Σύνοδος: Η Ελλάδα αρνείται το προσχέδιο που παρουσιάστηκε για Τουρκία

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές η Ελλάδα αρνείται το προσχέδιο που παρουσιάστηκε στη Σύνοδο για τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία.

Σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές είναι ένα πρώτο κείμενο το οποίο η Ελληνική κυβέρνηση δεν το δέχεται ως κείμενο συμπερασμάτων.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες η ελληνική πλευρά επισημαίνει ότι θα πρέπει να γίνουν πολλές αλλαγές προκειμένου η Αθήνα να το κάνει αποδεκτό και να περάσει ως συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.

Σύμφωνα με πληροφορίες το προσχέδιο δεν έιχε αναφορά για κυρώσεις, αλλά ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία και τα μέσα που έχει στη διάθεση της προκειμένου να διασφαλίσει το σεβασμό και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και της Κύπρου, κάτι που δεν έγινε δεκτό από την ελληνική πλευρά.

Στο προσχέδιο επίσης προβλέπεται και πολυμερής Σύνοδος για την Ανατολική Μεσόγειο, ενω υπάρχει και μια παράγραφο για την Κύπρο όπου καλέιται η Άγκυρα να σταματήσει όλες τις θαλάσσιες δραστηριότητες στην περιοχή.

Ωστόσο, αναφέρει: «Υπό την προϋπόθεση ότι διατηρούνται εποικοδομητικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση θεμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο», οι ηγέτες της ΕΕ συμφωνούν να «δρομολογήσουν μια θετική πολιτική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας με ιδιαίτερη έμφαση στον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης και τη διευκόλυνση του εμπορίου» καθώς και «υψηλού επιπέδου διαλόγους »και« συνεχή συνεργασία σε θέματα μετανάστευσης σύμφωνα με τη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας για το 2016». Πολλά από αυτά τα σημεία ήταν μεταξύ των βασικών αιτημάτων της Άγκυρας.

Το προσχέδιο ζητά επίσης «πολυμερή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο» και αναθέτει στον ανώτατο διπλωμάτη της Ζοζέπ Μπορέλ να επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες. Το κείμενο «χαιρετίζει επίσης τα πρόσφατα βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης από την Ελλάδα και την Τουρκία».

Mάλιστα λόγω των διαφωνιών,λίγo μετα τις 20:15 το βράδυ της Πέμπτης (01/10), ανακοινώθηκε διάλειμμα 45 λέπτων για διαβουλεύσεις.
 

Πηγή: skai.gr