Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Τι συζήτησαν πίσω από τις κλειστές πόρτες

Πάνω από δύο ώρες κράτησε η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, η οποία έγινε σε πολύ καλό κλίμα.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι προφανώς και οι δυο πλευρές επανέλαβαν τις πάγιες θέσεις τους στα θέματα των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας, χωρίς την οξύτητα και την ένταση που μας είχε συνηθίσει η τουρκική πλευρά το τελευταίο διάστημα.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πως θα γίνει προσπάθεια για να πέσουν οι τόνοι της ρητορικής, μιας και στα μεγάλα προβλήματα που δημιουργεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είναι προς όφελος όλων να υπάρξει σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Η αίσθηση που υπάρχει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι ότι οι δύο πλευρές συνομίλησαν σαν σύμμαχοι έχουν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της νέας αρχιτεκτονικής ασφαλείας στην Ευρώπη μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Συμφώνησαν μάλιστα να υπάρξει συνεργασία στη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων στην Ουκρανία.

Μητσοτάκης – Ερντογάν έδωσαν έμφαση στις οικονομικές σχέσεις και στη θετική ατζέντα των δυο κρατών.

Συμφωνήθηκε επίσης, ότι αν τα πράγματα εξελιχθούν στο πνεύμα της σημερινής συνάντησης, να πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη το 5ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας το φθινόπωρο.

Συμφωνήθηκε ακόμη να γίνει τον επόμενο μήνα στην Άγκυρα η συνάντηση των δυο πλευρών για τα ΜΟΕ.

Η σημερινή συνάντηση αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, μπορεί να αξιολογηθεί ως ένα θεμέλιο για μια ουσιαστική βελτίωση του κλίματος των δυο πλευρών.

Πηγή: skai.gr