Θεοδωρικάκος: Με την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού μεγαλώνουμε την Ελλάδα, κάνουμε τον Ελληνισμό ισχυρότερο

Ο Τ. Θεοδωρικάκος κάλεσε τα κόμματα της Αριστεράς να επανεξετάσουν τη στάση τους: "Είναι πραγματικά ακατανόητη η φοβική στάση του ΣΥΡΙΖΑ και η πολύ βαριά ιδεοληπτική άποψη του ΚΚΕ"

«Με την ενότητα, με τη δημοκρατική συμμετοχή, με τον σεβασμό των Ελλήνων του εξωτερικού μεγαλώνουμε την Ελλάδα και την κάνουμε ισχυρότερη» τόνισε στην ομιλία του στη Βουλή -στο σχέδιο νόμου για την άρση των περιορισμών στο δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό- ο εισηγητής της πλειοψηφίας, πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ, Τάκης Θεοδωρικάκος. 

«Αποτελεί ισχυρό εθνικό, πατριωτικό, δημοκρατικό συμβολισμό η επιλογή του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης να ξεκινήσουμε το νομοθετικό έργο της νέας τετραετίας με το νομοσχέδιο που αίρει όλα τα εμπόδια και τις προϋποθέσεις για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού» είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε: «Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος αναστοχασμού για την επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας, από την ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου στις 24 Ιουλίου». 

«Επιτέλους οι Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό -σπουδάζουν ή εργάζονται- ακόμα και όσοι απλά ταξιδεύουν και τους βρίσκει εκτός της Πατρίδας η εκλογική διαδικασία, θα μπορούν να ψηφίσουν. Χωρίς καμία άλλη προϋπόθεση, εκτός από το να κάνουν την αίτηση να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους» σημείωσε, και αναφέρθηκε στο πρώτο βήμα που έγινε το 2019 και την προσπάθεια που δεν ολοκληρώθηκε το 2021. 

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Θεοδωρικάκος κάλεσε τα κόμματα της Αριστεράς να επανεξετάσουν τη στάση τους: «Είναι πραγματικά ακατανόητη η φοβική στάση του ΣΥΡΙΖΑ και η πολύ βαριά ιδεοληπτική άποψη του ΚΚΕ. Συνάδελφοι σας καλώ να το σκεφτείτε καλά. Δεν πρέπει κανείς εκπρόσωπος του λαού μας να λείπει από αυτό το προσκλητήριο ευθύνης». 

Ολόκληρη η ομιλία του κ. Θεοδωρικάκου

"Κύριε Πρόεδρε
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Επιτρέψτε μου κατ’ αρχήν να εκφράσω την αλληλεγγύη μας σε όλους τους ανθρώπους, που έχουν πληγεί τις τελευταίες ημέρες από τις καταστροφικές πυρκαγιές και την ευγνωμοσύνη μας στα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της ΕΛ.ΑΣ., στους εθελοντές, σε όλους τους ανθρώπους οι οποίοι έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. 

Σε ό,τι αφορά στο θέμα της ημερήσιας διάταξης…

Αποτελεί ισχυρό εθνικό, πατριωτικό, δημοκρατικό συμβολισμό η επιλογή του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης να ξεκινήσουμε το νομοθετικό έργο της νέας τετραετίας με το νομοσχέδιο που αίρει όλα τα εμπόδια και τις προϋποθέσεις για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού και είναι ξεχωριστή τιμή για μένα να είμαι εισηγητής στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος αναστοχασμού για την επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας, από την ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου στις 24 Ιουλίου. 

Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών ανταποκρίνονται σε ένα πάγιο αίτημα δεκαετιών των Ελλήνων της διασποράς, των Ελλήνων μεταναστών, ώστε να μπορούν να ψηφίζουν από τις χώρες στις οποίες ζουν, εργάζονται ή σπουδάζουν. Χωρίς περιορισμούς, χωρίς προαπαιτούμενα. 

Όπως ακριβώς αν βρίσκονταν στην Πατρίδα. Και, ταυτόχρονα, ανταποκρινόμαστε στην εθνική ανάγκη ενίσχυσης του παγκόσμιου Ελληνισμού, σε μία εποχή ευκαιριών, προκλήσεων και κινδύνων, που η Ελλάδα έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ τους Έλληνες της διασποράς και την ενότητα του οικουμενικού ελληνισμού.

