Στις 16.00 η εξέταση του «Μαξίμου Σαράφη» από την Προανακριτική

Της Ναντίν Χαρδαλιά 

Στις 4 το μεσημέρι σε ειδικό χώρο στη ΓΑΔΑ έχει προγραμματιστεί η εξέταση του προστατευόμενου μάρτυρα με την πλασματική ονομασία "Μάξιμος Σαράφης" ενώπιον κλιμακίου της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής, η λήψη της οποίας θα γίνει μετά βεβαιότητας δια ζώσης όπως αποφάσισε η πλειοψηφία, αλλά με όλα τα ενδεχόμενα στο εξίσου κρίσιμο ερώτημα "με κουκούλες ή χωρίς" ανοιχτά - τουλάχιστον επισήμως - καθώς οριστικά τις ακριβείς  συνθήκες θα υποδείξει τελευταία στιγμή ο αρμόδιος για τη φύλαξή του αστυνομικός, που τον εμφάνισε και ενώπιον του  αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Λάμπρο Σοφουλακη τον περασμένο Δεκέμβριο. 

Επικρατέστερο σενάριο η εξέταση χωρίς "κουκούλες" για την πλειοψηφία

Η εναλλακτική της κατάθεσης με μετάδοση ήχου και αλλοιωμένης φωνής από άλλη αίθουσα έχει απορριφθεί κατηγορηματικά. Με την απόφαση που έλαβε κατά πλειοψηφία η Επιτροπή απαιτεί την πίστη επανάληψη της διαδικασίας που προηγήθηκε στον κ. Σοφουλάκη.

Ως προς εκείνη τη διαδικασία (σ.σ. ενώπιον Σοφουλακη)  που θα δείξει και τον ακριβή δρόμο της σημερινής για την Προανακριτική, αν και επισήμως επικρατεί ένα μυστήριο και ο "Σαράφης" ισχυρίζεται πως εμφανίστηκε τότε με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του, πηγές της Προανακριτικής διαβλέπουν ως επικρατέστερο σενάριο την τετ α τετ διαδικασία άνευ οποιασδήποτε κάλυψης ή αλλοιωσης, βασιζόμενοι στα εξής δύο στοιχεία:

- στην έκθεση κατάθεσης του "Μάξιμου Σαράφη" στις 4/12/2019 στον αντεισαγγελέα Σοφουλακη όπου δεν περιγράφονται ειδικές συνθήκες πέραν της φυσικής παρουσίας με την κωδική του πάντα ονομασία
-στη ρητή αναφορά του καθύλην αρμόδιου τμήματος της  ΓΑΔΑ προς την Επιτροπή ότι σε περίπτωση επιλογής της δια ζώσης εξέτασης δεν υπάρχει εξοπλισμός απόκρυψης χαρακτηριστικών των προστατευόμενων μαρτύρων, καθώς δεν προβλέπεται από το νομο.

Αμφότερα τα στοιχεία οδηγούν τις εν λόγω πηγές στο συμπέρασμα πως η διαδικασία ενώπιον του Λάμπρου Σοφουλακη διεξήχθη χωρίς κουκούλα ή αλλά μέσα αλλοίωσης  χαρακτηριστικών του αποκαλούμενου "Μάξιμου Σαράφη", όπως γυαλιά, καπέλο ή περούκα, καθώς για κάτι τέτοιο δεν υπάρχει σχετική πρόνοια στο νόμο, ο οποίος κρίνει κατ' ουσίαν πως ενώπιον εισαγγελικής κι ανακριτικής αρχής είναι αναμφισβήτητο το τεκμήριο της μυστικότητας.

Δεν αποκλείονται εκπλήξεις

Την ίδια ώρα, ωστόσο, αφενός οι πληροφορίες των προηγούμενων ημερών από τον Άρειο Πάγο για κατάθεση των "Μαξίμου Σαράφη" και "Αικατερίνης Κελεση" στον αντεισαγγελέα Λάμπρο Σοφουλακη με κάποια αλλοίωση των χαρακτηριστικών τους, αφετέρου το γεγονός ότι πηγή που γνωρίζει άριστα τα τεκταινόμενα εντός της Προανακριτικής έσπευδε σε διευκρινίσεις περί απόφασης για εξέταση - πιστό αντίγραφο εκείνης, μετά από αλλεπάλληλες διαρροές που προεξοφλούσαν κατάθεση χωρίς κουκούλες ή παρεμφερές μέτρο, μετατρέπουν οποιαδήποτε ασφαλή εκτίμηση για την τελική διαδικασία σήμερα σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες καθώς κανείς δεν μπορεί ν' αποκλείσει με πάσα  βεβαιότητα τις εκπλήξεις. 

