Άνοιγμα Τσίπρα στις προοδευτικές δυνάμεις: «Ελάτε να κυβερνήσουμε μαζί»- Οι 5 + 1 προγραμματικές δεσμεύσεις

 Άνοιγμα σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις έκανε κατά το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγο για "ένα μεγάλο άλμα για την πολιτική αλλαγή" καλωσορίζοντας τα μέλη του, με την εναρκτήρια ομιλία που απευθύνει αυτήν την ώρα στο Κλειστό Γήπεδο Φαλήρου (Τάε Κβο Ντο).

Ο κος Τσίπρας προσκάλεσε τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ για μεγάλες αλλαγές, αναφέροντας χαρακτηριστικά «να αλλάξουμε πρώτα εμείς για να αλλάξουμε τη χώρα».

Ο κος Τσίπρας αναφέρθηκε σε 5 +1 δεσμεύσεις για ρεαλιστικό πρόγραμμα Προοδευτικής κυβέρνησης οι οποίες αφορούν την ακρίβεια, την εργασία, τους μικρομεσαίους αγρότες, την κοινωνική προστασία, την νέα γενιά, και την αλλαγή παραγωγικού μοντέλου.

Όσον αφορά την ακρίβεια, συνόψισε παρεμβάσεις για άμεση μείωση 50% των αυξήσεων στους λογαριασμούς. Αύξηση κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και επαναφορά εργασιακών δικαιωμάτων, και διαγραφή χρέους πανδημίας και μικροπιστώσεις.

Παράλληλα δεσμεύτηκε για την συγκρότηση νέου ΕΣΥ και επιστροφή 13ης Σύνταξης. Προανήγγειλε οικονομικά προσιτή στέγη για νέα ζευγάρια και απλοποίηση πρόσβασης στα ΑΕΙ για νέες και νέους και αλλαγή παραγωγικού μοντέλου.

Ο Αλ. Τσίπρας αναλυτικότερα έκανε λόγο για ένα συνέδριο που αποτελεί "αρχή της αντίστροφης μέτρησης για την προοδευτική κυβέρνηση που έχει ανάγκη ο τόπος", ενώ κάλεσε όλους τους συνέδρους να απλώσουν "το κόμμα παντού όπου αναπνέει η αντίσταση στις καταστροφικές κυβερνητικές πολιτικές". "Να δώσουμε το μήνυμα της νίκης. Να μετατρέψουμε την οργή σε ορμητικό ρεύμα αλλαγής. Να μετατρέψουμε την απόγνωση σε ελπίδα. Και μαζί να δώσουμε τη μάχη να σηκώσουμε ξανά τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα", είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι "αυτή είναι η μεγάλη ιστορική ευθύνη, που όλους εμάς εδώ σε αυτό το στάδιο μας βαραίνει".

Συγκεκριμένα, μίλησε για "ευθύνη απέναντι στη κοινωνική πλειοψηφία που για άλλη μια φορά βρίσκεται σε συνθήκες λεηλασίας", "ευθύνη απέναντι στην εργατική τάξη που πάνω στις θυσίες της χτίστηκε η προοπτική του τόπου", "ευθύνη απέναντι στη μεσαία τάξη που αισχρά εξαπατήθηκε από τον κ. Μητσοτάκη στις προηγούμενες εκλογές".

"Η ευθύνη μας κυρίως απέναντι στις νέες και στους νέους, στις επόμενες γενιές που θα κληθούν να πάρουν στις δικές τους πλάτες το μέλλον αυτού του τόπου", πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκε στην αναγκαστική καθυστέρηση που προκάλεσε η πανδημία στην πραγματοποίηση του συνεδρίου, εκφράζοντας παράλληλα την άποψη ότι "ίσως το Συνέδριο να γίνεται τελικά σε έναν κόσμο εντελώς διαφορετικό από αυτόν που είχαμε" όταν είχε εξαγγελθεί.

"Η διαρκώς εντεινόμενη κλιματική κρίση, η πανδημία, ο πόλεμος, η ενεργειακή κρίση διαμορφώνουν έναν περιβάλλον αλλεπάλληλων κρίσεων και πρωτόγνωρων προκλήσεων. Αλλά σε αυτό το δυστοπικό περιβάλλον μεγαλώνουν και οι ευθύνες των δυνάμεων της Προόδου που υπερασπίζονται το όραμα μιας κοινωνίας ελευθερίας και ισότητας", είπε, δίνοντας το στίγμα του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Πηγή: skai.gr