14ο Συνέδριο της ΝΔ - Αναστασιάδης: Οι τριμερείς συνεργασίες έγιναν στρατηγικής σημασίας επί κυβέρνησης Μητσοτάκη

Με κεντρικό σύνθημα «Δίπλα σε κάθε Πολίτη» ξεκίνησε την Παρασκευή το απόγευμα στις 19:00 τις εργασίες του το 14ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο διεξάγεται στο Metropolitan Expo. Η πρώτη μέρα των εργασιών θα ολοκληρωθεί με τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος θα ορίσει το διακύβευμα της δύσκολης συγκυρίας που βρίσκεται ο κόσμος, τόσο για το κόμμα όσο και για την κυβέρνηση. Το τριήμερο του συνεδρίου θα ολοκληρωθεί το απόγευμα της Κυριακής, επίσης με την ομιλία του πρωθυπουργού.

Δείτε live από το Συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος: 

Πριν ξεκινήσουν οι διαδικασίες του Συνεδρίου τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή «για τον αδόκητο χαμό ενός ιστορικού στελέχους της παράταξης, της Μαριέττας Γιαννάκου».

Στη συνέχεια αναγνώστηκε ο Κανονισμός του 14ου Τακτικού Συνεδρίου, ο οποίος και εγκρίθηκε και αμέσως μετά ανέβηκε στο βήμα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Ευχαρίστησε για την πρόσκληση να απευθύνει χαιρετισμό «στο συνέδριο της μεγαλύτερης προοδευτικής παράταξης της χώρας, της παράταξης που είναι ταυτισμένη με την εδραίωση της δημοκρατίας αλλά και την προκοπή της Ελλάδας».

Τόνισε ότι θα ήταν παράλειψη αν προ οποιασδήποτε άλλης αναφοράς δεν εξέφραζε τις ευχαριστίες του κυπριακού λαού αλλά και του ιδίου προσωπικά για την άριστη συνεργασία αλλά και την αμέριστη στήριξη στον δοκιμαζόμενο ελληνισμό της Κύπρου.

«Το πιο σημαντικό όλων δεν είναι μόνο η διακυβερνητική συνεργασία, δεν είναι μόνο η συνεργασία επί ανωτάτου επιπέδου. Εκείνο που μεγαλύτερη σημασία έχει είναι η αδελφική αγάπη μεταξύ, των Ελλήνων της Ελλάδας του μητροπολιτικού Ελληνισμού και του Ελληνισμού της Κύπρου.

Είναι η συμπόρευση αλλά και ο πόνος και η ευαισθησία που καθένας εκ των δύο ελληνικών στοιχείων επιδεικνύουν στις δοκιμασίες του ενός ή του άλλου και δεν μπορεί παρά να αποτίσω φόρο τιμής στους Ελλαδίτες αδελφούς που έδωσαν το αίμα τους προασπίζοντας την ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μας ενώνουν δεσμοί αίματος, πέραν των ιστορικών δεσμών», τόνισε.

«Μέσα από τη στενή συνεργασία των δύο κυβερνήσεων προσπαθούμε και αγωνιζόμαστε για μια Ευρώπη πιο ανθρωποκεντρική, για μια στρατηγικά ενωμένη Ευρώπη, για μια Ευρώπη που κύριο αντικείμενο ή υποκείμενο θα έχει τον Ευρωπαίο πολίτη. Μια Ευρώπη που θα νοιάζεται για τον καθένα, θα υπερασπίζεται το κράτος πρόνοιας αλλά και το κράτος Δικαίου», πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης πως δεν μπορεί να παραγνωρίσει ότι μέσα από τη στενή συνεργασία Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν πυλώνες σταθερότητας και στρατηγικούς εταίρους όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και στον Αραβικό Κόλπο και όχι μόνο. Έκανε ειδική αναφορά στις τριμερείς συνεργασίες που όπως είπε άρχισαν επί ημερών Αντώνη Σαμαρά για να εδραιωθούν και να γίνουν στρατηγικής σημασίας επί των ημερών του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Από κοινού συνεργαζόμενοι έχουμε κατορθώσει να εμπεδώσουμε το αίσθημα ότι οι χώρες μας θέλουν και αγαπούν την ειρήνη. Δεν επιδιώκουν αποκλεισμό κανενός. Και μέσα από τις συνεργασίες αυτό που επιδιώκουμε είναι να δούμε ότι εφαρμόζεται το διεθνές δίκαιο γι αυτό και δεν μένουμε αδιάφοροι σε όσα διαδραματίζονται στην Ουκρανία. Γι αυτό και σταθήκαμε αλληλέγγυοι και ενωμένοι με τις αποφάσεις της Ευρώπης». Η εισβολή στην Ουκρανία, η παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας έχει αναξέσει πληγές στους Έλληνες της Κύπρου γιατί έφεραν στη μνήμη μας τα ίδια επιχειρήματα, τα ίδια προσχήματα, τις ίδιες βαρβαρότητες που διέπραξαν και οι Τούρκοι εναντίον του λαού της Κύπρου».

