Κλείσιμο

Απορριπτική η απάντηση Τασούλα στον Αλέξη Τσίπρα για την Προανακριτική

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Την ουσία του σκεπτικού του Αλέξη Τσίπρα περί παράνομης απόφασης εξαίρεσης των κ.κ. Πολάκη και Τζανακόπουλου από την Προανακριτική Επιτροπή και παραβίασης της κοινοβουλευτικής τάξης, απορρίπτει ο Πρόεδρος της Βουλής, αναγνωρίζοντας τη δικαιοδοσία της Επιτροπής να αποφαίνεται επί τέτοιων ζητημάτων και καθιστώντας κομψά τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ συνυπεύθυνο για την τήρηση της νομιμότητας και της ευταξίας.

Επιχειρώντας εμφανώς να αποφορτιστεί το οξυμένο κλίμα, μέσω της απαντητικής του επιστολής σε εκείνη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Κώστας Τασούλας αποκρούει τις αιτιάσεις του κ. Τσίπρα με προσεκτικές διατυπώσεις, σχεδόν σε διπλωματικό ύφος, αλλά καθιστώντας σαφές ότι η Προανακριτική Επιτροπή έχει λειτουργική ανεξαρτησία κι όλες τις εξουσίες δικαστικού σώματος και πρέπει να συνεχίσει τις εργασίες της ομαλά.

«Η Επιτροπή αυτή έχει κατά τον Κανονισμό της Βουλής, όλες τις αρμοδιότητες του Εισαγγελέως Πρωτοδικών όταν αυτός ενεργεί προκαταρκτική εξέταση και τα μέλη της αποκτούν την ιδιότητα Εισαγγελέως – προανακριτικού υπαλλήλου, άρα απολαύουν του συνταγματικού προνομίου της λειτουργικής και προσωπικής  ανεξαρτησίας ενόψει των νέων καθηκόντων της. Η Επιτροπή αυτή, αν και αποτελείται από βουλευτές, δεν λειτουργεί ως πολιτικό σώμα αλλά ως δικαστικό, δηλαδή λειτουργεί ανεξάρτητα. Είναι ένας πολυπρόσωπος Εισαγγελέας, που διενεργεί προκαταρκτική εξέταση", επισημαίνει ο κ. Τασούλας.

Ο Πρόεδρος της Βουλής απορρίπτει παράλληλα και τις κατηγορίες του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ περί παραβίασης της απόφασης της Ολομέλειας της Βουλής για τη συγκρότηση της Επιτροπής.

«Επισημαίνω ότι η Ολομέλεια αποφάσισε τη συγκρότηση της Επιτροπής, όχι όμως και τη σύνθεσή της, όπως και ότι η Επιτροπή, εξαιρώντας δύο μέλη της αποφάσισε επί της νομιμότητας της σύνθεσής της, και ότι της συγκρότησής της. Επομένως, δεν μου είναι κατανοητό κατά τί παραβιάσθηκε η απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής από την απόφαση της Επιτροπής περί εξαίρεσης δύο μελών της», αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του.

Απαντώντας, δε, εμμέσως στις απειλές του Παύλου Πολάκη ότι ο ίδιος και ο κ. Τζανακόπουλος θα παραστούν με το έτσι θέλω στην επόμενη συνεδρίαση της Προανακριτικής, ο Κώστας Τασούλας, μετά το σαφές μήνυμα περί μηδενικής ανοχής σε τραμπουκισμούς και ακτιβισμούς, στην επιστολή του απευθύνει μήνυμα για τη συμβολή όλων - και του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα –στην υπεράσπιση των νόμιμων διαδικασιών και την ευταξία για την ομαλή λειτουργία της Επιτροπής, επιχειρώντας κομψά να τον καταστήσει συνυπεύθυνο και για όποιο ευτράπελο συμβεί.

«Με καλείτε τέλος να φροντίσω για την κοινοβουλευτική τάξη στο ίδιο ζήτημα. Σας διαβεβαιώ πως μόνο αυτό με συνέχει στον όλο χειρισμό αυτής της όντως δύσκολης υπόθεσης, η οποία και θα πρέπει να εξελιχθεί με τη συμπαράσταση όλων μας με βάση τις νόμιμες διαδικασίες και την ευταξία, που σε καμία περίπτωση δεν δικαιούμαστε να αφήσουμε ανυπεράσπιστες και προς τούτο προσβλέπω και στη δική σας συμβολή», καταλήγει με νόημα ο κ. Τασούλας.

 

 

O Πρόεδρος της Βουλής απέστειλε στον Αλέξη Τσίπρα και την επιστολή για τον ορισμό των αντικαταστατών του Παύλου Πολάκη και του Δημήτρη Τζανακόπουλου στην Προανακριτική Επιτροπή και πλέον αναμένονται οι αντιδράσεις του ίδιου και της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για τα περαιτέρω. Η συνεδρίαση της επόμενης Τρίτης πάντως δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά, καθώς από σήμερα μετρά η τριήμερη προθεσμία για την απάντηση του κ. Τσίπρα.  

Η προθεσμία Τσίπρα να ορίσει αντικαταστάτες λήγει τη Δευτέρα .Κατά πληροφορίες πάντως ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν προτίθεται να ορίσει αντικαταστάτες των δύο βουλευτών του κόμματός του που εξαιρέθηκαν από την Προανακριτική, αρνούμενος να νομιμοποιήσει έτσι μία διαδικασία την οποία θεωρεί παράνομη."Θα το εκλάβω ως πείσμα", σχολίασε ο Πρόεδρος της Βουλής, ερωτηθείς πώς θα εκλάβει μία τέτοια εξέλιξη μη αντικατάστασης. 

Πηγή: skai.gr