Τασούλας: Η εισβολή στην Ουκρανία πρέπει να εξελιχθεί σε τεράστιο λάθος του Πούτιν

«H Δύση δεν μπορεί να σταθεί αδύναμη» απέναντι στη «ζοφερή επεκτατική αντίληψη του Πούτιν», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας και υπογράμμισε πως «οι κυρώσεις πρέπει τελικά, να έχουν το κόστος στιβαρού πολεμικού χτυπήματος». Η εισβολή στην Ουκρανία «πρέπει να εξελιχθεί σε τεράστιο λάθος του Πούτιν», είπε ο Κωνσταντίνος Τασούλας και υπογράμμισε ότι «η Δύση πρέπει να στριμώξει άγρια τον Πούτιν ώστε να γίνει για αυτόν ο πόλεμος ανυπόφορος οικονομικά». Όπως όμως τόνισε εκτός από τις οικονομικές κυρώσεις, πρέπει και να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία των χωρών που έχουν πάρει καθεστώς υποψηφίου μέλους χωρίς καθυστερήσεις, αλλά και με έμπρακτες αποδείξεις από πλευράς τους ότι εκφράζουν και υλοποιούν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Λίγες ημέρες πριν την προγραμματισμένη ομιλία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη Βουλή των Ελλήνων, ο Κωνσταντίνος Τασούλας, μιλώντας στη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων των κρατών μελών της Ε.Ε. στη Σλοβενία, αναφέρθηκε στην «απρόκλητη και βάρβαρη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία», μια εισβολή που «αμφισβητεί όλη την μεταπολεμική αρχιτεκτονική ασφάλειας» που πρέπει να οδηγήσει την Ευρώπη σε νέες πρωτοβουλίες και εγγυήσεις για τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία.

«Ο Πρόεδρος Πούτιν με καθυστέρηση 32 ετών αμφισβητεί την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας, αμφισβητεί την εθνική υπόσταση και αυτοπροσδιορισμό της Ουκρανίας εν ονόματι του ζωτικού χώρου της δήθεν απειλούμενης χώρας του. Χαρακτηρίζει ως «ρωσικό κόσμο» ό,τι κρίνει πως χρειάζεται ως ζωτικό χώρο αξιοποιώντας την πιο ζοφερή επεκτατική αντίληψη», είπε ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο η εισβολή στην Ουκρανία να αντιγράψει την ανοιχτή πληγή της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. «Και τι επιφυλάσσει ο Πρόεδρος Πούτιν στην Ουκρανία; Κάτι άραγε αντίστοιχο με τη Κύπρο, όπου μετά την εισβολή της Τουρκίας το 1974 υπάρχει τουρκικός στρατός κατοχής στο βόρειο τμήμα του νησιού, παρά τα επανειλημμένα αντίθετα ψηφίσματα του ΟΗΕ;», ανέφερε ο κ. Τασούλας και τόνισε ότι οι κυρώσεις απέναντι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, πρέπει να έχουν κόστος στιβαρού πολεμικού χτυπήματος, πρέπει η Δύση να μην σταθεί αδύναμη επιβάλλοντας κυρώσεις, «σαν εκείνες της Κοινωνίας των Εθνών το 1935, κατά του δικτάτορα Μουσολίνι, όταν εκείνος ανενόχλητα εισέβαλε και κατέλαβε την Αβησσυνία χρησιμοποιώντας ακόμη και δηλητηριώδη αέρια».

«Ο Ουίνστον Τσώρτσιλ στα βραβευμένα με Νόμπελ λογοτεχνίας απομνημονεύματά του του 2ου παγκοσμίου πολέμου περιγράφει το πώς «η κακία των κακών πήρε δύναμη από την αδυναμία των αγαθών, και έτσι έφτασε η ανθρωπότητα σε μια σκηνή υλικής καταστροφής και ηθικού ξεπεσμού που όμοιά της δεν συναντήσαμε ποτέ ούτε στη φαντασία των προηγούμενων αιώνων».

