Αντιρρήσεις «Σαράφη»- «Κελεση» για την εξέταση τους απ' την Προανακριτική

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Αντιρρήσεις επί της διαφαινόμενης δια ζώσης και χωρίς "κουκούλες" εξέτασης τους από εξαμελές κλιμάκιο της Προανακριτικής Επιτροπής σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο της ΓΑΔΑ, φέρονται να προβάλλουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες, επιχειρώντας να αποφύγουν πάση θυσία την επαφή μαζί τους με τα φυσικά τους χαρακτηριστικά. 

Τεχνικά μέσα ζητά ο «Σαράφης» – να μην εμφανιστεί καθόλου ζητά η «Κελέση»

Σύμφωνα με πληροφορίες δια επιστολών τους προς την αρμόδια υποδιεύθυνση προστατευόμενων μαρτύρων της ΓΑΔΑ, η οποία διαβιβάστηκε σήμερα το πρωί στο Προεδρείο της Προανακριτικής, ο μεν «Μάξιμος Σαράφης» ζητάει να καταθέσει με τεχνικά μέσα, πιθανότατα με αλλοιωμένη φωνή από διαφορετική αίθουσα, ενώ η «Αικατερίνη Κελέση» αρνείται πλήρως την εξέταση της. 

Φόβο αντιποίνων επικαλείται ο Μάξιμος Σαράφης

Πιο συγκεκριμένα, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ο αποκαλούμενος Σαράφης επικαλείται φόβο διαρροής της πραγματικής τους ταυτότητας, αντίποινα και κίνδυνο της ζωής του και της οικογένειάς του και υποστηρίζοντας ότι στις 4/12/2019 ενώπιων του αντεισαγγελέα του Α.Π. Λάμπρου Σοφουλάκη κατέθεσε με μέτρα προστασίας και καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του, ζητάει να εξεταστεί από την Προανακριτική με ηλεκτρονικά μέσα βάσει του άρθρου 9 παρ. 3. του ν.2928/2001.

Και στην Ευρώπη απευθύνεται για το «ΟΧΙ» της η Αικατερίνη Κελέση

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η λεγόμενη Κελέση ζητά την ανάκληση της κλήσης της ως μάρτυρας, επικαλούμενη ευρωπαϊκή οδηγία (σ.σ. αρ. 16 - 2019/1937) περί υποχρέωσης της εμπιστευτικότητας, ενώ κοινοποιεί την επιστολή της προς την Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Λάμπρο Σοφουλάκη, αλλά και την Ευρωπαία Επίτροπο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Στις 15.00 επί τάπητος οι αντιρρήσεις τους στην Προανακριτική

Οι αντιρρήσεις τους θα τεθούν επί τάπητος στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής, που έχει προγραμματιστεί στις 3 το μεσημέρι και κατά την οποία αναμένεται να οριστικοποιηθούν όλες οι λεπτομέρειες για την επικείμενη εξέταση των κρίσιμων μαρτύρων.

Πηγές της Προανακριτικής πάντως είχαν επισημάνει προ ημερών ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες δεν έχουν το δικαίωμα να αρνηθούν την εξέτασή τους. Δεδομένου, δε, ότι τα μέλη της Επιτροπής έχουν αρμοδιότητες εισαγγελέα, ύστατο μέτρο συνιστά η βίαιη προσαγωγή.

Πιθανή ανατροπή αν υπήρξε κατάθεση με «κουκούλα» ενώπιων Σοφουλάκη

Εάν πάντως ο «Μάξιμος Σαράφης» είχε καταθέσει πράγματι ενώπιον Σοφουλάκη με καλυμμένα χαρακτηριστικά, τότε δεν αποκλείεται η διαφαινόμενη δια ζώσης εξέταση χωρίς κουκούλες ή άλλο μέσο αλλοίωσης των χαρακτηριστικών των μαρτύρων, που επιθυμούν όλα τα κόμματα πλην του ΣΥΡΙΖΑ, να ανατραπεί.

Μέλη της πλειοψηφίας υπογράμμιζαν πως αν γίνουν δεκτές οι αντιρρήσεις των «Σαράφη» και «Κελέση», θα τροποποιηθεί η απόφαση της επιτροπής, διαφορετικά θα εμμείνουν στην εξέταση χωρίς καμία κάλυψη. Οι ίδιοι πάντως προσέθεταν  πως η Επιτροπή θα ασκήσει όλα τα δικαιώματα που της παρέχει ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι θα υπάρξει νέο αίτημα στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών. 

Παράλληλα, βουλευτές της ΝΔ σχολίαζαν πως η αντίδραση των δύο προστατευόμενων μαρτύρων, επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η Επιτροπή εισήλθε στον πυρήνα της υπόθεσης.

Υπενθυμίζεται πως των επιστολών των δύο προστατευόμενων μαρτύρων είχε προηγηθεί σφοδρή αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στο ενδεχόμενο  «φάτσα φόρα» εξέτασης, χαρακτηρίζοντας μία τέτοια προοπτική «αιτία πολέμου». 

Πηγή: skai.gr