Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Αντιδρά η «Ομπρέλα» στις καταστατικές αλλαγές

Του Αντώνη Αντζολέτου

Πρόταση κατέθεσαν 15 στελέχη της "Ομπρέλας" που προτείνουν ο πρόεδρος και η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ να εκλέγονται από το το Συνέδριο - όπως γινόταν έως τώρα - και να μην περάσουν οι καταστατικές αλλαγές για εκλογή τους από τα μέλη όπως έχει ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας.

Υπογράφουν οι: Δ.Βίτσας, Ν.Βούτσης, Θ.Δρίτσας, Ε.Καλαμαρά, Κ.Κνήτου, Π.Λάμπρου, Α.Ξανθός, Δ.Παπαδημούλης, Μ.Σαμπατακάκης, Ρ.Σβίγκου, Π.Λάμπρου, Π.Σκουρλέτης, Ε.Τσακαλώτος, Ν.Φίλης και Τ. Χριστοδουλοπούλου.

Αναφέρουν χαρακτηριστικά:

«Με το παρόν μας σημείωμα, οι υπογράφοντες/ουσες καταθέτουμε την πρόταση μας για τις διατάξεις του Καταστατικού του κόμματος, όπου ορίζεται ο τρόπος εκλογής του Προέδρου και των μελών της Κεντρικής Επιτροπής. Η πρόταση μας αυτή, προϊόν σκέψης και συνεργασίας σε συντροφικό πνεύμα, έχει ως στόχο να περιγράψει μια διαδικασία ανοιχτή, ενωτική, συμμετοχική και δημοκρατική. Επιδιώκει να προσδώσει στη διαδικασία τα εξής πλεονεκτήματα: 

Πρώτον, διατυπώνει με σαφήνεια ποιο είναι το θεμελιώδες όργανο του Κόμματος, από το οποίο όχι μόνο εκλέγεται ο Πρόεδρος και η Κεντρική Επιτροπή, αλλά πράγμα ακόμα σημαντικότερο, απέναντι στο οποίο αυτά τα δύο όργανα λογοδοτούν: το Συνέδριο. Η επιδίωξη εδώ είναι να υπάρχει ένας θεσμός αφενός στιβαρός και ανθεκτικός, αφετέρου επαρκώς ανοικτός και συμμετοχικός τόσο για την εκλογή, όσο και για τη λογοδοσία. Η κεντρική ιδέα είναι ότι η συμμετοχική δημοκρατία έχει νόημα όταν ασκείται πάνω σε έναν σκελετό που υποστηρίζει την κομματική λειτουργία και παρέχει θεσμικά αντίβαρα.

Δεύτερον, επιβεβαιώνει την κεντρική θέση του Κόμματος για έμπρακτη ισότητα των φύλων δια της ποσόστωσης 50% στην Κεντρική Επιτροπή.

Τρίτον, διασφαλίζει την ισοτιμία της ψήφου όλων των Συνέδρων. Όλοι ψηφίζουν για όλα τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. Διασφαλίζει, επίσης, την αναλογικότητα στην εκπροσώπηση όλων των περιφερειών στην κεντρική Επιτροπή με κριτήριο τον αριθμό των μελών, αποφεύγοντας την υπερεκπροσώπηση κάποιων περιφερειών με συνέπεια την υποεκπροσώπηση κάποιων άλλων».

Φίλης: Να μην προχωρήσουμε σε μια στρατηγικού χαρακτήρα μεταμόρφωση του πολιτικού μας υποκειμένου

Ο υπογράφων Νίκος Φίλης για το συγκεκριμένο θέμα ανέφερε από το βήμα του Συνεδρίου: «Να μην προχωρήσουμε σε μια στρατηγικού χαρακτήρα μεταμόρφωση του πολιτικού μας υποκειμένου με οδηγό τον αρχηγισμό, τη ρευστοποίηση της κομματικής μας συγκρότησης και έναν ανερμάτιστο πολυσυλεκτισμό, που υποκλίνεται βαθιά στον κυβερνητισμό και στην εξουσία ως αυτοσκοπό». 

Με την πλευρά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και την πλειοψηφίας τάχθηκε ο Γιώργος Κατρούγκαλος: «Το μεγάλο στοίχημα είναι να μπορέσουμε να αντιστοιχίσουμε την εκλογική επιρροή του κόμματός μας - που κακά τα ψέματα σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην αδιαμεσολάβητη σχέση του Αλέξη Τσίπρα με το εκλογικό σώμα – με την αντίστοιχη αύξηση της οργανωτικής μας επιρροής. Η πρόταση για άμεση εκλογή και της Κ.Ε και του προέδρου από το σύνολο των μελών είναι προς αυτή την κατεύθυνση». 

Η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί αύριο το βράδυ.

Πηγή: skai.gr