Το παρασκήνιο της Συνόδου Κορυφής- Οι σύμμαχοι της Ελλάδας και ο "αυστηρός" Μακρόν

Στο πλευρό της Ελλάδας στάθηκαν 24 Ευρωπαίοι ηγέτες κατά τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής, στην οποία έλαβε χώρα μια δύσκολη διαπραγμάτευση για την επίτευξη  αποτελέσματος που θα ικανοποιούσε την ελληνική πλευρά.

Ήταν αρκετοί αυτοί που πήραν το λόγο εντός της Συνόδου για να υποστηρίξουν τις ελληνικές θέσεις δεδομένου ότι η κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα είχε σειρά διπλωματικών επαφών προκειμένου να δημιουργήσει συμμαχίες. Στο πλαίσιο αυτό, στη σκληρή γραμμή επέμεινε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος αν και μίλησε μόνο μια φορά πριν αρχίσει το δείπνο, έστειλε σαφές μήνυμα στους πιο «διαλλακτικούς» σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «αν δεν βάλετε κυρώσεις στην Τουρκία, θα βάλω μόνος μου». Με αυτόν τον τρόπο αυτό κατέστησε σαφές εξαρχής ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτό ένα κείμενο-χάδι για στην Τουρκία, το οποίο βέβαια απέρριψαν αμέσως Ελλάδα και Κύπρος.

Σε ό,τι αφορά στο άλλο «στρατόπεδο» που ήταν κατά της επιβολής κυρώσεων, αποτελείτο από τη Γερμανία, την Ισπανία και τη Μάλτα. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν πήρε τον λόγο ο πρωθυπουργός της Μάλτας προκειμένου να στηρίξει την πολιτική που περιείχε κυρίως «καρότο», αυτός που του απάντησε στηρίζοντας πλήρως τις ελληνικές θέσεις ήταν ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας.  
 

Πηγή: skai.gr