Ο «χαλαρός» διάλογος Μητσοτάκη-Ερντογάν με θέα τον Βόσπορο (video)

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Πριν από το γεύμα, οι δύο άντρες, είχαν έναν μικρό διάλογο, με θέα τον Βόσπορο. 

Ο Τούρκος πρόεδρος ρώτησε τον Έλληνα πρωθυπουργό αν έχει επισκεφθεί ξανά την Κωνσταντινούπολη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντά ότι έχει πάει πολλές φορές και του αρέσει η πόλη. 

Μάλιστα, ο Ερντογάν του έδειξε τις γέφυρες του Βόσπορου και του εξήγησε για το υποθαλάσσιο τούνελ που έχει κατασκευάσει. 

Αμέσως μετά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον ευχαρίστησε για το πλούσιο μενού που έχει προβλεφθεί για το γεύμα τους, ενώ τον ρώτησε για τις διαπραγματεύσεις Ουκρανίας και Ρωσίας στην Αττάλεια. 

Ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε ότι είναι αρκετά ευχαριστημένος από τα αποτελέσματα σημειώνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες. 

Στο σημείο αυτό, ο πρωθυπουργός παρενέβη τονίζοντας ότι συμβαίνουν πολλά κρίσιμα γεγονότα στην περιοχή μας. «Έχουμε να συζητήσουμε πολλά σε αυτή τη συνάντησή μας», δήλωσε χαρακτηριστικά κι αμέσως μετά πήγαν για το γεύμα. 

Σημειώνεται ότι η πρώτη συνάντηση έγινε σε πολύ καλό και χαλαρό κλίμα. Ενδεικτικό του κλίματος είναι το γεγονός ότι οι δύο ηγέτες δε φορούσαν γραβάτες. 

Πληροφορίες του ΣΚΑΪ αναφέρουν ότι ο κ. Μητσοτάκης θα θέσει ζήτημα συνεργασίας με την Άγκυρα στο ενεργειακό πεδίο, είτε μέσω μιας «αναβίωσης» του East Med με τουρκική συμμετοχή, είτε μέσω κάποιας άλλης μορφής συνεργασίας, είτε μέσω μιας αμοιβαίας μεταφοράς φορτίου υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), προκειμένου να υπάρξει μεγιστοποίηση της ενεργειακής ασφάλειας.

Μάλιστα, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης οι δυο πλευρές θα ανταλλάξουν απόψεις για τη μεταφορά του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ενώ αναμένεται να συζητήσουν για την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. 

Η σημερινή συνάντηση κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμη μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία έχει αλλάξει δραματικά την ασφάλεια στην Ευρώπη. Πηγές κοντά στο Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν ότι στο σημερινό τοπίο ασφαλείας, η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν ιδιαίτερη ευθύνη για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Σε ό,τι αφορά στα ελληνοτουρκικά, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επισημάνει τα προηγούμενα 24ωρα ότι έχει «ρεαλιστικές και μετρημένες προσδοκίες από τη σημερινή συνάντηση» και αυτό γιατί, όπως έχει σημειώσει δεν υπάρχει προσδοκία ότι οι διαφωνίες με την Τουρκία, θα ξεπεραστούν. Η Αθήνα επαναλαμβάνει ότι οι τουρκικές αιτιάσεις για μία σειρά θεμάτων είναι γνωστές και ότι η Ελλάδα τις απορρίπτει και τις αντικρούει σε όλα τα επίπεδα και με κάθε ευκαιρία. Όπως γνωστές είναι και οι ελληνικές θέσεις, δηλώνουν οι ίδιες πηγές και συνεχίζουν: «όμως το ότι διαφωνούμε δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να συζητάμε. Οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να παραμείνουν ανοικτοί σε όλα τα επίπεδα και να αποκλιμακωθεί η ένταση».

Πηγή: skai.gr