Συμβούλιο ασφαλείας Τουρκίας για Ελλάδα: Δεν θα δεχθούμε κανένα τετελεσμένο

«Οι προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας και η αύξηση εξοπλισμών, απλώς αυξάνουν την ένταση», ανέφερε στην ανακοίνωσή του το Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας, υπό την προεδρία του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Βασικό θέμα στην ατζέντα του τουρκικού Συμβουλίου ήταν η Ελλάδα και ειδικότερα τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, στην ανακοίνωσή του το τουρκικό Συμβούλιο Ασφαλείας ανέφερε μεταξύ άλλων: 

«Οι προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας και η αύξηση εξοπλισμών, απλώς αυξάνουν την ένταση. Δεν θα δεχθούμε κανένα τετελεσμένο».

Πιο συγκεκριμένα, η δήλωση για την Ελλάδα αναφέρει: 

«Οι προκλητικές ενέργειες και η ρητορική και οι προσπάθειες εξοπλισμού της Ελλάδας δεν θα αποφέρουν κανένα όφελος πέρα ​​από την αύξηση της έντασης στην περιοχή μας και τονίστηκε για άλλη μια φορά ότι οποιοδήποτε τετελεσμένο στοχεύει την εθνική ασφάλεια και τα συμφέροντα της Τουρκίας δεν θα επιτρέπεται υπό οποιεσδήποτε συνθήκες».

Το τουρκικό Συμβούλιο Ασφαλείας ασχολήθηκε και την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, στέλνοντας μήνυμα στις δύο σκανδιναβικές χώρες, αλλά και στην ηγεσία της Συμμαχίας.

Όπως υπογραμμίζεται, «τα κράτη που επιθυμούν να ενταχθούν στη συμμαχία του ΝΑΤΟ πρέπει να ενεργούν σύμφωνα με το νόμο και το πνεύμα της συμμαχίας». χρησιμοποιήθηκε έκφραση.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται: 

«Στη συνάντηση αξιολογήθηκαν από όλες τις πτυχές οι πολιτικές, στρατιωτικές και οικονομικές εξελίξεις που είναι σημαντικές για την εθνική ασφάλεια το 2022, τα πιθανά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν το 2023, οι δραστηριότητες που πρέπει να πραγματοποιηθούν και τα μέτρα που πρέπει να συζητήθηκαν σε αυτό το πλαίσιο.

Παρουσιάστηκαν πληροφορίες στο ΔΣ για τις επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν με αποφασιστικότητα και επιτυχία ενάντια σε κάθε είδους απειλές και κινδύνους κατά της εθνικής ασφάλειας, της ενότητας και της αλληλεγγύης και της επιβίωσης, ιδιαίτερα των τρομοκρατικών οργανώσεων PKK/KCK-PYD/YPG, FETÖ και DAESH. Σημειώθηκε ότι θα γίνουν περαιτέρω βήματα εάν χρειαστεί και ότι η βούληση και οι προετοιμασίες που απαιτούνται για αυτό είναι πλήρεις.

Στη συνάντηση επισημάνθηκε ότι η τρομοκρατική οργάνωση PKK/KCK-PYD/YPG και οι υποστηρικτές της αποτελούν το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ειρήνη, την ηρεμία και την ευημερία του συριακού λαού και την εξάλειψη των τρομοκρατικών οργανώσεων και την επίτευξη μιας περιεκτικής και ολιστικής λύσης με βάση το εδαφικό της Συρίας.

Από την άλλη πλευρά, υπογραμμίστηκε ότι τα κράτη που θέλουν να ενταχθούν στη Συμμαχία του ΝΑΤΟ πρέπει να ενεργούν σύμφωνα με το νόμο και το πνεύμα της συμμαχίας και ότι πρέπει να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από το μνημόνιο κατανόησης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας οργανώσεις, ιδίως PKK/KCK-PYD/YPG και FETO, με συγκεκριμένα βήματα το συντομότερο δυνατό.

Οι αποτρόπαιες επιθέσεις, που αποτελούν εκδήλωση αντι-ισλαμικού ρατσισμού και στοχεύουν τις ιερές αξίες δισεκατομμυρίων ανθρώπων, καταδικάζονται έντονα. Υπενθυμίζεται ότι όσοι υπονομεύουν αξίες όπως η ελευθερία της θρησκείας, της συνείδησης και της σκέψης και ενθαρρύνουν και προστατεύουν ενέργειες που δεν μπορούν να εξηγηθούν από τη δημοκρατία και την ελευθερία της έκφρασης, είναι εταίροι σε αυτό το έγκλημα μίσους που περιφρονεί τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Πηγή: skai.gr