Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Ανοίγματα για συνεργασίες και αυτοκριτική από τον Αλέξη Τσίπρα

Του Αντώνη Αντζολέτου

Σε πανηγυρικό κλίμα, παρουσία του Ζόραν Ζάεφ, ο Αλέξης Τσίπρας κήρυξε την έναρξη των εργασιών του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. Με την ομιλία του άνοιξε μια πολύ μεγάλη "βεντάλια" θεμάτων που θα απασχολήσουν το κορυφαίο όργανο μέχρι την Κυριακή το απόγευμα. Απλώνοντας μια "πολιτική ομπρέλα" δεν έλειψαν ούτε οι αναφορές στην "ισχυρή αριστερά" που έχει ανάγκη ο τόπος, αλλά ούτε και το παλαιό "πράσινο" σύνθημα για τον "ήλιο που πρέπει να ανέβει ψηλά". Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε από τα μέλη του κόμματος να μεταφέρουν παντού το μήνυμα της "νίκης" και της "ελπίδας", καθώς τους "βαραίνει μία ιστορική ευθύνη", απέναντι "στην κοινωνική πλειοψηφία που για άλλη μια φορά βρίσκεται σε συνθήκες λεηλασίας".

Αυτοκριτική

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας για την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχτηκε την υπερφορολογήση που επιβλήθηκε τονίζοντας, όμως πως το κόμμα αναγκάστηκε να υποταχθεί στις επιταγές της τρόικας. «Γνωρίζουμε καλά ότι δε μπορεί να υπάρξει δίκαιη ανάπτυξη με δυσανάλογη επιβάρυνση της επιχειρηματικότητας και της μεσαίας τάξης. Δεν είχαμε, όμως τότε άλλη επιλογή, από το να βγάλουμε το λουρί από το σβέρκο της χώρας. Αυτή ήταν η προτεραιότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά ανοίγοντας την κουβέντα που η αριστερή πτέρυγα ζητούσε επιτακτικά να γίνει. Έδειξε ξεκάθαρα πως η επαναπροσέγγιση της μεσαίας τάξης, που του στέρησε τη νίκη στις εκλογές του 2019, αποτελεί προτεραιότητα του. 

Προοδευτική διακυβέρνηση

Έχει γίνει πολύ κουβέντα μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ για τη διεύρυνση προς το χώρο του κέντρου με τον Αλέξη Τσίπρα να ξεκαθαρίζει ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι «να απλώσουμε το χέρι μας σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου. Να ξεπεράσουμε τα προβλήματα του παρελθόντος που μας χώρισαν και μας πλήγωσαν». Επιχείρησε στην εναρκτήρια ομιλία του να ξεπεράσει τα στεγανά που έχουν τεθεί κατά καιρούς και κυρίως τους σκληρούς χαρακτηρισμούς της βαθιάς μνημονιακής περιόδου με το ΠΑΣΟΚ . Άνοιξε τις πόρτες του ΣΥΡΙΖΑ  δηλώνοντας την αντίθεση του στις κόκκινες γραμμές που έχουν μπει έως τώρα. «Υπάρχει θέση και ρόλος για όλους, ανεξάρτητα από ιδεολογικές διαφορές», επεσήμανε δίνοντας το στίγμα του για τερματισμό των αποκλεισμών.

Άνοιγμα στο ΚΙΝΑΛ

Φωτογράφισε για άλλη μια φορά το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη ζητώντας να παίξει από εδώ και πέρα με "ανοιχτά χαρτιά". «Θέλουμε να είμαστε και είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες με βάση ένα κοινό πρόγραμμα δημοκρατίας και προόδου. Και ας μη λησμονεί κανείς. Η κοινωνία και η ιστορία δικαιώνουν αυτούς που δεν δίστασαν να μπουν στη μάχη και να αγωνιστούν για ψωμί και δικαιοσύνη». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε το σήμα πως το πρέσινγκ προς το ΚΙΝΑΛ θα ενταθεί το επόμενο διάστημα. Είναι κάτι άλλωστε που δεν κοστίζει στο κόμμα. Εμφανίστηκε πεπεισμένος από το βήμα του Συνεδρίου ότι είναι εφικτός ο σχηματισμός προοδευτικής κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή των εκλογών με απλή αναλογική.

Εσωκομματική ενότητα

«Σας καλώ  να ανοίξουμε χωρίς φόβο και προκαταλήψεις το κόμμα στην κοινωνία. Να εμπιστευτούμε χωρίς αστερίσκους, θεωρητικά προσχήματα, και σύνδρομα ιδιοκτησίας της αλήθειας τα μέλη του κόμματος», ήταν το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα που επιθυμεί να βάλει τέλος στον κύκλο της εσωστρέφειας στον οποίο μπήκε ο ΣΥΡΙΖΑ από τον Ιούλιο του 2019 και μετά. Δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση καθώς τα στελέχη της "Ομπρέλας" επίμενουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να χάσει τον ριζοσπαστικό του χαρακτήρα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο κάλεσε του Συνέδρους να στηρίξουν το Σάββατο το βράδυ την πρότασή του για εκλογή του προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής από τα μέλη και όχι από το Συνέδριο κερδίζοντας ένα θερμό χειροκρότημα. 

Δεσμεύσεις 

Ο κ.Τσίπρας κατέθεσε την κυβερνητική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που κινείται στην κατεύθυνση του "ρεαλιστικού ριζοσπαστιμού", όπως είπε χαρακτηριστικά. Δεσμεύτηκε για έξι ενέργειες με την ανάληψη της εξουσίας:

1. Ακρίβεια: Παρεμβάσεις για άμεση μείωση 50% των αυξήσεων στους λογαριασμούς.

2. Εργασία: Αύξηση κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και επαναφορά εργασιακών δικαιωμάτων

3. Μικρομεσαίοι - Αγρότες: Διαγραφή χρέους πανδημίας και μικροπιστώσεις

4. Κοινωνική προστασία: Νέο ΕΣΥ και επιστροφή 13ης σύνταξης

5. Νέα γενιά: Οικονομικά προσιτή στέγη για νέα ζευγάρια και απλοποίηση πρόσβασης στα ΑΕΙ για νέες και νέους

6. Αλλαγή παραγωγικού μοντέλου

Σκληρό ροκ

Μέσα από την εισήγησή του έδωσε το σήμα πως οι τόνοι της κριτικής προς την κυβέρνηση και προσωπικά προς τον πρωθυπουργό θα ανεβαίνουν όσο πλησιάζουν οι κάλπες. «Αυτή η Ελλάδα που μόλις βγήκε από τη χρεωκοπία ξανανταμώνει με τη κοινωνική κρίση, είναι η Ελλάδα που έχει την υπογραφή: Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο κ.Μητσοτάκης δεν είναι ένας άνθρωπος που προκαλεί ατυχία. Είναι ένας άνθρωπος που ασπάζεται ατυχείς πολιτικές». Χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό "εργολάβο" και στην αρχή της ομιλίας του έθεσε το δίλημμα "σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα". Ήταν ακόμα μια προσπάθεια συσπείρωσης όλων των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ θέλοντας να δείξει πως ο εχθρός δεν είναι εσωτερικός, αλλά απέναντι είναι μόνο η κυβέρνηση της Ν.Δ. Χρωματίζοντας ακόμα πιο πολύ τη διαχωριστική γραμμή με τη γαλάζια παράταξη υποστήριξε πως αποτελεί σήμερα "την πιο ακραία νεοφιλελεύθερη εκδοχή της ευρωπαϊκής δεξίας". 

Πηγή: skai.gr