Κλείσιμο

Τι ανταλλάγματα ζητεί ο Ερντογάν για το «πράσινο φως» στη Σουηδία για το ΝΑΤΟ

Όλα έτοιμα για την αυριανή συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν: Τι θα συζητηθεί, ποιοι θα βρίσκονται στο τραπέζι

Η Τουρκία είπε το «ναι» για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, είτε επειδή ο τούρκος πρόεδρος πείστηκε από την Σουηδία είτε από τις ΗΠΑ, από τις οποίες δέχθηκε πολλές πιέσεις τόσο από τον Μπάιντεν που τηλεφώνησε στον τούρκο πρόεδρο όσο και από τον Μπλίνκεν που τηλεφωνούσε συνεχώς στον Φιντάν.

Όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, για την ώρα δεν φαίνεται η Τουρκία να έχει πάρει τίποτα ως αντάλλαγμα. 

Η Σουηδία από τη μια απλώς είπε ότι θα στηρίξει την προσπάθεια ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, όμως η Κομισιόν ξεκαθάρισε ότι τα πράγματα δεν σχετίζονται μεταξύ τους, καθώς για να μπει μια χώρα στην ΕΕ πρέπει να δείξει κάποια πράγματα και η Τουρκία δεν είχε κάνει κάποια προετοιμασία για την ΕΕ.

Τι περιμένει η Τουρκία ως αντάλλαγμα

Στην Τουρκία λένε ότι μέσα στο 2023 θα υπάρξει επίσκεψη Ερντογάν στον Λευκό Οίκο και ότι υπάρχουν πιέσεις προς τον Μενέντεζ πλέον για να μην πει κάτι κατά της Τουρκίας και να περάσει η πώληση των F-16. 

Σήμερα οι Τούρκοι περιμένουν να γίνει κάποια δήλωση από την Μπάιντεν για την Τουρκία και να γίνει επίσημη η πρόσκληση προς τον Ερντογάν για να πάει στις ΗΠΑ. 

Ερντογάν: Ανοίξτε το δρόμο της Τουρκίας για την ΕΕ. Δεν είμαστε οποιαδήποτε χώρα

Πριν αναχωρήσει για το Βίλνιους, ο Ερντογάν παραχώρησε μια συνέντευξη Τύπου στην οποία αναφέρθηκε στην πρόθεση της Τουρκίας να γίνει μέλος της ΕΕ: 

«Θα ήθελα να υπογραμμίσω ιδιαίτερα ένα γεγονός και αυτό είναι το εξής: Αυτή την στιγμή υπάρχει μια Τουρκία που περιμένει στην πόρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για περισσότερα από 50 χρόνια. Αυτή την στιγμή σχεδόν όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ είναι μέλη της Ευρωπαϊκής ένωσης. Απευθύνομαι στα κράτη που έχουν την Τουρκία να περιμένει στις πύλες  της Ευρώπης για παραπάνω από 50 χρόνια και θα απευθυνθώ και στο Βίλνιους. Πρώτα, ανοίξτε το δρόμο της Τουρκία για την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά εμείς να ανοίξουμε το δρόμο για τη Σουηδία, όπως τον ανοίξαμε και για τη Φινλανδία. Χρησιμοποίησα επίσης αυτές τις εκφράσεις στον κ. Μπάιντεν χθες το βράδυ. Και πρέπει να κάνω την εν λόγω δήλωση στο Βίλνιους διότι πιστεύω επίσης ότι το έθνος μας έχει προσδοκίες από εμάς, δεν μπορούμε πλέον να το αντέξουμε, έχουν περάσει περισσότερα από 50 χρόνια. Είμαστε η Τουρκία, δεν είμαστε μια χώρα παρείσακτη».

