Κλείσιμο

Στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου σήμερα ο πρωθυπουργός- Οι επαφές και οι στόχοι

Ιδιαίτερης σημασίας κρίνεται η συνάντηση που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 17μελή διακομματική αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου 

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν την έλευση του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα (20/2), έχοντας ως προηγούμενο σταθμό την Τουρκία και την Άγκυρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετέχει σήμερα στην 59η Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου.

Τη διάσκεψη που αποκαλείται και ως "το Νταβός για την Άμυνα" καθώς πρόκειται για την σημαντικότερη και μεγαλύτερη διάσκεψη παγκοσμίως για θέματα που αφορούν την άμυνα, την ασφάλεια, αλλά και τις εξωτερικές σχέσεις μεταξύ των κρατών και διοργανώνεται από το 1963.

Μία διάσκεψη που αποκτά ακόμη πιο αναβαθμισμένο και καίριο χαρακτήρα δεδομένων των συνθηκών που έχει δημιουργήσει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι νέες γεωπολιτικές συνθήκες που διαμορφώνονται.

Συνευρισκόμενος στην εν λόγο διάσκεψη με όλους τους "δυνατούς παίχτες" παγκοσμίως καθώς κάθε χρόνο παρευρίσκονται δεκάδες αρχηγοί κρατών, επικεφαλής διεθνών οργανισμών, διπλωμάτες και υψηλόβαθμα στρατιωτικά στελέχη, ο Έλληνας πρωθυπουργός στοχεύει να αναδείξει τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή, ως παρόχου ενεργειακής ασφάλειας, ως αξιόπιστου εταίρου και συμμάχου στο νέο γεωπολιτικό τοπίο που διαμορφώνει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σε αυτό το κλίμα, ιδιαίτερης σημασίας κρίνεται η συνάντηση που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 17μελή διακομματική αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου (16 Γερουσιαστές και ένας βουλευτής) υπό τον Γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ. Παρόντες, επίσης, στη συνάντηση, αναμένεται να είναι, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ και ο Γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και ισχυροί υποστηρικτές των ελληνικών θέσεων στο Αμερικανικό πολιτικό γίγνεσθαι.

Η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με την αμερικανική αντιπροσωπεία, θα διεξαχθεί λίγα 24ωρα πριν την έλευση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην Αθήνα – με τον οποίο ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση το βράδυ της Δευτέρας, λίγο πριν εγκαινιαστεί την Τρίτη ο τέταρτος γύρος του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ ο οποίος αναμένεται να επιβεβαιώσει το άριστο επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και την διακομματική αναγνώριση που υπάρχει στο αμερικανικό Κογκρέσο για την στρατηγική σημασία της Ελλάδας.

Κατά τη συνέντευξη, μάλιστα,που παραχώρησε ο πρωθυπουργός στη δημόσια τηλεόραση αναφέρθηκε στην επικείμενη συνάντησή του με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών και έκανε λόγο για την "καλύτερη εποχή" που διανύουν οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις, με τις ΗΠΑ να αναγνωρίζουν στην Ελλάδα τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου ως πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας.

Ξεκαθάρισε δε, για μία ακόμη φορά ότι οι σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ "δεν ετεροπροσδιορίζονται".

Στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού περιλαμβάνεται επίσης, ομιλία το απόγευμα σε συζήτηση για τη Μετανάστευση υπό τον τίτλο "Επανεκκινώντας τη Μετανάστευση: Κινούμενοι προς Ευκαιρίες", ενώ στο ίδιο πάνελ συζήτησης θα βρεθούν ακόμη η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Ίλβα Γιόχανσον, η Πρωθυπουργός της Τυνησίας Ναζλά Μπούντεν και η Βερόνικα Εσκομπάρ, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.

Κατά την τοποθέτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει ότι η μετανάστευση είναι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα, επιμένοντας ότι απαιτείται ευρωπαϊκή λύση και όπως διατυπώθηκε και κατά το την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων Ηγετών, αναμένεται να επαναλάβει την ανάγκη στήριξης των χωρών πρώτης γραμμής που προστατεύουν τα σύνορα της Ε.Ε..

Ανάγκες που αντικατοπτρίζουν τις βασικές ελληνικές θέσεις για το ζήτημα της μετανάστευσης και συμπυκνώνονται τόσο στην ανάγκη προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. όσο και τη συνεργασία με τρίτες χώρες.

Το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη περιλαμβάνει ακόμη συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα, ενώ απόψε το βράδυ θα απευθυνθεί στους Έλληνες της Γερμανίας σε εκδήλωση της ΝΔ.​