Κλείσιμο

Τασούλας: «Πείσμα» η άρνηση ορισμού αντικαταστατών Πολάκη-Τζανακόπουλου

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Να ορίσει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που θα αντικαταστήσουν τον Παύλο Πολάκη και τον Δημήτρη Τζανακόπουλο  στην Προανακριτική Επιτροπή, μετά την απόφαση της πλειοψηφίας – την οποία ο ίδιος έκρινε σύννομη - να τους εξαιρέσει από τη σύνθεσή της, καλεί τον Αλέξη Τσίπρα ο Πρόεδρος της Βουλής με δεύτερη επιστολή του.

Δεν θα ορίσει αντικαταστάτες ο ΣΥΡΙΖΑ

Η σφοδρή αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, περί προέδρου της πλειοψηφίας αντί του συνόλου της εθνικής αντιπροσωπείας και η επιμονή στη ρητορική περί καταφανώς παράνομης απόφασης με την οποία δεν θα ευθυγραμμιστεί, επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες που διακινούνται και θέλουν τον κ. Τσίπρα να μην ορίζει αντικαταστάτες, προκειμένου να μη νομιμοποιήσει τη διαδικασία. Η επίσημη απάντησή του στον κ. Τασούλα αναμένεται, κατά πληροφορίες, την προσεχή Δευτέρα.

«Θα το εκλάβω ως πείσμα», ήταν το σχόλιο του Προέδρου της Βουλής, στο ερώτημα των κοινοβουλευτικών συντακτών, για το πώς θα εκλάβει τυχόν άρνηση ορισμού αντικαταστατών.

Τασούλας: Δεν τίθεται θέμα αλλοίωσης σύνθεσης της Επιτροπής

Ο ίδιος πάντως, προλαβαίνοντας πιθανές ενστάσεις ή προσκόμματα περί αλλοίωσης της νόμιμης σύνθεσης της Επιτροπής με μία τέτοια εξέλιξη (σ.σ. μη ορισμού αντικαταστατών) και στέλνοντας εμμέσως μήνυμα στον ΣΥΡΙΖΑ ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει και χωρίς εκείνους, ξεκαθάρισε ότι δεν εγείρεται  επουδενί ζήτημα, δεδομένου ότι ήδη είναι μειωμένη αριθμητικά κατά ένα μέλος λόγω της άρνησης του ΜέΡΑ25 να ορίσει μέλος. «Θα αλλοιωνόταν μόνο αν έπεφτε αριθμητικά στο μισό γιατί θα υπήρχε θέμα απαρτίας», υπογράμμισε καταλήγοντας ο κ. Τασούλας.

Φόβοι για «μπαχαλοποίηση» - στο «κάδρο» πάλι η Φρουρά

Την ίδια ώρα, η άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να αποδεχτεί και την απάντηση του Προέδρου της Βουλής περί απολύτως νόμιμης απόφασης εξαίρεσης, πυροδοτεί εκ νέου την ανησυχία περί επιχείρησης μπαχαλοποίησης της Προανακριτικής στην επόμενη συνεδρίαση με ετσιθελική παρουσία των κ.κ. Πολάκη και Τζανακόπουλου και άρνησής τους να αποχωρήσουν.

«Δεν θα έχουν νόμιμη σύνθεση και δεν θα συνεδριάσουν. Θα τους ζητήσουν να βγουν έξω», επισήμανε αρχικά ο Πρόεδρος της Βουλής ερωτηθείς τι θα κάνει σε αυτή την περίπτωση. Όταν όμως ερωτήθηκε τι θα πράξει στο ενδεχόμενο άρνησης των δύο βουλευτών να αποχωρήσουν πρόσθεσε: «Ότι μου ζητήσει ο πρόεδρος της Επιτροπής θα το κάνω. Πρέπει να προστατευτεί η ευταξία», αποφεύγοντας, ωστόσο, να ξεκαθαρίσει αν θα ζητήσει παρέμβαση της Φρουράς, σχολιάζοντας ότι πρόκειται για μακρινό σενάριο και δεν υπάρχει λόγος να προτρέχουμε.  