«Η Δύση με όλες τις αδυναμίες και τα σφάλματά της παραμένει μακράν η ελπίδα της ανθρωπότητας για ελεύθερη, δημοκρατική και ευημερούσα ζωή, κόντρα στις πραγματικές και όχι αναχρονιστικές απειλές της κλιματικής καταστροφής και των πανδημιών», ανέφερε ειδικότερα ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων για να προσθέσει: «Για να μη σταθούμε αδύναμοι, όπως τότε, πρέπει οι κυρώσεις τελικά να έχουν το κόστος στιβαρού πολεμικού χτυπήματος, όχι σαν εκείνες της Κοινωνίας των Εθνών το 1935, κατά του δικτάτορα Μουσολίνι, όταν εκείνος ανενόχλητα εισέβαλε και κατέλαβε την Αβησσυνία χρησιμοποιώντας ακόμη και δηλητηριώδη αέρια. Επιπλέον πρέπει ως Ευρώπη να ενδυναμώσουμε σημαντικά το γεωπολιτικό μας αποτύπωμα, συμπληρωματικά προς το ΝΑΤΟ, ενισχύοντας και τις αμυντικές μας δαπάνες. Η «στρατηγική πυξίδα» πρέπει να γίνει «στρατηγικός προορισμός». Δεν αρκεί πλέον να ξέρεις πού πρέπει να πας, πρέπει να φτάσεις κιόλας άμεσα. Το απαραβίαστο των συνόρων δεν είναι πλέον ευχή. Είναι ισχυρά προστατευόμενη αξία, και στην ανατολική Μεσόγειο, όπου προκλητικές και μονομερείς ενέργειες από την Τουρκία εις βάρος της χώρας μου αποκτούν πλέον διάσταση όχι μιας διμερούς απειλής, αλλά μιας απειλής κατά της Ευρώπης».

«Η εισβολή στην Ουκρανία πρέπει να εξελιχθεί σε τεράστιο λάθος του Πούτιν. Ήδη έτσι εξελίσσεται», είπε ο Κωνσταντίνος Τασούλας και πρόσθεσε: «Η Δύση πρέπει να στηρίξει την Ουκρανία, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέλαβε ήδη τη δέσμευση η χώρα μου να οικοδομήσει και πάλι το βομβαρδισμένο μαιευτήριο της Μαριούπολης. Η Δύση πρέπει να στριμώξει άγρια τον Πούτιν ώστε να γίνει για αυτόν ο πόλεμος ανυπόφορος οικονομικά. Και πρέπει να στηρίξει και τις δυτικές κοινωνίες από τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου, κυρίως την ακρίβεια. Όχι με αερογέφυρες πλέον, αλλά με στοχευμένα οικονομικά μέτρα. Ο λαϊκισμός δεν πρέπει να φουντώσει στη Δύση εξ αιτίας ελλείψεων τροφίμων και ακρίβειας. Αυτού του είδους ο λαϊκισμός θα λειτουργήσει ως η 5η φάλαγγα του Πούτιν!».

Στο ίδιο πλαίσιο πρωτοβουλιών, υπογράμμισε ο Κωνσταντίνος Τασούλας, εντάσσεται και η περαιτέρω πρόοδος της εντάξεως των χωρών των δυτικών Βαλκανίων. «Είναι προς το συμφέρον όλων μας να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία των χωρών που έχουν πάρει καθεστώς υποψηφίου μέλους χωρίς καθυστερήσεις, αλλά και με έμπρακτες αποδείξεις από πλευράς των υποψηφίων χωρών ότι εκφράζουν και υλοποιούν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Η Ελλάδα αποδίδει μεγάλη σημασία σε αυτή την ένταξη και μάλιστα φέτος που προεδρεύει στη Διαδικασία Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μας δίνονται ακόμη περισσότερες ευκαιρίες να προωθήσουμε ζητήματα που σχετίζονται με την εναρμόνιση του ευρωπαϊκού κεκτημένου στα υποψήφια κράτη-μέλη των Δυτικών Βαλκανίων», τόνισε ο κ. Τασούλας.

Πηγή: skai.gr