Υπογράμμισε ότι «στεκόμαστε αλληλέγγυοι με τις αποφάσεις της ΕΕ αλλά και προασπίζουμε τα εθνικά μας συμφέροντα δεν δεχόμαστε δύο μέτρα και δυο σταθμά, δεν δεχόμαστε να γίνονται ανεκτοί οι επιτήδειοι ουδέτεροι».

Κλείνοντας είπε ότι θέλει να μεταφέρει ένα μήνυμα για την προάσπιση των εθνικών θεμάτων: «ακολουθούμε τη φιλοσοφία του πατριωτικού ρεαλισμού χωρίς την ίδια ώρα να παραγνωρίζουμε με την υπερηφάνεια που η ιστορία μας υπαγορεύει έντιμη λύση, έντιμη ειρήνη αλλά όχι υποχώρηση, όχι υποδούλωση όχι καθυπόταξη στις όποιες άδικες αξιώσεις».

Μεϊμαράκης: Διαχειριστήκαμε τις κρίσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο

«Το συνέδριό μας είναι μια γιορτή διαλόγου, είναι μια γιορτή στην οποία συμμετέχουν όλοι οι απλοί πολίτες, είναι μια γιορτή στην οποία τα στελέχη της ΝΔ κάνουμε έναν απολογισμό των τριών ετών που είναι θετικός και προγραμματίζουμε το μέλλον» είπε ο αντιπρόεδρος του ΕΛΚ και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ανοίγοντας το 14ο συνέδριο της ΝΔ.

Ο Β. Μεϊμαράκης ευχαρίστησε τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, που του εμπιστεύτηκε την προεδρία του συνεδρίου και απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη είπε: «Θέλω να σου πω πρόεδρε, ότι θα φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνης σου, διότι θα είμαστε όλοι παρόντες αυτό το τριήμερο, αλλά και μετά το συνέδριό μας θα έχουμε μετασυνεδριακές συναντήσεις και συσκέψεις και θα περιοδεύσουμε όλους τους νομούς για να μεταφέρουμε το αισιόδοξο μήνυμα και το πρόγραμμα της ΝΔ που θα εγκρίνουμε την Κυριακή, για να προχωρήσουμε στη μάχη που έχουμε μπροστά μας, για μια νέα νίκη, σε μια νέα Ελλάδα. Αυτή θα χτίσουμε μετά το σημερινό μας συνέδριο. Και αυτό πρόεδρε σου το υποσχόμαστε, θα είμαστε όλοι παρόντες στη συγκεκριμένη μάχη».

Επίσης, ο Βαγγέλης Μειμαράκης επισήμανε ότι η ΝΔ είχε μια τριετή διακυβέρνηση επιτυχημένη, μέσα σε πολυεπίπεδες κρίσεις και συνεχείς αλλαγές του σκηνικού σε παγκόσμιο επίπεδο. «Και τα καταφέραμε και διαχειριστήκαμε τις κρίσεις αυτές με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Και είχαμε τα πιο καλά αποτελέσματα σε όλη την Ευρώπη, γιατί σταθήκαμε δίπλα στον ανώνυμο πολίτη, δίπλα στον αδύναμο πολίτη, και κατά την διάρκεια της πανδημίας, και τώρα με τον πόλεμο. Διότι η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι ανθρωποκεντρική και το κράτος πρόνοιας υπάρχει για τους αδύναμους πολίτες» είπε.

«Όλοι αισθάνθηκαν μεγάλη ανακούφιση με τις χθεσινές ανακοινώσεις, οι οποίες ήταν σχεδιασμένες και σε συνεννόηση, και μπορέσαμε κάνοντας πολλά βήματα μπροστά από την ΕΕ, που ακόμη περιμένουμε πότε θα ομοφωνήσει, να σταθούμε δίπλα στον αδύναμο πολίτη» σημείωσε. «Και αυτό πρέπει να το μεταφέρουμε σε κάθε γειτονιά, γιατί ο λαϊκισμός υπάρχει και με διάφορα ψέματα προσπαθεί να δείξει ότι δεν κάνουμε καλά την κυβερνητική εργασία και ότι αυτοί θα ήταν καλύτερα» είπε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και συμπλήρωσε: «Έχουμε την υποχρέωση να σταθούμε απέναντι σε αυτούς που θέλουν να γυρίσουν την Ελλάδα πίσω, γιατί το 2019 αλλάξαμε σελίδα και πήγαμε την Ελλάδα μπροστά».

