Δεν παρέλαβε την εντολή ο Τσίπρας: Απρόσμενα οδυνηρό σοκ το αποτέλεσμα - Φοβάμαι και για την κοινωνία

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε θεσμικά την ΠτΔ - Πλέον θα δοθεί η τρίτη εντολή στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη

Το Προεδρικό Μέγαρο επισκέφθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, όπου συνάντησε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου για να λάβει την δεύτερη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ωστόσο στην ΠτΔ ότι δεν θα παραλάβει την εντολή.

Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, ο κ. Τσίπρας έκανε δηλώσεις τονίζοντας ότι το αποτέλεσμα των εκλογών είναι οδυνηρό, ενώ ανέλαβε ακέραια την ευθύνη.

Αναλυτικά είπε στα κανάλια:

«Όπως ήδη ξέρετε, δεν κράτησα τη διερευνητική εντολή, την κατέθεσα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεδομένου ότι δεν προκύπτουν συσχετισμοί για τον σχηματισμό κυβέρνησης, μια σημαντική ευκαιρία για την αλλαγή του τρόπου που κυβερνάται η χώρα. Με την απλή αναλογική χάθηκε. Νομίζω χάθηκε πριν τις εκλογές, οπότε δεν είχα κανέναν λόγο να κρατήσω την εντολή.

Από εκεί και πέρα δεν έχω κανέναν λόγο να κρύψω ότι το αποτέλεσμα το εκλογικό είναι για εμάς ένα οδυνηρό σοκ, απρόσμενα οδυνηρό.

Φοβάμαι ότι και για την κοινωνία είναι οδυνηρό, ακόμα και για όσους ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία δεδομένου ότι διαμορφώνονται συσχετισμοί που αν επαναληφθούν στις επόμενες εκλογές της ενισχυμένης αναλογικής θα δημιουργήσουν συνθήκες ασφυκτικές για τη Δημοκρατία. 

Μια παντοδυναμία και μάλιστα μιας κυβέρνησης που η συμπεριφορά της την πρώτη τετραετία έδειξε ότι δεν σέβεται ούτε το κράτος δικαίου, ούτε τη Δημοκρατία, ούτε τον πλουραλισμό. 

Φανταστείτε λοιπόν, έναν παντοδύναμο, ανεξέλεγκτο, ηγεμόνα πρωθυπουργό. 

Συνεπώς, αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα για εμάς τούτη την ώρα, να δούμε πως θα αποτρέψουμε την επανάληψη αυτών των συσχετισμών στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση στις 25 του Ιούνη.

Οι πληγές του ΣΥΡΙΖΑ είναι δεδομένες αλλά δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να σταθμούς στα πόδια μας.

Όπως γνωρίζεται οι νίκες έχουν πολλούς πατεράδες αλλά οι ήττες έναν.

Προσωπικά αναλαμβάνω ακέραια την ευθύνη για αυτό το αποτέλεσμα, αλλά στο δικό μου ηθικό λεξιλόγιο, αναλαμβάνω την ευθύνη σημαίνει στέκομαι και δίνω τη μάχη. Και αυτό θα κάνω. 

Βεβαίως αντιλαμβάνομαι να ζητήσω και μια συγγνώμη από τους ανθρώπους που πληγώσαμε, τους εκατοντάδες χιλιάδες φίλους, μαχητές, αγωνιστές και ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και να δώσουμε και μια υπόσχεση, ότι θα δώσουμε μαζί αυτή τη μάχη, όρθιοι, με στόχο να μην έχουμε μια παντοδύναμη, αλαζονική κυβέρνηση που θα είναι κακό για τη Δημοκρατία και τη χώρα, αλλά και να παραμείνει η αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ, βασικός κορμός και εκφραστής των λαϊκών αγώνων και διεκδικήσεων». 

Τι ειπώθηκε στη συνάντηση με την ΠτΔ

Κατά τη συνομιλία που είχε με την ΠτΔ, ο κ. Τσίπρας τόνισε: «Κυρία Πρόεδρε όπως γνωρίζετε δεν προκύπτουν οι συσχετισμοί για να υπάρξει κυβέρνηση. Ως εκ τούτου κι εγώ ανταποκρίθηκα στη θεσμική μου υποχρέωση να έρθω και να σας πω ότι δεν θα παραλάβω τη διερευνητική εντολή, γιατί δεν προκύπτει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης. Ως εκ τούτου έχετε εσείς τη δικαιοδοσία για το τι θα ακολουθήσει».

Από την πλευρά της η  Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου του απάντησε:

«Όπως έχω πει, το Σύνταγμα προβλέπει τη συνέχεια με σαφή τρόπο. Ελπίζω ότι οι επόμενες εκλογές θα μας δώσουν κυβέρνηση. Αλλά τώρα θα τηρήσουμε όλοι αυτά που λέει το Σύνταγμα. Σας ευχαριστώ που ήρθατε εδώ.

Πλέον, η κ. Σακελλαροπούλου αναμένεται να υποδεχθεί τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη για την τρίτη και τελευταία διερευνητική εντολή.

Χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε την διερευνητική εντολή που του δόθηκε καθώς όπως είχε ενημερώσει τους αρχηγούς των κομμάτων, δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Πηγή: skai.gr