Στην Πράγα ο Ερντογάν «απέναντι» σε Ε.Ε. και ΗΠΑ- Επί τάπητος η τουρκική προκλητικότητα από τον Μητσοτάκη

Στην πρωτεύουσα της Τσεχίας μεταφέρεται η διπλωματική σκακιέρα, μετά την απόφαση του Τούρκου προέδρου να παραστεί στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και να αντιμετωπίσει την κριτική των Ευρωπαίων για τη στάση του απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και στο Κυπριακό και στο ζήτημα της Ρωσίας

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Στην Πράγα και στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, στις 6 Οκτωβρίου, στρέφονται πλέον τα βλέμματα της Αθήνας αλλά και της Άγκυρας, μετά την απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να παραστεί στις εργασίες της Συνόδου, παρότι εκ των προτέρων γνωρίζει ότι θα υποστεί τη βάσανο της κριτικής των Ευρωπαίων εταίρων μας και θα γίνει δέκτης της ενόχλησης των Ευρωπαίων ηγετών τόσο για την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας, όσο και για το Κυπριακό και την στάση της στο ζήτημα της Ρωσίας.


Η ελληνική πλευρά εκτιμά θετικά το γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος αποφάσισε τελικά να παραβρεθεί στη Σύνοδο, γιατί θεωρείται ότι όσο μπλέκεται στα ευρωπαϊκά ζητήματα και βρίσκεται σε ευρωπαϊκό περιβάλλον, αυτό καθίσταται ένα ακόμη πλεονέκτημα για την Ελλάδα και δουλεύει υπέρ μας. Σε κάθε περίπτωση ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος, στην Τσέχικη πρωτεύουσα, να θέσει εκ νέου το ζήτημα της τουρκικής επιθετικής ρητορικής αλλά και των παραβιάσεων της Άγκυρας σε βάρος της χώρας, συνεχίζοντας την στρατηγική της διεθνοποίησης του “εξ ανατολών” προβλήματος.

Στα επιχειρήματα που αναμένεται να αναπτύξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο της Πράγας ,σημαντική θέση εκτός της τουρκικής ανθελληνικής κλιμάκωσης, θα καταλάβουν και οι παλινωδίες της Τουρκίας μεταξύ δύσης και ανατολής. Θα υπενθυμίσει δε, εμφατικά την αντίθετη όψη, δηλαδή, την υπεύθυνη θέση της Ελλάδας εξαρχής με ξεκάθαρο προσανατολισμό και τη στάση της ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στη “δύσκολη” γειτονιά της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και στην κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία.


Παρότι ,πάντως, η Ελλάδα με κάθε ευκαιρία δείχνει και αποδεικνύει ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσει την όξυνση που επιλέγει η Τουρκία ταυτόχρονα αναζητά και διεξόδους ώστε η Τουρκία “να βγει από την αυτοτροφοδοτούμενη και αυτοεγκλωβιζόμενη πολιτική προκειμένου να δημιουργηθούν οι ελάχιστες συνθήκες επανέναρξης του διαλόγου ή τουλάχιστον κάποιων επαφών” όπως δήλωσε σε συνέντευξή του ο Υπουργός Εξωτερικών επαναλαμβάνοντας πως η Ελλάδα είναι έτοιμη και πρόθυμη για έναν εποικοδομητικό και ουσιαστικό διάλογο με την Τουρκία.


Σε ετοιμότητα όμως είναι η Ελληνική πλευρά και στο πεδίο, παρακολουθώντας κάθε κίνηση της Τουρκίας και παραμένοντας σε εγρήγορση, σε επαφή με τους συμμάχους και εταίρους μας ενώ επεξεργάζεται κάθε σενάριο αντίδρασης. Κινήσεις τις οποίες γνωρίζει η Άγκυρα, όπως γνωρίζει και το κόστος που θα έχει, αν επιλέξει μία “παράτολμη” κίνηση.


Μία πρόγευση των συνεπειών της προκλητικότητας της και της “διπολικής” στάσης της μεταξύ δύσης και ανατολής, ήδη έχει πάρει η Άγκυρα από τις ΗΠΑ καθώς μετά την τροπολογια Μενέντεζ- Βαν Χόλεν για τα F16, ήρθε ένα δεύτερο ράπισμα μέσα σε 24 ώρες, από τον γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος προειδοποίησε ευθέως τη γείτονα: "Ενόσω πλησιάζει σε εκλογές του χρόνου, είναι μια επικίνδυνη περίοδος για να προσπαθήσει να προκαλέσει ένα επεισόδιο προκειμένου να αποσπάσει την προσοχή των Τούρκων πολιτών από την πολύ κακή οικονομική τους κατάσταση. Όμως εμείς πρέπει να ξεκαθαρίσουμε – και πιστεύω ότι το έχουμε κάνει – πως οποιαδήποτε επιθετικότητα θα έχει συνέπειες και δεν θα γίνει αποδεκτή. "


Παράληλλα με τα παράπονα της Άγκυρας για το μπλόκο στην αγορά των F-16, η Άγκυρα συνεχίζει την τακτική των προκλήσεων σε βάρος της Ελλάδας, με τον σύμβουλο της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν κατά τη συνάντησή του στην Κωνσταντινούπολη με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν να κάνει εκ νέου το άσπρο μαύρο και να κατηγορεί την Ελλάδα για την κλιμάκωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις επαναλαμβάνοντας τους ισχυρισμούς για επιθετικές και παράνομες ενέργειες εκ μέρους της χώρας μας.
Πρόκληση στην οποία ο Αμερικανός αξιωματούχος απάντησε με νέες συστάσεις για διάλογο ενώ η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου δεν κάνει την παραμικρή αναφορά σε ότι αφορά την αγορά ή την αναβάθμιση των τουρκικών F-16.

“Η σημασία του διαλόγου και της διπλωματίας για την επίλυση τυχόν διαφωνιών στην Ανατολική Μεσόγειο” συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε στην Κωνσταντινούπολη ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν με τον επικεφαλής σύμβουλο της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

...

Πηγή: skai.gr