Επιπλέον, τόνισε ότι για να γίνουν τα βήματα προόδου, απαιτείται πολιτική σταθερότητα και βεβαιότητα, υπογραμμίζοντας ότι η ΝΔ στάθηκε πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας.  «Η ΝΔ πρέπει να είναι έτοιμη για τις εκλογές, όποτε αυτές γίνουν και για αυτό θα πρέπει όλα τα στελέχη να βρεθούν πλάι στους πολίτες» είπε. 

Καταλήγοντας, ο Βαγγέλης Μεϊμάρακης τόνισε πως «στη μάχη που έχουμε μπροστά μας, ένας είναι ο στρατηγός, είναι εκείνος ο οποίος θα αναβαπτιστεί από το συνέδριό μας και θα μας οδηγήσει πάλι στην νίκη. Μπορεί αυτά τα τρία χρόνια να υπάρχουν στεναχώριες, πικρίες, προβληματισμοί, αλλά τώρα που μπαίνουμε στη μάχη, δεν χωράει να σκεφτόμαστε τι έκανε το κόμμα για μένα, τώρα πρέπει να σκεφτούμε τι θα κάνω εγώ για την Ελλάδα, για να μην πάει η χώρα και πάλι πίσω. Τώρα έφυγε 'το εγώ' και ξαναμπαίνει 'το εμείς'. Τώρα είμαστε όλοι στρατιώτες και σας το λέω εγώ που, αν και έφτασα στρατηγός, ξαναγίνομαι στρατιώτης σε αυτή τη μάχη. Με τον στρατηγό μπροστά για να κερδίσουμε, για την Ελλάδα, για τη δημοκρατία, για την ΝΔ». 

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα του 14ου Τακτικού Συνεδρίου.

Παρασκευή 6/5

19:00
Έναρξη Εργασιών του 14ου Συνεδρίου από τον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του 14ου Συνεδρίου Ευάγγελο Μεϊµαράκη

Επικύρωση Αποφάσεων/Κανονισµού Συνεδρίου

19:10
Προβολή Βίντεο 14ου Συνεδρίου

19:15
Χαιρετισµός Νίκου Αναστασιάδη, Προέδρου της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας

19:30
Χαιρετισµός Ευάγγελου Μεϊµαράκη, Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος και Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής

19:45
Οµιλία Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας ∆ηµοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη

Σάββατο 7/5
10:00 
Ψήφιση τροποποιήσεων στο Καταστατικό της Νέας ∆ηµοκρατίας

10:10
Οµιλία Γιάννη Μπρατάκου, Γενικού ∆ιευθυντή Νέας ∆ηµοκρατίας

10:20
Οµιλία Γιάννη Μπούγα, Γενικού Γραµµατέα Κοινοβουλευτικής Οµάδας, Βουλευτή Φωκίδας

10:30
Χαιρετισµοί εκπροσώπων άλλων κοινοβουλευτικών κοµµάτων

11:00
Παρουσίαση Project Ψηφιακού Μετασχηµατισµού της Νέας ∆ηµοκρατίας 

11:30-12:30
Οµιλίες Συνέδρων για τη θεµατική ενότητα: «Ασφάλεια για όλους»

12:30-12:50
Οµιλίες στελεχών Κεντρικής ∆ιοίκησης Κόµµατος:
-Στέλιος Κονταδάκης, Γραµµατέας Οργανωτικού και Αν. Γραµµατέας Πολιτικής 
 Επιτροπής Νέας ∆ηµοκρατίας 
-Τάσος Γαϊτάνης, Εκπρόσωπος Τύπου Νέας ∆ηµοκρατίας
- Έλενα Σώκου, Εκπρόσωπος Τύπου Νέας ∆ηµοκρατίας για τα Περιφερειακά ΜΜΕ 
-Νίκος Ρωµανός, ∆ιευθυντής Γραφείου Τύπου Νέας ∆ηµοκρατίας

Αίθουσα 1

12:50 Οµιλίες προσκεκληµένων εκπροσώπων από κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκπροσώπων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:
- Manfred Weber, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του Ευρωπαϊκού 
 Λαϊκού Κόµµατος
- Antonio Lopez-Isturiz White, Γενικός Γραµµατέας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού 
 Κόµµατος
- Jan Olbrycht, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος

13:20–16:20
Οµιλίες Συνέδρων για τη θεµατική ενότητα: «Καθηµερινότητα: Κράτος φιλικό για τους πολίτες & ∆ίκαιη ανάπτυξη» 

16:20–19:30
Οµιλίες Συνέδρων για τη θεµατική ενότητα: «Πολιτικές για τους νέους»

