Σχοινάς -ΣΚΑΪ: Οι Τούρκοι έκαναν ότι ζητήσαμε για το Μίνσκ- Χρειάζονται την Ευρώπη περισσότερο από ποτέ

Σχοινάς -ΣΚΑΪ: Οι Τούρκοι έκαναν ότι ζητήσαμε για το Μίνσκ- Χρειάζονται την Ευρώπη περισσότερο από ποτέ

Μετά το Ντουμπάι, τη Βηρυτό και τη Βαγδάτη ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, έχει σειρά επαφών στην Άγκυρα με τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσολγου, τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι και τον Υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοιλού με στόχο να τερματιστεί η εργαλειοποίηση των μεταναστών.  

«Οι Τούρκοι έκαναν αυτό που τους ζητήσαμε δηλαδή σταμάτησαν τις πτήσεις που εργαλειοποιούνταν από το καθεστώς του Μίνσκ στην Λευκορωσία», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ και την Σία Κοσιώνη.

Τα σκληρά χαρτιά που έπαιξε η Ε.Ε και η οπισθοχώρηση της Τουρκίας

Ειδικότερα, σε σχέση με την συμμετοχή που διαπιστώθηκε ότι είχε η Τουρκία στην κρίση στα Ανατολικά σύνορα της Ευρώπης, ο ίδιος ανέφερε πως η Τουρκία επέτρεπε 15 τέτοιες πτήσεις εβδομαδιαία προς το Μινσκ. Μάλιστα, σημείωσε πως οι Τούρκοι προσπαθώντας να τις δικαιολογήσουν είπαν ότι κατάλαβαν τι συνέβαινε στην Λευκορωσία όταν είδαν τις εικόνες στην τηλεόραση.

«Η απειλή για κυρώσεις και η επίσκεψή μου λειτούργησε αποτρεπτικά» πρόσθεσε ο ίδιος.

Όπως εξήγησε ο ίδιος η Ε.Ε έχει καταφέρει να σταματήσει τις ροές προς την υβριδική αυτή απειλή στα Ανατολικά. «Οι πτήσεις προς την Λευκορωσία είτε έχουν σταματήσει εντελώς, είτε δεν αφορούν τις χώρες εκείνες που κατέληγαν εργαλειοποιημένες στο δάσος. Δηλαδή, δεν πετάει πια κανένας υπήκοος του Ιράκ, της Συρίας, της Ερυθραίας, της Υεμένης και του Αφγανιστάν», είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το αν υπήρχε επίσημη οργάνωση από τα κράτη μέσω των οποίων περνούσαν οι μετανάστες ο κ. Μαργαρίτης ανέφερε πως υπήρχε ένα δίκτυο λαθροδιακινητών που προσέφεραν ένα πακέτο εκμεταλλευόμενοι την ανέχεια αυτών των ανθρώπων και μετά τους πετούσαν στο Μινσκ και τους παρατούσαν σε ένα παγωμένος δάσος.

Αναφορικά με τις διαθέσεις Τουρκίας καθώς λίγες μέρες πριν ο Ερντογάν απειλούσε Ελλάδα και Ευρώπη με άνοιγμα συνόρων, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν μετά τις επαφές που είχε στην Άγκυρα εκτιμά ότι η Τουρκία κατάλαβε ότι η σκληρή ρητορική και ότι η τοξικότητα στις σχέσεις με την Ελλάδα και την Ευρώπη δεν την βοηθούν ειδικά στην οικονομία και ότι χρειάζονται την Ευρώπη περισσότερο από ποτέ κοντά της.

Πηγή: skai.gr