Το μήνυμα Σολτς μετά την αποχώρηση από την Αθήνα: Οι τιμές στην ενέργεια πρέπει να πέσουν

«Με τον Έλληνα πρωθυπουργό εργαζόμαστε μαζί με αλληλεγγύη» τόνισε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς

Μήνυμα ότι οι τιμές στην ενέργεια πρέπει να πέσουν, έστειλε ο Όλαφ Σολτς αποχωρώντας από την Αθήνα μετά τις συναντήσεις που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η Γερμανία φαίνεται να αντιδρά στο σχέδιο για το πλαφόν στο φυσικό αέριο με τους αρμόδιους υπουργούς να καλούνται να συμφωνήσουν σε συγκεκριμένο σχέδιο στις 24 Νοεμβρίου. 

«Με τον Έλληνα πρωθυπουργό εργαζόμαστε μαζί με αλληλεγγύη» τόνισε ο κ. Σολτς στο tweet: 

«Θέλουμε να είμαστε λιγότερο εξαρτημένοι από τις εισαγωγές ενέργειας. Με τον Έλληνα πρωθυπουργό εργαζόμαστε μαζί με αλληλεγγύη. Ένας στόχος είναι η μαζική επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αλλά είναι επίσης σαφές ότι οι τιμές πρέπει να πέσουν. Ας το αντιμετωπίσουμε μαζί στην ΕΕ».
 

Πρόοδος φαίνεται να σημειώνεται πάντως αναφορικά με την επίτευξη συμφωνίας για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και των υψηλών τιμών ενέργειας στην Ευρώπη, βάσει των δηλώσεων του πρωθυπουργού και του Γερμανού καγκελάριου. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε δε ότι πρέπει οι διαφωνίες των κρατών-μελών για την ενεργειακή κρίση να επιλυθούν στην επικείμενη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της Ευρώπης, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει το ζήτημα αυτό να παραπεμφθεί και πάλι σε επίπεδο αρχηγών κρατών σε νέα Σύνοδο Κορυφής. 

"Και νομίζω ότι το γεγονός ότι κάνουμε αυτή τη συζήτηση για την επιβολή μιας ρυθμιστικής παρέμβασης, έχει βοηθήσει για να πέσουν πολύ οι τιμές τον τελευταίο μήνα. Και ελπίζω, δε θα πω ότι είμαι σίγουρος, αλλά θα ήταν αποτυχία μας -και το συζητήσαμε αυτό στο Συμβούλιο- αν το θέμα ξαναγυρίσει σε μας. Δε θέλουμε να γυρίσει το θέμα ξανά στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Θέλουμε να επιλυθεί σε επίπεδο Υπουργών. Και υπάρχει δυνατότητα να επιλυθεί σε επίπεδο Υπουργών" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή: skai.gr