Στον 14ο όροφο της ΓΑΔΑ το "ραντεβού"

Με ειλημμενη  την απόφαση για δια ζώσης εξέταση πάντως, αυτή αναμένεται να γίνει σε συγκεκριμένη υπηρεσία του 14ου ορόφου της ΓΑΔΑ ο οποίος έχει υποδειχθεί ως κατάλληλος χώρος γι' αυτή την περίπτωση από το αρμόδιο τμήμα προστατευόμενων μαρτύρων της ΓΑΔΑ., 

Αποχή ΣΥΡΙΖΑ αν βγει η κουκούλα

Την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να απέχει από διαδικασία εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων χωρίς "κουκούλα" έχει ανακοινώσει επισήμως ο εισηγητής του κόμματος, Σπύρος Λάππας,σχολιάζοντας κατά πληροφορίες πως "σπέρνετε ανέμους και θα θερισετε θύελλες".

"Μυδροι" ΣΥΡΙΖΑ για "παρωδία"

Με σκληρή γλώσσα και ακόμα πιο σφοδρά πυρά αντέδρασαν κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ στην απόφαση της πλειοψηφίας που διαμόρφωσαν ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση.

Συγκεκριμένα κατήγγειλαν μεθοδεύσεις καταστρατήγησης της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τους προστατευόμενους μάρτυρες με στόχο τον εκφοβισμό τους, βάζοντας στο "κάδρο" και τον Πρωθυπουργό προσωπικά,  τον οποίο κατηγόρησαν ως "εγκλωβισμένο στον εσωκομματικό του εκβιασμό που ακούει στο όνομα Αντώνης Σαμαράς".

"Η μόνη κουκούλα που σίγουρα έχει ήδη βγει, είναι αυτή της προανακριτικής παρωδίας που στήνει εδώ και μήνες η ΝΔ με το ΚΙΝΑΛ και αποκαλύπτει το αποκρουστικό τους πρόσωπο απέναντι στους θεσμούς και τη νομιμότητα", σχολίαζαν οι ίδιες πηγές.

Επικείμενη αποχώρηση ΚΚΕ

Τη θέση του ΚΚΕ οι μάρτυρες να προσέλθουν χωρίς κουκούλες και με τα πραγματικά τους ονόματα,επανέλαβε ο εισηγητής του κόμματος στην Επιτροπή, Νίκος Καραθανασοπουλος, ξεκαθαρίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα αποχωρήσει από την εξεταση.

«Πρέπει να τους εξετάσουμε με τη φυσική τους παρουσία και την πραγματική τους ταυτότητα. Δεν μας ενδιαφέρει πως τους εξέτασε ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και μας δημιουργεί πολλά ερωτηματικά, να ξέρει την ταυτότητά τους ο αστυνομικός που τους συνοδεύει και να μην ξέρει ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου», σημείωσε ο ίδιος. 

Βίαιη προσαγωγή (;) σε περίπτωση άρνησης κατάθεσης

Στην περίπτωση  άρνησης κατάθεσης στην αντιπροσωπεία της Προανακριτικης από τον "Μαξίμου Σαράφη" ή την "Αικατερίνη Κελεση" - η οποία έχει ήδη αρνηθεί - πηγή της Επιτροπής άφηνε ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο της βίαιης προσαγωγής τους.

«Οι προστατευόμενοι μάρτυρες διέπονται από συγκεκριμένο καθεστώς, σύμφωνα με το οποίο, βρίσκονται συνεχώς στη διάθεση της Αρχής που τους παρέχει αυτό το καθεστώς. Αν λοιπόν αρνηθούν να εξεταστούν, τότε εφαρμόζονται οι διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και είναι δυνατή και η βίαιη προσαγωγή», επισήμανε η εν λόγω πηγή. 

Κομβικής σημασίας για τη "σκευωρία" οι καταθέσεις των προστατευόμενων

Για την έρευνα της Προανακριτικής πάντως η εξέταση των δύο προστατευόμενων μαρτύρων θεωρείται κομβικής σημασίας ιδίως σε ότι αφορά στην καταγγελλόμενη σκευωρία και τις ελεγχόμενες  παρεμβάσεις του Δημήτρη Παπαγγελοπουλου, καθώς σε αυτές βασίστηκαν οι κατηγορίες κατά πολιτικών.

"Πυρήνας της έρευνάς μας είναι εάν στην ενδεχόμενη παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στη δικαστική, οι συγκεκριμένοι μάρτυρες είχαν κομβικό ρόλο και αν καταστρατηγήθηκε ο νόμος περί προστασίας μαρτύρων (σ.σ. παράνομη ένταξή τους στο καθεστώς) για την άσκηση διώξεων πολιτικών. Γιατί τότε δεν θα είναι απλώς συνεργοί αλλά και φυσικοί αυτουργοί στο αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε ψευδή κατάθεση που εξετάζουμε για τον κ. Παπαγγελόπουλου. Αυτό ερευνούμε και για να το κάνουμε πρέπει να εξετάσουμε και τους συγκεκριμένους μάρτυρες. Μπορεί να πει κανείς με βεβαιότητα αν είναι άσχετοι ή δεν εμπλέκονται με κάποιο τρόπο; Μπορεί να έχουν δυνητικά ρόλο αυτουργού», υπογράμμιζε πηγή της Προανακριτικής.

Η κατάθεση της μάρτυρος με την κωδική ονομασία "Αικατερίνη Κελεση" αναμένεται εκτός απροόπτου αύριο Τετάρτη.