Σφοδρή επίθεση Ερντογάν στην αντιπολίτευση για τα F-35: «Στέλνετε χαιρετίσματα στην Ελλάδα»

Πώς ο Ερντογάν ενέπλεξε την Ελλάδα στο πρόγραμμα των F-35 - Νέα επίθεση στη Σουηδία για την ένταξη στο ΝΑΤΟ: «Μην προσπαθείς άδικα» 

Σφοδρή επίθεση στην αντιπολίτευση για τα F-35 μέσω της χώρας μας εξαπέλυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης. 

Ο Τούρκος πρόεδρος επιχείρησε να «γυρίσει μπούμερανγκ» στο συνασπισμό της αντιπολίτευσης τις υποσχέσεις της ότι χωρίς τον Ερντογάν στην εξουσία, η Τουρκία θα επιστρέψει στο πρόγραμμα των υπερσύγχρονων μαχητικών F-35, ισχυριζόμενος ότι έτσι παραιτούνται από τα τουρκικά κυριαρχικά δικαιώματα και «χαιρετίζουν όσους συστηματικά είναι εχθροί της Τουρκίας».

«Δείτε την κατάσταση που έχουν βρεθεί στην αντιπολίτευση. Λένε πως θα επιστρέψουν στο πρόγραμμα των F-35 το οποίο όμως έχει όρους υποχωρήσεων από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα…  Ουσιαστικά χαιρετίζουν όσους συστηματικά είναι εχθροί της Τουρκίας. Δηλώνουν πως θα παραιτηθούν από τις προσπάθειες προστασίας των δικαιωμάτων μας στο Αιγαίο και έτσι στέλνουν χαιρετίσματα στην Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Νέα επίθεση στη Σουηδία: «Μην προσπαθείς άδικα» 

Ο Τούρκος πρόεδρος εξαπέλυσε νέα επίθεση στη Σουηδία, εμμένοντας στην αδιάλλακτη στάση του για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ. 

«Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις για την επέκταση του ΝΑΤΟ…. Σουηδία! Μην προσπαθείς άδικα. Όσο εσύ επιτρέπεις να καίνε το ιερό βιβλίο μου το Κοράνι, να το σκίζουν και να συμβαίνει αυτό υπό την προστασία σου, εμείς δεν θα λέμε ᾽᾽ναι᾽᾽ στην ένταξη σας στο ΝΑΤΟ». 

Ξεκαθάρισε ότι η Άγκυρα διαχωρίζει πλέον το ζήτημα της ένταξης της Στοκχόλμης στο ΝΑΤΟ από του Ελσίνκι. «Στο θέμα της Φινλανδίας η άποψη μας είναι θετική, αλλά για Σουηδία είναι αρνητική. Να το ξέρετε» διεμήνυσε.

Ανοιχτός εκβιασμός Τσαβούσογλου για Σουηδία - "Η Ελλάδα παραβιάζει τις συνθήκες στα νησιά"

Ανοιχτός εκβιασμός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος «βγάζει τη γλώσσα στο ΝΑΤΟ». Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών απείλησε λίγο - πολύ ότι είτε Σουηδία και Φινλανδία θα μπουν στο ΝΑΤΟ με τους όρους της Άγκυρας, ή δεν θα μπουν, ακόμα και αν υπάρχει κίνδυνος να τους επιτεθεί η Ρωσία!

Ερώτηση δημοσιογράφου: Ας πούμε ότι, αν ξέρατε ότι η Ρωσία επρόκειτο να επιτεθεί στη Σουηδία ή στη Φινλανδία τις επόμενες εβδομάδες, και ήσασταν ο μόνος που το ήξερε, θα τους δεχόσασταν στο ΝΑΤΟ;

Τσαβούσογλου: Οποιαδήποτε πρόκληση ή απειλή, ό,τι και αν είναι, η στάση μας είναι ξεκάθαρη. Όσο εφαρμόζουν αυτή την τριμερή συμφωνία, η άποψή μας θα είναι θετική. Ωστόσο, χωρίς εφαρμογή αυτών, όποια και αν είναι η κατάσταση, η θέση μας είναι εξαιρετικά άκαμπτη. Όπως είπα στην αρχή, φυσικά, πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι ανησυχίες μας για την ασφάλεια. Όχι μόνο (οι ανησυχίες) αυτών.

Τα νησιά

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επέμεινε στην προκλητική στάση της Άγκυρας για τα ελληνικά νησιά. «Oπότε λοιπόν όταν η Ελλάδα π.χ. παραβιάζει το αποστρατικοποιημένο καθεστώς των νησιών, αυτό είναι η ξεκάθαρη παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923 καθώς και τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947. Στέλνω επιστολή στον ΟΗΕ ότι είναι ξεκάθαρη παραβίαση των συνθηκών» ανέφερε εξάλλου, υπενθυμίζοντας την προκλητική τουρκική επιστολή του Οκτωβρίου. 

Πηγή: skai.gr