Με την δήλωσή του αυτή ο Ερντογάν άλλαξε εν μέρει την εξωτερική ατζέντα της χώρας του, αφού από εκεί που μιλούσε για το κάψιμο του Κορανιού στη Σουηδία, εκείνος μίλησε για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Ερντογάν: Αφού εκείνοι έχουν το Κογκρέσο, κι εμείς έχουμε την Εθνοσυνέλευσή μας

Πλέον, ο  τούρκος πρόεδρος ρίχνει το μπαλάκι και στο Κογκρέσο, τονίζοντας ότι και εμείς έχουμε την Εθνοσυνέλευση, που μπορεί να «μπλοκάρει» το «ναι» που είπε ο ίδιος για την ένταξη της Σουηδίας, όπως γίνεται και με το «ναι» που λέει ο Μπάιντεν στην Τουρκία αλλά μπλοκάρει την πώληση των F-16 το Κογκρέσο: 

«Όπως ξέρετε την οριστική απόφαση θα την πάρει η Εθνοσυνέλευση μας. Δίχως την απόφαση της Εθνοσυνέλευσης μας δεν μπορούμε να κάνουμε κάποιο βήμα. Όπως για τα F-16 συνέχεια μας λένε πως ‘αυτό πρέπει να περάσει από το Κογκρέσο’. Ε, αφού εκείνοι έχουν το Κογκρέσο κι εμείς έχουμε την Εθνοσυνέλευσή μας! Αν δεν περάσει από την Εθνοσυνέλευση εμείς δεν μπορούμε να πούμε πως ‘το είπα κι έγινε’. Εντάξει;».

Τουρκικά ΜΜΕ: Οι ΗΠΑ σβήνουν τις τουρκικές σημαίες από τα F-35 και τα δίνουν στην Ελλάδα

Την ίδια ώρα στην Τουρκία τα ΜΜΕ είναι ενοχλημένα με τα εξοπλιστικά της Ελλάδας, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ βγάζουν τα τουρκικά σημαιάκια από τα F-35 που έχουν πληρώσει και τα δίνουν στην Ελλάδα.

Χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος στο δελτίο τηλεοπτικού δικτύου SOZCU TV ανέφερε: «O πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε πως ‘αν μας πάρετε στην Ε.Ε. κι εμείς θα υπογράψουμε για τη Σουηδία’. Όμως στην πραγματικότητα και τα παιδιά αυτής της χώρας ξέρουν πως δεν θα μας δεχτούν στην Ε.Ε. Θα μπορούσε να γίνει κάποιο βήμα για την απελευθέρωση της βίζας και την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών, η την επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης. Υπάρχει η υπόσχεση της Σουηδίας! Αν τους πιστέψουμε. Επίσης απόψε θα υπάρχει και η συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν. Θα συζητηθεί το θέμα των F-16. 1.5 δισ. δολάρια τα έχουμε δώσει και παραμένουν εκεί. Έσβησαν τις τουρκικές σημαίες που υπήρχαν πάνω στα F-35 και υπάρχει ο ισχυρισμός πως τα συγκεκριμένα μαχητικά θα τα δώσουν στην Ελλάδα. Αφού μας την έφεραν με αυτό τον τρόπο, τώρα προσπαθούμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας. Η εξωτερική μας πολιτική, με αυτό το προεδρικό σύστημα κρίνεται από έναν μόνο άνθρωπο».

 Όλα έτοιμα για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

Σε ότι αφορά την αυριανή συνάντηση του Ερντογάν με τον Μητσοτάκη, αυτή αναμένεται να γίνει με λίγα άτομα στο τραπέζι. 

Οι εξελίξεις στο Βίλνιους αλλάζουν τα δεδομένα καθώς ο Μητσοτάκης θα έχει απέναντί του έναν Ερντογάν που συμμορφώνεται στο ΝΑΤΟ και δεν μιλάει για αναθεωρητισμούς. 

Θα υπάρξει συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν αλλά και των ΥΠΕΞ Γεραπετρίτη-Φιντάν, ενώ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα υπάρχουν και ο επικεφαλής σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Ερντογάν Τσαγατάι Κίλιτς και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Άννα Μαρία Μπούρα.

Η συνάντηση θα εστιάσει στην υφαλοκρηπίδα αλλά και στην οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης.

Πηγή: skai.gr