Τασούλας για απειλές Πολάκη: Παρακμιακή πρακτική - δεν είναι λύση οι τραμπουκισμοί

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Με αιχμηρό τρόπο αντέδρασε ο Πρόεδρος της Βουλής, στις αλλεπάλληλες απειλές του Παύλου Πολάκη ότι δεν θα συμμορφωθεί στην απόφαση εξαίρεσής του από την Προανακριτική Επιτροπή και θα παραστεί μαζί με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο σε αυτή με το έτσι θέλω, προκαλώντας για την παρέμβαση της Φρουράς προκειμένου να τους απομακρύνει, στέλνοντας σαφές μήνυμα μηδενικής ανοχής σε τραμπουκισμούς.

«Το θέμα θα λυθεί θεσμικά, με βάση τους κανόνες της Δημοκρατίας κι όχι με τραμπουκισμούς, τσαμπουκάδες, ύβρεις, απειλές και ακτιβισμούς», τόνισε ο Κώστας Τασούλας, συνομιλώντας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, δίνοντας την αίσθηση ότι αναζητά την εξεύρεση μίας συμβιβαστικής λύσης μέσω του διαλόγου για την αποφυγή ακροτήτων, αλλά δείχνοντας αποφασισμένος να επιβάλλει την τάξη και τον πολιτικό πολιτισμό.

Ερωτηθείς, δε, αν εκλαμβάνει ως απειλή τις αναφορές του κ. Πολάκη να καλέσει η Βουλή τη Φρουρά για τον απομακρύνουν βιαίως, ο Πρόεδρος της Βουλής, χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα, μιλώντας για παρακμιακά φαινόμενα.

«Δεν το εκλαμβάνω ως απειλή. Το εκλαμβάνω ως εσφαλμένη και περιττή παρακμιακή πρακτική που δεν έχει θέση στο Κοινοβούλιο. Δεν θα επιτρέψουμε να συμβούν παρακμιακά φαινόμενα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Τασούλας.

Ο ίδιος ανέφερε ότι αφού διαβάσει αναλυτικά την επιστολή του Αλέξη Τσίπρα και συμβουλευτεί τους νομικούς του, θα του απαντήσει νομικά και πολιτικά έως την Παρασκευή στα νομικά και πολιτικά ζητήματα που ο ίδιος θέτει.

Αν και ο Κώστας Τασούλας δεν άνοιξε τα χαρτιά του για τον θεσμικό τρόπο με τον οποίο σκοπεύει να επιλύσει το ζήτημα, άφησε να εννοηθεί ότι θεωρεί σύννομη την απόφαση της Προανακριτικής Επιτροπής για την εξαίρεση των κ.κ. Πολάκη και Τζανακόπουλου, υποστηρίζοντας ότι ενδιάμεση λύση θα αποτελούσε «να επικρατήσει η λογική». Άφησε, ωστόσο, ανοιχτό το ενδεχόμενο να απευθυνθεί στο Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής, για γνωμοδότηση, προφανώς για να πείσει τον ΣΥΡΙΖΑ να συμμορφωθεί στην απόφαση.

Ο ίδιος πάντως απάντησε στις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί παράνομης απόφασης εξαίρεσης επειδή η Ολομέλεια όπως υποστηρίζει καθόρισε μαζί με τη συγκρότηση της Προανακριτικής και τη σύνθεσή της.

«Είναι λάθος.  Η ολομέλεια καθόρισε τη συγκρότηση της Επιτροπής όχι τη σύνθεσή της. Ο Πρόεδρος της Βουλής όρισε τη σύνθεση της Επιτροπής με βάση αυτά που του έστειλαν τα κόμματα», ανέφερε ο κ. Τασούλας.