Με ισχυρή ατζέντα σε Ελλάδα και Τουρκία ο Άντονι Μπλίνκεν​ - Πού θα εστιάσει τις συνομιλίες

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα εγκαινιάσει στις 21 Φεβρουαρίου τον τέταρτο γύρο του Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Με τις συνθήκες σε Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο να έχουν αλλάξει άρδην – προς ώρας τουλάχιστον – μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία, αυτό δεν σημαίνει ότι η περιοχή παύει να απασχολεί και να ενδιαφέρει την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καθώς οι ισορροπίες εξακολουθούν να είναι εύθραυστες και ο ρόλος των ΗΠΑ παραμένει νευραλγικός και σε αυτή τη φάση.

Υπό αυτές τις συνθήκες οριστικοποιήθηκε η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν σε Ελλάδα και Τουρκία, αφού προηγουμένως κάνει μία στάση στη Γερμανία. Βγάζοντας “εκτός” το ανθρωπιστικό μέρος της επίσκεψης που επιτάσσουν οι συνθήκες που διαμόρφωσε στην Τουρκία ο φονικός σεισμός, στο διπλωματικό και γεωστρατηγικό μέρος του ταξιδιού, ο συνδυασμός Αθήνας και Άγκυρας έχει ως προφανή στόχο την παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή ενώ και στις δύο χώρες βρίσκεται σε εξέλιξη μια πολύ σκληρή προεκλογική περίοδος όπου μέχρι πριν λίγες μέρες τα εθνικά θέματα βρισκόταν στην κορυφή της ατζέντας και για τις δύο χώρες.

Η περιοδεία του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα διεξαχθεί απο τις 16 έως τις 22 Φεβρουαρίου και θα ξεκινήσει από τη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, όπου θα συμμετάσχει σε μια σειρά διμερών και πολυμερών συναντήσεων, για να συζητήσει τη συνεχή υποστήριξη προς την Ουκρανία, τη βοήθεια προς τον τουρκικό και τον συριακό λαό, καθώς και τη δέσμευση των ΗΠΑ στη διατλαντική ασφάλεια και μια διεθνή τάξη βασισμένη σε κανόνες.

Ο φονικός σεισμός στην νοτιο-ανατολική Τουρκία και οι συνέπειές του μετέβαλλαν τις προτεραιότητες του Αμερικανού Υπουργού ο οποίος σαν πρώτο σταθμό στην Τουρκία θα έχει την αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ στις 19 Φεβρουαρίου, προκειμένου να διαπιστώσει ιδίοις όμμασοι τη συμβολή των ΗΠΑ στον αγώνα που καταβάλλουν οι τουρκικές αρχές να ανταποκριθούν στις καταστροφές που προκάλεσε ο φονικός σεισμός.

Επόμενος σταθμός θα είναι η Άγκυρα, όπου θα έχει συνάντηση τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και άλλους Τούρκους αξιωματούχους με τους οποίους κατά προτεραιότητα αναμένεται να συζητήσει την υποστήριξη των ΗΠΑ στη δοκιμαζόμενη, αυτή τη στιγμή, Τουρκία.

Στην ατζέντα των συνομιλιών σαφώς και παραμένει και η ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της εταιρικής σχέσης ΗΠΑ – Τουρκίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, δεδομένου ότι εξακολουθεί και υπάρχει το αγκάθι από το μπλόκο -πρακτικά- του Ταγίπ Ερντογάν στην ένταξη Σουηδίας και Φιλανδίας στη συμμαχία.

Στην Αθήνα, ο Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό, τον υπουργό Εξωτερικών και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τους οποίους θα συζητήσει την αμυντική συνεργασία, την ενεργειακή ασφάλεια και την κοινή δέσμευση ΗΠΑ και Ελλάδας στην υπεράσπιση της Δημοκρατίας.

Δεδομένου, επίσης, ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν προωθεί ταυτοχρόνως την υπόθεση των ελληνικών F-35 με το πακέτο αναβάθμισης και αγοράς F-16 από την τουρκική αεροπορία, είναι σαφές πως η επίσκεψη Μπλίνκεν στην περιοχή περιλαμβάνει και το συγκεκριμένο ζήτημα. Το ενδιαφέρον στις επαφές της Αθήνας πάντως εστιάζεται και στο ζήτημα των των F-35, με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας, Μπόμπ Μενέντεζ, να έχει ανάψει ήδη το πράσινο φως για την πώληση των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών στην Ελλάδα με την υπογραφή του σχετικού ελληνικού αιτήματος από μέρους του.

Παράλληλα, ο Άντονι Μπλίνκεν κατά την παραμονή του στην Αθήνα θα εγκαινιάσει τον τέταρτο γύρο του Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας στις 21 Φεβρουαρίου. Πρόκειται για τον τέταρτο γύρο του στρατηγικού διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών, με τον τελευταίο να έχει πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2021, όταν συναντήθηκαν ο κ. Μπλίνκεν με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, και έκτοτε δεν είχε καταστεί δυνατός νέος προγραμματισμός, κυρίως λόγω της δυσκολίας εξεύρεσης κατάλληλων ημερομηνιών.

Πηγή: skai.gr