Σύνοδος Κορυφής: Χωρίς παράγραφο για Τουρκία το προσχέδιο - Reuters: Επιμένει σε βέτο η Κύπρος

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες για τη στάση της ΕΕ έναντι της Τουρκίας, με την Κύπρο να έχει ακόμη στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής, το “όπλο” του βέτο σε κυρώσεις στην Λευκορωσία, αν δεν ληφθεί απόφαση για τις κυρώσεις που αφορούν την Άγκυρα.

Το προσχέδιο συμπερασμάτων των 27 δεν περιέχει ακόμη παράγραφο για την Τουρκία, σύμφωνα με πληροφορίες του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Περιλαμβάνει ωστόσο περιοριστικά μέτρα κατά της Λευκορωσίας, αναφορά σε άμεση κατάπαυση του πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ανεξάρτητη έρευνα για τη χρήση χημικών όπλων κατά του Ναβάλνι και ζητήματα που αφορούν τη σχέση ΕΕ - Κίνας.

Reuters: Κυρώσεις κατά της Άγκυρας ή βέτο, επιμένει η Κύπρος

Το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο Κύπριο διπλωμάτη, μεταδίδει πως η Λευκωσία επιμένει να ασκήσει βέτο για την λήψη απόφασης κυρώσεων εναντίον της Λευκωσίας, εάν δεν υπάρξει αυστηρότητα και κυρώσεις έναντι της Άγκυρας.

"Για να αποδεσμεύσουμε τον φάκελο της Λευκορωσίας, θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία και επί των δικών μας προτάσεων επίσης"» ανέφερε η ίδια πηγή.

“Φαντάζομαι ότι θα γίνει μακρά συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Δεν αποκλείω ότι μπορεί τελικά να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα, αλλά αυτή τη στιγμή, δεν θα πόνταρα σε μια ευτυχή έκβαση”, πρόσθεσε ο Κύπριος διπλωμάτης.

Φον ντερ Λάιεν - Μακρόν: Αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο

Προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο.

Τόνισε ότι η ΕΕ επιθυμεί μια εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία, επσιημαίνοντας, παράλληλα, ότι «η ΕΕ έχει διάθεσή της μια εργαλειοθήκη».

«Θα συζητήσουμε το ζήτημα της Τουρκίας. Είμαι σίγουρη ότι το Συμβούλιο θα επαναβεβαιώσει την πλήρη αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο. Αναφορικά με τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία υπάρχουν δύο πιθανότητες: ή θα υπάρξει αύξηση των εντάσεων κάτι το οποίο δεν επιθυμούμε ή θα υπάρξει αποκλιμάκωση και κινούμαστε προς εποικοδομητική σχέση. Αυτό είναι που θέλουμε. Αλλά όπως και να έχει υπάρχει μια εργαλειοθήκη στη διάθεση της ΕΕ. Θέλουμε αποκλιμάκωση. Επιθυμούμε μία θετική ατζέντα».

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε αναφερόμενος στην κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο ότι τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης οφείλουν να δείξουν αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Αρνούνται να συναινέσουν

Στην παρούσα φάση και ενόψει της έναρξης διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, αρκετά κράτη-μέλη, αρνούνται να συναινέσουν στο αίτημα της Κύπρου για ενίσχυση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Άγκυρα για τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, όπως εξηγεί η DW.

Η Λευκωσία από την πλευρά της υπενθυμίζει ότι τον Αύγουστο είχε ληφθεί από τους ΥΠΕΞ της ΕΕ πολιτική απόφαση για ενίσχυση των κυρώσεων και συνεπώς πρέπει τώρα να υλοποιηθεί.

Η διαμόρφωση της τελικής ευρωπαϊκής θέσης θα γίνει στη διάρκεια της αποψινής συζήτησης. Πριν από την έναρξη της συνόδου (15:00 ώρα Βρυξελλών), ο κ. Μισέλ θα έχει κατ΄ ιδίαν συναντήσεις  με Ευρωπαίους ηγέτες, μεταξύ των οποίων και με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς και την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν.
 

 

Πηγή: skai.gr