Σε κάθε περίπτωση από τις απαντήσεις του κ. Τασούλα διαφάνηκε ο κίνδυνος αξιοποίησης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ της τακτικής του «τσαμπουκά παρουσία», προκειμένου να τινάξει την επόμενη συνεδρίαση ίσως και άλλες στον αέρα.

Στον «πάγο» δεύτερη φορά η κατάθεση Φρουζή

Η τήρηση της τριήμερης προθεσμίας πάντως που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής για τον ορισμό των αντικαταστατών, λήγει τη Δευτέρα, οδηγώντας σε νέα ματαίωση της συνεδρίασης που αναμενόταν την προσεχή Τρίτη για την κατάθεση του Κωνσταντίνου Φρουζή.

Τασούλας: Η Επιτροπή μπορούσε να κρίνει κατά πλειοψηφία την εξαίρεση

Νωρίτερα, συνομιλώντας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο Κώστας Τασούλας εξήγησε πιο αναλυτικά το νομικό σκεπτικό με το οποίο έκρινε αβάσιμες τις αιτιάσεις του Αλέξη Τσίπρα.

«Σε κανονική διαδικασία δικαστική, υπερκείμενος εισαγγελέας κρίνει το αίτημα εξαίρεση. Εδώ δεν έχουμε υπερκείμενο όργανο να κρίνει. Αυτή περιμένει το τυχόν πόρισμα. Άρα μοιραία το κρίνει η ίδια η επιτροπή. Και επειδή δεν είναι μονοπρόσωπη, η απόφαση λαμβάνεται κατά πλειοψηφία», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Βουλής, εξηγώντας γιατί είναι σύννομο το δικαίωμα της πλειοψηφίας της Προανακριτικής να αποφασίσει επί της εξαίρεσης των κ.κ. Τζανακόπουλου – Πολάκη, προσθέτοντας ότι η υπερκείμενη αρχή είναι το Δικαστικό Συμβούλιο που θα συγκροτηθεί πριν το Ειδικό Δικαστήριο στην περίπτωση άσκησης δίωξης του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, και το οποίο θα κρίνει αναδρομικά τη νομιμότητα των διαδικασιών. Ο ίδιος πάντως εκτίμησε ότι δεν υπάρχει φόβος ακυρότητας των εργασιών της Επιτροπής λόγω της εξαίρεσης των δύο βουλευτών.

Ο Πρόεδρος της Βουλής απάντησε και στις επικρίσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί δυνατότητας εξαίρεσης των δύο βουλευτών του όταν θα έφτανε η ώρα να καταθέσουν ως μάρτυρες.

Τασούλας: Δεν στέκει νομικά μέλος της Επιτροπής και μάρτυρας

«Τα μέλη της Επιτροπής έχουν αρμοδιότητες προανακριτικού υπαλλήλου. Ο προανακριτικός υπάλληλος από τη στιγμή που ασκήσει για ένα λεπτό αυτά καθήκοντα ακυρώνεται ως μάρτυρας. Δεν μπορεί να κληθεί μετά.  Από τη στιγμή που είναι μέλη της Επιτροπής και χαρακτηρίζονται ως μάρτυρες αυτομάτως πρέπει να διαλέξουν το ένα από τα δύο.

Γιατί αυτό νομικά δεν στέκει (σ.σ. η διπλή ιδιότητα) και θα πραγματοποιούσε τον φόβο του κ. Τσίπρα μελλοντικά για ακύρωση των εργασιών από τη δικαστική εξουσία», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τέλος, προλαβαίνοντας στη «γωνία» σκέψεις του ΣΥΡΙΖΑ να θέσει επισήμως αίτημα εξαίρεσης βουλευτή άλλου κόμματος, εξήγησε ότι «αυτά πρέπει να έχουν μια στοιχειώδη βασιμότητα. Δεν μπορεί να λες ότι επειδή ένας ήταν στο ίδιο αεροπλάνο με τον κ. Φρουζή πάει να πει ότι είναι και κολλητοί. Η πλειοψηφία αποφασίζει, συλλογικά, αλλά όταν θέτεις ένα τέτοιο θέμα πρέπει να έχει και μια λογικοφάνεια. Υπάρχει στη νομολογία ποια σχέση μάρτυρος με διάδικο μπορεί να γίνει εξαιρετέα».

Πηγή: skai.gr