Συρίγος σε ΣΚΑΪ: Η Τουρκία αναζητεί μια νίκη – Ποιος ο απώτερος στόχος Ερντογάν για Βαρώσια

Η Τουρκία νιώθει παγιδευμένη στο πλαίσιο του διαλόγου που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με τους στόχους της, και προσπαθεί να διαφύγει, στέλνοντας έτσι αντιφατικά μηνύματα τόνισε στον ΣΚΑΪ και τη Σία Κοσιώνη ο διεθνολόγος και βουλευτής της ΝΔ, Άγγελος Συρίγος.

Για το άνοιγμα της παραλιακής ζώνης των Βαρωσίων αποσαφηνίζει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν αφενός θέλει να «πριμοδοτήσει» τον εκλεκτό του για την «προεδρία» των Κατεχομένων, αφετέρου «δοκιμάζει τα νερά» για να ανοίξει την ίδια την πόλη.
 
«Παγιδευμένη η Τουρκία»

«Η Τουρκία στέλνει αντιφατικά μηνύματα, αποσύρει το Ορούτς Ρέις, αποσύρει στη συνέχεια το Γιαβούζ, κρατάει το Μπαρμπαρός, εμφανιζόμενη να δείξει ότι είναι δικαίωμά της να κάνει έρευνες στην περιοχή, νομίζω όλα αυτά καταδεικνύουν ότι αισθάνεται αρκετά παγιδευμένη στο σχήμα που την ωθούμε προς διαπραγμάτευση με την Ελλάδα. Είναι ένα σχήμα που έχει δοκιμαστεί στο παρελθόν από το 2002 και μετά, συζητάμε το όριο θαλάσσιων ζωνών, κάτι που δεν την ικανοποιεί, και προσπαθεί  να βρει τρόπους να ξεφύγει από αυτό το σχήμα» σημείωσε ο κ. Συρίγος.


«Η Τουρκία θεωρεί ότι είναι μια υπερδύναμη, και δε συζητάει με τους άλλους τι θα κάνει ή όχι παρά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» τόνισε. «Υποτίθεται ότι το Ορούτς Ρέις έφυγε στο πλαίσιο της καλής πίστεως έναντι των πιέσεων που της ασκήθηκαν για να ασκήσει διάλογο με την Ελλάδα, αλλά θεωρεί δικαίωμα της να κάνει έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, όπως κάνει από το 2014. Από το 2014 κάνει έρευνες, και δεν υπήρξε σοβαρή αντίδραση, όποτε σου λέει έχω δικαίωμα να συνεχίσω τις έρευνες μου» ανέφερε ο κ. Συρίγος.  

«Από τη μια αποσύρεται το Όρους Ρέις, συνέχισε, και την ίδια ώρα προχωράνε στην έκδοση Navtex για ασκήσεις με πραγματικά πυρά στο κεντρικό Αιγαίο την 28η Οκτωβρίου… Αυτό αντίκειται ρητός στο μνημόνιο Παπούλια – Γιλμάζ του 1988 που έλεγε ότι δεν γίνονται ασκήσεις σε μεγάλες εθνικές και θρησκευτικές εορτές κάθε χώρας. Πρόκειται για αντιφατικά μηνύματα». 

Τα Βαρώσια 

Ο Ερντογάν προσπαθεί αφενός να βοηθήσει τον εκλεκτό του (Ερσίν Τατάρ) στις επερχόμενες εκλογές στα Κατεχόμενα, και παράλληλα προσπαθεί να δει ποιες είναι οι αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας αν προχωρήσει σε άνοιγμα όλης την πόλης των Βαρωσίων. Τα Βαρώσια αποτελούνται από ελληνοκυπριακές περιουσίες, τυπικός δεν τις αγγίζει ανοίγει μόνο την παραλία  που δεν ανήκει σε κανέναν και έτσι εμφανίζεται να έχει τυπικός τη νομιμότητα δεν άγγιξε περιουσίες και θέλει να δει αντιδράσεις για να προχωρήσει στο επόμενο βήμα της που είναι τα Βαρώσια. Οι διερευνητικές επαφές αν θα αρχίσουν θα αρχίσουν έως τις 2 Νοεμβρίου μετά τις 3 Νοεμβρίου και τις αμερικανικές εκλογές θα αρχίσει να μειώνεται ο χρόνος ενάρξεως των διερευνητικών επαφών. Πιστεύω ότι θα αρχίσουν. Είναι περίπου βέβαιο ότι η Τουρκία θα είναι στο μενού του επομένου Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τις επόμενες ημέρες όπως σίγουρα και το Δεκέμβριο. 


«Η Τουρκία δε μπαίνει στα καλούπια που θέλουμε να της δώσουμε. Ο Ερντογάν αυτή τη στιγμή συνομιλεί με το εσωτερικό της χώρας του, αναζητεί μια νίκη, αναζητεί να δείξει ότι δεν υποτάσσεται σε αυτά που λένε οι Ευρωπαίοι δεν έτυχε τη νίκη στην Ανατολική Μεσόγειο,  προχωρά να τη βρει στο Ναγκόρνο Καραμπάχ σε σχέση με τους Αρμενίους» εξήγησε ο βουλευτής της ΝΔ. 

Νέος γύρος επαφών Χάικο Μάας

Σημειώνεται ότι την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες την Τρίτη, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί την Αθήνα, ξεκινώντας νέο γύρο επαφών. Ο κ. Μας θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, και θα έχει δείπνο με τον Νίκο Δένδια. Θα προηγηθεί επίσκεψη στη Λευκωσία όπου θα συναντηθεί με τον Νίκο Αναστασιάδη, ενώ θα μεταβεί και στην Άγκυρα. 
 

Πηγή: skai.gr