Αίθουσα 2

12:00–13:15
Οµιλίες Συνέδρων για τη θεµατική ενότητα: «Προστασία του Περιβάλλοντος και αντιµετώπιση της ενεργειακής κρίσης»

13:15–16:30
Οµιλίες Συνέδρων για τη θεµατική ενότητα: «Ενδυνάµωση της διεθνούς εικόνας της Ελλάδας»

16:30–19:00
Οµιλίες Συνέδρων για τη θεµατική ενότητα: «Νέα ∆ηµοκρατία: Τολµά να εξελίσσεται µένοντας σταθερή στις αξίες της»

Κυριακή 8/5

Αίθουσα 1 (Ολοµέλεια)

10:30
Προβολή χαιρετισµών:
- Roberta Metsola, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
- Gennadiy Leonidovich Trukhanov, ∆ήµαρχος Οδησσού

10:45
Οµιλία ∆ηµήτρη Αβραµόπουλου, τ. Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας

11:00
Οµιλία Αβέρωφ Νεοφύτου, Προέδρου του ∆ηµοκρατικού Συναγερµού

11:15
Οµιλία Μαργαρίτη Σχοινά, Αντιπρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

11:30
Οµιλία Αντώνη Σαµαρά, πρώην Πρωθυπουργού

11:45
Οµιλία Παύλου Μαρινάκη, Γραµµατέα Πολιτικής Επιτροπής της Νέας ∆ηµοκρατίας και Προέδρου της ΟΝΝΕ∆

12:00
Ανάγνωση Συµπερασµάτων 14ου Συνεδρίου

12:15
Οµιλία Ευάγγελου Μεϊµαράκη, Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος, Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου

12:30
Κλείσιµο εργασιών Συνεδρίου από τον Πρωθυπουργό και Πρόεδρο της Νέας ∆ηµοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη

Πρόγραµµα εκλογικών διαδικασιών συνεδρίου

Παρασκευή 6/5
15:00-18:30
Εγγραφή - Ταυτοποίηση Συνέδρων

Σάββατο 7/5
14:00-18:00
Υποβολή υποψηφιοτήτων για την Πολιτική Επιτροπή

Κυριακή 8/5
13:00-16:00
Ψηφοφορία για την ανάδειξη των µελών της Πολιτικής Επιτροπή

Η Οργανωτική Επιτροπή απαρτίζεται από τους: 

Πρόεδρος

Ευάγγελος Μεϊμαράκης, π. Πρόεδρος της Βουλής, π. Πρόεδρος της ΝΔ, Ευρωβουλευτής 

Μέλη

Ιωάννης Μπούγας, Γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Βουλευτής Φωκίδας

Παύλος Μαρινάκης, Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής, Πρόεδρος ΟΝΝΕΔ

Γιώργος Στεργίου, τ. Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής

Στέλιος Κονταδάκης, Γραμματέας Οργανωτικού - Διευθυντής Γραφείου Προέδρου

Βασίλης Φεύγας, Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού & Επικοινωνίας

Θεοπίστη Κρυσταλλίδου, Γραμματέας Ποιότητας Ζωής και Εθελοντισμού

Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, Γραμματέας Προγράμματος

Μαρία Νάτσιου, Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Βικεντία Συροπούλου-Μπασιάκου, Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής & Ισότητας των Φύλων

Τάσος Γαϊτάνης, Εκπρόσωπος Τύπου

Έλενα Σώκου, Εκπρόσωπος Τύπου Υπεύθυνη για τα Περιφερειακά ΜΜΕ

Νίκος Ρωμανός, Διευθυντής Γραφείου Τύπου

Κατερίνα Κορωνιά, Γραμματέας ΔΑΠ-ΝΔΦΚ

Νίκος Παγώνης, Γραμματέας Ειδικών Κομματικών Οργανώσεων

Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου, Γραμματέας Αγροτικών Φορέων

Κωνσταντίνα Κόλλια, Διευθύντρια Γραφείου Τύπου ΟΝΝΕΔ

Άκης Μπάφας, Γραμματέας Παραγωγικών Τομέων

Θεόδωρος Κόλλιας, Γραμματέας Εργαζομένων στον Ιδιωτικό και Δημόσιο Τομέα

Θανάσης Νέζης, Σύμβουλος Προέδρου

Ελπιδοφόρος Παπανικολόπουλος, μέλος πολιτικής επιτροπής

Χαράλαμπος Σιάτρας, μέλος πολιτικής επιτροπής

Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, Ευρωβουλευτής

Έλενα Ράπτη, Βουλευτής

Γιάννης Μπρατάκος, Γενικός Διευθυντής ΝΔ


 

Πηγή: skai.gr