Επιτέλους οι Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό -σπουδάζουν ή εργάζονται- ακόμα και όσοι απλά ταξιδεύουν και τους βρίσκει εκτός της Πατρίδας η εκλογική διαδικασία, θα μπορούν να ψηφίσουν. Χωρίς καμία άλλη προϋπόθεση, εκτός από το να κάνουν την αίτηση να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

Τόσο απλά!

Πρόκειται για μία συστηματική προσπάθεια, που ξεκίνησε το 2019, όταν -μετά από εξαντλητικές διαπραγματεύσεις στην διακομματική επιτροπή- πετύχαμε για πρώτη φορά να διευκολυνθεί να ψηφίζει από το εξωτερικό ένας σημαντικός αριθμός Ελλήνων. 

Ήταν ένα πρώτο σημαντικό βήμα. Που συνοδεύονταν ωστόσο από προϋποθέσεις, που εκ των πραγμάτων αποτελούσαν εμπόδιο καθώς απέκλειαν έναν αριθμό πολιτών και έκαναν δύσκολη τη συμμετοχή. 

Ήταν ωστόσο αναγκαίο να γίνει καθώς όλοι γνωρίζετε ότι το Σύνταγμα απαιτεί 200 ψήφους και οι προϋποθέσεις είχαν τεθεί από τα κόμματα της αριστερής αντιπολίτευσης. 

Επίσης, το 2021 -βλέποντας την αδικία σε βάρος των Ελλήνων του εξωτερικού- πήραμε και πάλι την πρωτοβουλία και επιδιώξαμε την άρση των περιορισμών. Δυστυχώς, τότε, δεν συγκεντρώθηκε η απαραίτητη πλειοψηφία. 

Στις πρόσφατες μόλις εκλογές 18 χιλιάδες Έλληνες άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα από τις χώρες διαμονής τους. Από τις εκατοντάδες χιλιάδες που το δικαιούταν. Ώστοσο, για πρώτη φορά τη βραδιά των εκλογών όλη η Ελλάδα είδε αποτελέσματα από κάθε γωνιά της Γης. Αυτές οι κάρτες μας άγγιξαν όλους ακόμη περισσότερο.

Σήμερα κάνουμε πράξη την απάλειψη κάθε διάκρισης απέναντι στους Έλληνες του εξωτερικού με πατριωτική, εθνική και δημοκρατική ευθύνη. Και αυτό οφέιλεται σε όλα τα κόμματα και όλους τους βουλευτές που θα ψηφίσουν τη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών και της Κυβέρνησής μας. 

Και, επειδή θέλω να είμαι απολύτως δίκαιος, θέλω να υπενθυμίσω ότι σε αυτή την προσπάθεια στις προηγούμενες δύο αντίστοιχες διαδικασίες του ‘19 και του ‘21, που πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλία της ΝΔ, ήταν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ανταποκρίθηκαν με συνέπεια σε αυτό το καθολικό αίτημα του παγκόσμιου Ελληνισμού. Και σήμερα, μετά τη σχετική συζήτηση στην Επιτροπή, με την υπερψήφιση από την “Πλεύση Ελευθερίας”, τους “Σπαρτιάτες” και τη “Νίκη” φτάνουμε τουλάχιστον στους 220 ψήφους και άρα καλύπτεται το συνταγματικό όριο των 200 βουλευτών. 

Λίγη προσοχή σε αυτό το σημείο: δεν μιλάμε για εκχώρηση δικαιώματος ψήφου. Μιλάμε για διευκόλυνση. Μιλάμε για Έλληνες με δικαίωμα ψήφου, που αν έπαιρναν το αεροπλάνο για τον τόπο καταγωγής τους θα ψήφιζαν κανονικά. Τους διευκολύνουμε και τους δίνουμε τη δυνατότητα να κρατήσουν ισχυρούς τους δεσμούς με την Πατρίδα. Γιατί, είναι οι καλύτεροι εκπρόσωποι του Ελληνισμού στις χώρες όπου ζουν. Πολλοί από αυτούς πρωτοπορούν, μας κάνουν όλους περήφανους. 

