Μαξίμου: Συνάντηση Μητσοτάκη - Αναστασιάδη για τη θεμελίωση κατοικιών στο Μάτι

Πρόκειται για την τελευταία επίσκεψη του κ. Αναστασιάδη στην Αθήνα με την ιδιότητα του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας

Συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, έγινε το πρωί της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου όπου υπογράφηκε συμφωνία για την αμοιβαία ακαδημαϊκή αναγνώριση πανεπιστημιακών τίτλων σπουδών.

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Αναστασιάδης πραγματοποίησαν επίσκεψη στο Μάτι, στον χώρο όπου εκτελούνται τα έργα για τη δημιουργία Πάρκου Μνήμης με δωρεά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κατά τη συνάντηση στο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός εξήρε το έργο και την καλή συνεργία με τον κ. Αναστασιάδη, ο οποίος όπως σημείωσε, πραγματοποίησε την τελευταία του επίσκεψη με την ιδιότητα του προέδρου της Δημοκρατίας.

«Δέκα χρόνια πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ήρθες στα πράγματα εν μέσω μιας μεγάλης οικονομικής κρίσης. Το γνωρίζουμε καλά, εξάλλου, διότι και εμείς περάσαμε αντίστοιχες, ενδεχομένως και βαρύτερες, περιπέτειες από σάς. Κατάφερες, όμως, όχι μόνο να ανορθώσεις την οικονομία αλλά και να προχωρήσεις συνολικά την πατρίδα σου σε πολλά διαφορετικά επίπεδα και νομίζω ότι έχεις κάθε λόγο να είσαι υπερήφανος για αυτό», είπε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ωστόσο ότι « παραμένουν ζητήματα τα οποία δεν κατάφερες και δεν καταφέραμε να λύσουμε, με σημαντικότερο τη μεγάλη εθνική πληγή του Κυπριακού προβλήματος. Γνωρίζω, όμως, ότι και ως τέως Πρόεδρος πια της Δημοκρατίας, όταν με το καλό ολοκληρωθεί η θητεία σου, η καρδιά σου θα είναι πάντα εκεί, στο πώς θα πετύχουμε μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού».

Από την πλευρά του ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε πως για τον ίδιο είναι «μια στιγμή τρομερά ευαίσθητη, γιατί πλησιάζει το τέλος μιας πολιτικής διαδρομής που κράτησε 43 τόσα χρόνια, με το επιστέγασμα της τελευταίας δεκαετίας», προσθέτοντας πως «αντιμετωπίσαμε- αρκετούς κινδύνους από τον τουρκικό αναθεωρητισμό και μέσα από τη διπλωματία, την καλή γειτονία που διδάξαμε πως χτίζεται μέσα από τις τριμερείς, τετραμερείς, πολυμερείς συμμαχίες που έχουμε χτίσει, θεωρώ πως θωρακίσαμε αρκετά την Κυπριακή Δημοκρατία, για να μπορεί από θέση ισχύος να διαπραγματεύεται μια λύση που να είναι λειτουργική και συνεχώς βιώσιμη, αλλά και να συνάδει και με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο. Κάτι που θα διασφαλίζει όχι μόνο τους Ελληνοκύπριους, αλλά και τους Τουρκοκύπριους, συμβάλλοντας, έτσι, στην επικράτηση της ειρήνης, αλλά και της προκοπής του συνόλου του Κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

Ταυτόχρονα ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στο λόγο της παρουσίας του στην Ελλάδα και ειδικότερα στη θεμελίωση των κοινωνικών κατοικιών στο Μάτι.  «Είναι μια απλή ένδειξη, γιατί πολλαπλάσια ήταν και κατά τον ίδιο τρόπο και η αλληλεγγύη της Ελλάδας προς την Κύπρο, είτε με θυσίες, με αίμα, είτε και με υλικές ενέργειες που στήριξαν την Κυπριακή Δημοκρατία.

Και αυτά λέγοντας, θέλω να πω ένα: Θα συνεχίσω να είμαι ένας Έλληνας που αγωνιά για την τύχη της Κύπρου μας, για την τύχη της Ελλάδας μας. Θα είμαι παρών όχι στην εξουσία, αλλά στους όποιους αγώνες κληθούμε να αναλάβουμε», κατέληξε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας».
 

Πηγή: skai.gr