Συνεδριάζει το μεσημέρι το ΚΥΣΕΑ - Στο επίκεντρο ο πόλεμος στο Ισραήλ

Κύριο αντικείμενο της συνεδρίασης είναι σύμφωνα με πληροφορίες η εκτίμηση της κατάστασης στο Ισραήλ και στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και οι πιθανές συνέπειες στην ευρύτερη περιοχή αλλά και στη χώρα μας 

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Υπό την σκιά των εξελίξεων στο Ισραήλ και τον εξελισσόμενο πόλεμο στην περιοχή, με άγνωστο χρονικό ορίζοντα, ο πρωθυπουργός συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση για σήμερα το μεσημέρι στις 12 του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) υπό την προεδρία του.

Κύριο αντικείμενο της συνεδρίασης του Συμβουλίου είναι σύμφωνα με πληροφορίες η εκτίμηση της κατάστασης στο Ισραήλ και στη Λωρίδα της Γάζας καθώς και οι πιθανές συνέπειες και επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή αλλά και στη χώρα μας από το συνεχιζόμενο πόλεμο και την κλιμάκωση των εχθροπραξιών.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΚΥΣΕΑ θα εστιάσει και στον σχεδιασμό για όλα τα ενδεχόμενα σενάρια, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη χώρα μας, με πρώτιστο και κυρίαρχο τον ορατό κίνδυνο να αυξηθούν οι μεταναστευτικές ροές προς τη δύση και συνεπώς και προς τη χώρας μας , ως πύλη εισόδου στην ευρωπαϊκή Ένωση.

Ήδη άλλωστε από την πρώτη στιγμή της νέας ανάφλεξης στο Ισραήλ, όλες οι εμπλεκόμενες και αρμόδιες ελληνικές αρχές έχουν τεθεί σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο φαινόμενο, παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις και αναπροσαρμόζοντας κατά περίπτωση τον σχεδιασμό τους, σημαίνοντας συναγερμό τόσο στα θαλάσσια όσο και στα χερσαία σύνορα της χώρας.

Το ενδεχόμενο νέου μεταναστευτικού κύματος και προς τη χώρα μας καθιστά ακόμη πιο ισχυρό το γεγονός ότι σύμφωνα με τον Υπουργό Μετανάστευσης, Δημήτρη Καιρίδη Ισραηλινός υπουργός «ζήτησε να εκκενώσουν την Γάζα προς την Αίγυπτο. Το πέρασμα της Ράφα προς την χερσόνησο του Σινά παραμένει κλειστό και το τελευταίο που θέλει ο Αλ Σίσι στο Κάιρο είναι μία μαζική είσοδος παλαιστινιακού πληθυσμού», εξέλιξη που εκτιμάται ότι μπορεί να στρέψει τις μεταναστευτικές ροές προς άλλες κατευθύνσεις, προς τα βόρεια .

Την νέα κατάσταση που διαμορφώνεται κάνει ακόμη πιο κρίσιμη και έκρυθμη το ενδεχόμενο μέλη της Χαμάς να προσπαθήσουν να εγκαταλείψουν την περιοχή και στο “διάδρομο διαφυγής τους” να εντάξουν στο δρομολόγιό τους και την Ελλάδα όπως παρατηρήθηκε να συμβαίνει και στο παρελθόν με τρομοκράτες του ISIS.

Όλα αυτά τα δεοδμένα θα τεθούν επί τάπητος της σημερινής συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ, στο οποίο υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη θα συμμετέχουν

ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ,Κωνσταντίνος Φλώρος, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης.

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή υπήρξε αντικείμενο και της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, όπου αποτυπώθηκε η ανησυχία και για τη χριστιανική παρουσία στους Αγίους Τόπους και όπως ενημέρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η κυβέρνηση έχει έρθει σε επαφή με την ισραηλινή πλευρά για να προστατευθεί η Μονή Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα από πλήγματα των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων.

Πηγή: skai.gr