Συναγερμός για τον Έβρο - Συνεδριάζει αύριο το ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό

ΚΥΣΕΑ

Το ΚΥΣΕΑ θα συνεδριάσει στις 16:30 υπό τον προεδρία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η φύλαξη των συνόρων στον Έβρο είναι το βασικό θέμα της αυριανής τακτικής συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ.

Το ΚΥΣΕΑ θα συνεδριάσει στις 16:30 υπό τον προεδρία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η Ελλάδα, δια του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, έχει διαμηνύσει ότι η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι και πως «ο ανθρωπισμός είναι πολύ σημαντικός, αλλά οι άνθρωποι που επιθυμούν να έρθουν στην ΕΕ λόγω των ανισοτήτων που υπάρχουν στον κόσμο είναι εκατοντάδες εκατομμύρια».

«Δεν μιλάμε για μια κλειστή Ευρώπη, αλλά ούτε για μία Ευρώπη στην οποία θα αποφασίζουν ποιοι θα έρθουν οι λαθροδιακινητές» πρόσθεσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3.

Επίσης, τόνισε ότι ο φράχτης στο Έβρο θα επεκταθεί κατά περίπου 80 χιλιόμετρα ακόμα. 

Όσον αφορά στους 38 μετανάστες που εντοπίστηκαν σε νησίδα του Έβρου, όπου διαδραματίστηκε το δράμα με το νεκρό κορίτσι, τόνισε ότι δεν είναι ελληνικό έδαφος. Ο κ. Μηταράκης δήλωσε πως τόσο η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού, όσο και το Κτηματολόγιο, δήλωσαν ξεκάθαρα πως το στίγμα που είχαν δώσει οι μετανάστες ήταν εκτός της ελληνικής επικράτειας. 

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε ότι η συγκεκριμένη νησίδα όπου βρέθηκαν οι πρόσφυγες στον Έβρο φέρεται εγγεγραμμένη στο Εθνικό Κτηματολόγιο.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος ανέφερε το Σάββατο στον ΣΚΑΪ ότι τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχει μεγάλη κλιμάκωση στο φαινόμενο με τις παράνομες μετακινήσεις μεταναστών. «Έχουμε συλλάβει 60 διακινητές αλλοδαπούς τις τελευταίες ημέρες που είχαν στημένα κυκλώματα να φέρουν αυτούς τους ανθρώπους στη χώρα μας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Εξήγησε ότι οι διακινητές προσπαθούν ιδίως το καλοκαίρι, που τα νερά του ποταμού πέφτουν, να οδηγήσουν τους ανθρώπους σε νησίδες.

«Μερικοί θέλουν την ελληνική αστυνομία να κάνει τους βαρκάρηδες» είπε ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέροντας παράλληλα ότι « πρέπει να σταματήσουν να ονειρεύονται ότι θα ανοίξουμε τα σύνορα και θα τα κάνουμε ξέφραγο αμπέλι».

Πίσω από τους μετανάστες στον Έβρο ήταν η τουρκική στρατοφυλακή, υπογράμμισε στον ΣΚΑΪ ο πρώην αρχηγός ΓΕΣ, και πρώην διοικητής του Δ΄ Σώματος Στρατού Έβρου, Γεώργιος Καμπάς, κάνοντας λόγο για «υβριδική απειλή».

«Προσπάθησαν να δημιουργήσουν πρόκληση ώστε να μας εκθέσουν ότι δεν είμαστε σωστοί στη συμπεριφορά μας στους μετανάστες κάτι που είναι ψευδέστατο» επισήμανε ο Γεώργιος Καμπάς. 

Ο απόστρατος αξιωματικός σχολίασε ότι το μεταναστευτικό έχει εργαλειοποιηθεί από την Τουρκία, δηλώνοντας ότι στον Έβρο υπάρχουν πολλές αμφισβητούμενες νησίδες μετά τη χάραξη του 1926 οι οποίες δημιουργήθηκαν με την πάροδο του χρόνου ανατολικά ή δυτικά του μέσου ρου και δεν υπήρχαν τότε. 

«Υπάρχουν πολλές νησίδες που δημιουργούνται και εξαφανίζονται ανάλογα των εποχών και του χρόνου, γι’ αυτό ανέβασαν σε μια από αυτές τους δυστυχισμένους ανθρώπους για να περάσουν απέναντι… (Οι νησίδες) μπορεί να μην ανήκουν και σε κανέναν» εξήγησε. 

Πηγή: skai.gr