Στην προεκλογική ατζέντα του Ερντογάν μπαίνουν και πάλι τα ελληνοτουρκικά

Σε πολλές τοποθετήσεις του ο Νίκος Δένδιας το τελευταίο διάστημα έχει πει πως «δεν είμαστε αφελείς».

Του Αντώνη Αντζολέτου

Δυο μήνες πέρασαν από τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία και οι γείτονες δείχνουν πως έχουν πάρει απόφαση να επιστρέψουν στην παλιά γνωστή προκλητική ρητορική.

Ήταν κάτι που περίμενε η ελληνική πλευρά και για αυτό το λόγο δεν αποτέλεσαν έκπληξη οι αναφορές του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σε πολλές τοποθετήσεις του ο Νίκος Δένδιας το τελευταίο διάστημα έχει πει πως «δεν είμαστε αφελείς».

Το θετικό κλίμα κρατείται ως «προίκα» για το μετεκλογικό τοπίο, ωστόσο όλοι γνωρίζουν πως οι αναθεωρητικές βλέψεις της Άγκυρας δεν θα σταματήσουν να υπάρχουν. «Είναι κατανοητό σε προεκλογικές περιόδους να επιχειρείται υπό την πίεση των προεκλογικών αναγκών η ένταξη κρίσιμων θεμάτων εξωτερικής πολιτικής στη δημόσια συζήτηση», είπε ο κ. Δένδιας κατά τη διάρκεια των δηλώσεων με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι.

Σημείωσε, μάλιστα ότι τα ελληνοτουρκικά δεν είναι χρήσιμο να χρησιμοποιούνται κατά την προεκλογική περίοδο.

Οι κάλπες στη γειτονική χώρα θα στηθούν στις 14 Μαΐου, οι δημοσκοπήσεις δεν είναι καλές και ο Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να μαζέψει ψήφους με όλους τους τρόπους. Προφανώς και με τον παραδοσιακό, που είναι η αφύπνιση του φρονήματος του λαού του. Χθες θυμήθηκε το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας και ακολούθησε το προεκλογικό μανιφέστο του κόμματός του που ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Τα βήματα της Ελλάδας που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες απειλούν την ασφάλεια της Τουρκίας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Αυξάνεται ο ενεργειακός περιφερειακός ανταγωνισμός».

Η φιλοκυβερνητική Hurriyet δημοσίευσε έρευνα εταιρίας που δείχνει τον Ταγίπ Ερντογάν πρώτο με 45,9% και τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δεύτερο με 43,9%. Οι άλλες μετρήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας δεν είναι καλές για τον νυν πρόεδρο.

Από τη στιγμή που υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας παραπέμπει τις διαφορές με την Ελλάδα σε διεθνές δικαστήριο αλλιώς, όπως ισχυρίστηκε, η «νηνεμία»  θα διαταραχθεί είναι σαφές πως το τοπίο αλλάζει.

Οι «λύσεις πακέτο» δεν αφορούν την Αθήνα αφού η μόνη διαφορά που υφίσταται προς επίλυση με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση της νησιωτικής υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η αλλαγή της τακτικής από τον Ταγίπ Ερντογάν έγινε φανερή και από την τελετή παράδοσης του ελικοπτεροφόρου του τουρκικού ναυτικού, που πήρε το χαρακτήρα προεκλογικής συγκέντρωσης. Μίλησε για εύκολη μεταφορά των δυνάμεων στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο και στη Μαύρη θάλασσα και έκανε σαφές πως στην προεκλογική του ατζέντα επανέρχονται χωρίς δεύτερη σκέψη οι διαφορές με την Ελλάδα.

Tριάντα- δύο ημέρες απομένουν μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες στην Τουρκία και το κλίμα πλέον αρχίζει να μυρίζει «μπαρούτι».

Η πλευρά της Αθήνας επιθυμεί να παραμείνουν τα «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο.

Στο τετ α τετ που είχε ο Νίκος Δένδιας με τον Σάμεχ Σούκρι ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος τις επόμενες ημέρες θα βρίσκεται στην Άγκυρα, τόνισε ότι η σχέση της χώρας του με την Ελλάδα είναι ξεκάθαρη και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, καθώς υπάρχουν κοινές αρχές.