Σχοινάς-ΣΚΑΪ: Κοινή αγορά και αποθήκευση φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Για ιστορική ημέρα στις Βρυξέλλες έκανε λόγο ο αντιπόρεδρος της ΕΕ Μαργαρίτης Σχοινάς μιλώντας το βράδυ στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Σχολιάζοντας το δημοσιεύμα των FT, είπε ότι «θα δούμε σήμερα κάτι πολυ σημαντικο, θα δούμε την ευρωπη να ακολουθεί το δρόμο των εμβολιων και για την ενεργεια». 

Και συμπλήρωσε: «Ήρθε η ώρα των μεγάλων αποφάσεων. Δεν θα υπάρξει απεξάρτηση της  Ευρώπης από τη Ρωσία στο ενεργειακό έαν δεν πάρουμε μια μεγάλη θεαματική πρωτοβουλία να κινηθούμε στην αγορά και στην προμήθεια της ενέργειας όλοι μαζί» , τόνισε ο κ. Σχοινάς εκτιμώντας ότι θα γίνει δεκτή η πρόταση για κοινή προμήθεια από την ΕΕ για να υπάρξουν καλύτερες τιμές.

«Έχουμε μια εργαλειοθήκη και πολλές ενδεχόμενες δράσεις για απεξάρτηση Ευρώπης από ρωσική ενέργεια, κορυφαία στη λίστα είναι αυτή της κοινής αγοράς, ενώ μια άλλη ιδέα η κοινή αποθήκευση αερίου στην Ευρώπη», πρόσθεσε.

Παράλληλα προτεινουμε ευθείες παρεμβάσεις στα τιμολογία ενεργειας όπως είναι το πλαφόν αλλά με άλλες ιδέες όπως παρεμβαση της δομής της αγοράς ηλεκτρικού.

«Τις μεγάλες αποφάσεις τις παίρνουν οι ηγέτες. Είμαστε κοντά στη στιγμή της αλήθειας. Αύριο θα είναι πιο σημαντικό το πρωί από το βράδυ. Περιμένουμε αύριο αποφάσεις για τις τιμές»

Εχουμε προχωρημένες συζητήσεις με Κατάρ, Νορβηγία και Αίγυπτο εκτος από τις ΗΠΑ η συμφωνία με τις οποίες έχει ειδικό βάρος, σημείωσε ο κ. Σχοινάς.

Όπως είπε ο κ. Σχοινάς οριζοντας υλοποιήσης των αποφάσεων είναι ο ερχόμενος χειμώνας.

Πηγή: skai.gr