Στη Βουλή νομοσχέδιο για τη σύσταση Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας

Στη Βουλή νομοσχέδιο για τη σύσταση Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Στη Βουλή κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής  νομοσχέδιο του Υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη.

Με το εν λόγω σχέδιο νόμου επιχειρούνται τρεις παρεμβάσεις:

α) Συστήνεται Εθνική Αρχή Προσβασιμότητας, υπαγόμενη στον Πρωθυπουργό, για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία.

β) Ενισχύεται η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, αποκτώντας διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια.

γ) Η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής μετεξελίσσεται σε Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής και Τεχνοηθικής, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις νέες ηθικές προκλήσεις που συνδέονται με την τεχνολογική εξέλιξη.

Δείτε το νομοσχέδιο εδώ

Η Εθνική Αρχή Προσβαστιμότητας θα  λειτουργεί ως επίσημος σύμβουλος της πολιτείας στα θέματα των ΑμεΑ και θα είναι επιφορτισμένη με την επιμέλεια των προτάσεων για την πλήρη προσβασιμότητα φυσική, ψηφιακή ή με άλλο τρόπο των ατόμων με αναπηρία. Θα είναι άλλωστε αρμόδια να παρακολουθεί την εφαρμογή του διεθνούς, ενωσιακού και εθνικού πλαισίου για την προσβασιμότητα.

Στόχος της κυβέρνησης και του κ. Γεραπετρίτη ο οποίος είχε αναλάβει το συντονισμό όλων των υπουργείων, είναι αντί αποσπασματικών ρυθμίσεων και έμφασης στην ιατρική κι επιδοματική προσέγγιση των ατόμων με αναπηρία, να υπάρξει μια μεγάλη οριζόντια λύση, η οποία θα απλοποιεί τη ζωή τους και θα διασφαλίζει απολύτως ίσες ευκαιρίες για τη συμμετοχή τους στην κοινωνική, οικονομική και την πολιτική ζωή της χώρας.