Δεν έχει λογική κανείς να φοβάται τη ψήφο τους. Δεν έχει λογική να διαχωρίζει κανείς τους Έλληνες. Ειδικά στην εποχή μας, που οι αποστάσεις στην ενημέρωση έχουν καταργηθεί. Απ’ όπου και αν βρίσκεται ένας πολίτης μπορεί να μαθαίνει και να γνωρίζει εξαιρετικά καλά το τι συμβαίνει στον γενέθλιο τόπο του.

Είναι πραγματικά ακατανόητη η φοβική στάση του ΣΥΡΙΖΑ και η πολύ βαριά ιδεοληπτική άποψη του ΚΚΕ. Συνάδελφοι σας καλώ να το σκεφτείτε καλά. Δεν πρέπει κανείς εκπρόσωπος του λαού μας να λείπει από αυτό το προσκλητήριο ευθύνης. 

Όλα τα κόμματα προέρχονται από τον ελληνικό λαό και λογοδοτούν στους Έλληνες, τους οποίους οφείλουμε να υπηρετούμε. Και το να διευκολύνουμε τους πολίτες στις εκλογές να ψηφίζουν είναι το ελάχιστο. Ξανασκεφτείτε το, ας μη λείψετε από αυτό το ιστορικό κάλεσμα του Ελληνισμού. Ξανασκεφτείτε το έστω και τώρα. 

Με την ευκαιρία της σημερινής επιτυχίας για τη χώρα θέλω να εκφράσω την άποψη ότι είναι ευχής έργο να υπάρξουν και άλλα ζητήματα στα οποία να επιτευχθούν, μέσα από συζητήσεις, ουσιαστικές συγκλίσεις και συναινέσεις σε εθνικούς στόχους, για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν την Πατρίδα ισχυρότερη και τις προοπτικές του Ελληνισμού ακόμη καλύτερες. 

Άλλωστε, η ενότητα των Ελλήνων είναι εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για το μέλλον μας στις δεκαετίες που έρχονται. Οι Έλληνες ενωμένοι μπορούμε περισσότερα, ενωμένοι μπορούμε με αισιοδοξία να προχωράμε σταθερά και τολμηρά μπροστά. Να αντιμετωπίζουμε τους κινδύνους και να αξιοποιούμε τις ευκαιρίες της κάθε εποχής. 

Αυτή την αντίληψη -την κοσμοθεωρία της συνεννόησης, της συνεργασίας και της ενότητας δυνάμεων για την πρόοδο και το μέλλον του Ελληνισμού, για την ασφάλεια και την ευημερία των Ελλήνων και της Πατρίδας μας- αποτυπώνει η νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης και η ψήφισή της από πλειοψηφία άνω των 200 βουλευτών. 

Λέμε δυνατά “ναι” στη ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού, γιατί μαζί μπορούμε περισσότερα. 

Και τώρα έχουμε μπροστά μας μια μεγάλη πρόκληση: να κάνουμε όλοι μαζί ότι περνά από το χέρι μας για να ενημερωθούν όλοι οι Έλληνες του εξωτερικού ότι πλέον μπορεί με μία απλή αίτηση να ψηφίσουν από τον τόπο στον οποίο βρίσκονται, να αυξηθεί δραστικά ο αριθμός των Ελλήνων του εξωτερικού που ψηφίζει για την Πατρίδα μας και να γίνουν εκατοντάδες χιλιάδες πλέον οι Έλληνες που θα κάνουν χρήση αυτού του δικαιώματος. 

Είναι ένας ισχυρός τρόπος επανασύνδεσης, ενίσχυσης των δεσμών με τους Έλληνες ομογενείς, που ανοίγουν δρόμους επί δεκαετίες στις δεύτερες πατρίδες τους, αποτελώντας τους καλύτερους πρεσβευτές του Ελληνισμού. 

Με την ενότητα, με τη δημοκρατική συμμετοχή, με τον σεβασμό των Ελλήνων του εξωτερικού μεγαλώνουμε την Ελλάδα και την κάνουμε ισχυρότερη. 

Σας ευχαριστώ"

Πηγή: skai.gr