Στελέχη ομογένειας-ΣΚΑΪ: Πώς η προεδρία Μπάιντεν αλλάζει το τοπίο στην Ανατολική Μεσόγειο

Ένα νέο σκηνικό για τον ρόλο των ΗΠΑ και στην Ανατολική Μεσόγειο διαμορφώνει η προεδρία Μπάιντεν.

Όπως εξηγούν στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και τον Γιώργο Ευγενίδη δύο επιφανή στελέχη της Ομογένειας, ο Μάικ Μανάτος, Πρόεδρος της Manatos & Manatos και ο Έντι Ζεμενίδης Εκτελεστικός Διευθυντής του Ελληνοαμερικανικού Συμβουλίου Ηγεσίας, ο νέος Αμερικανός πρόεδρος, γνωρίζει όσο λίγοι τα δεδομένα και τις ισορροπίες στην περιοχή και θεωρείται ότι δεν θα επιτρέψει προνομιακές σχέσεις με τον Ταγίπ Ερντογάν. 

Μάικ Μανάτος: «Ποτέ δεν είχαμε ξανά έναν πρόεδρο των ΗΠΑ που πέρασε τα 47 χρόνια της καριέρας του να προωθεί τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία. Το ίδιο ισχύει και για όσους ήταν στο πλευρό του και τώρα αναλαμβάνουν θέσεις, όπως ο υπουργός Εξωτερικών και ο Σύμβουλος ο Εθνικής Ασφαλείας. Γνωρίζουν τα θέματά μας εξαιρετικά καλά και είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι».

Έντι Ζεμενίδης: «Έχουμε δει από τις πρώτες ώρες της προεδρίας Μπάιντεν ότι αυτή η προεδρία και αυτός ο πρόεδρος θέλει την Αμερική να ξαναπαίξει τον παραδοσιακό ρόλο που έχει παίξει, τον ρόλο που έχουμε συνηθίσει και περιμένουμε», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Ζεμενίδης.
Καθόλου τυχαίες, άλλωστε, δεν πρέπει να θεωρούνται οι πρώτες τροχιοδεικτικές βολές του νέου υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στην Τουρκία για τους S-400. 

Ερ. Τον είδαμε ήδη να θέτει ορισμένα σαφή όρια για την Τουρκία, ειδικά για τους S-400. Είναι ένα σαφές μήνυμα για αμερικανικά όρια ως προς τις ενέργειες της Τουρκίας;

Έντι Ζεμενίδης: «Νομίζω ότι δεν θα του δώσουνε και ευκαιρία να μην καταλάβει ότι έχουν αλλάξει τα δεδομένα εδώ. Θα προσπαθεί, αυτοί λένε και οι φίλοι της Τουρκίας λένε ότι μπορεί να υπάρχει μια ευκαιρία για reset αλλά δεν το βλέπω. Το Κογκρέσο ετοιμάζει κι άλλα μέτρα ιδιαίτερα γι αυτό που έγινε στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Υπάρχουν μέτρα, υπάρχου συζητήσεις για να βάλουν και άλλες κυρώσεις για ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν γίνεται τόσο απλό για την Τουρκία να λέει ‘’εντάξει, καινούριος πρόεδρος, θα έχουμε καινούριες σχέσεις’’».

Μάικ Μανάτος: «Το πιστεύω. Σε τέτοιου είδους δημόσιο βήμα, κάθε λέξη σταθμίζεται πολύ προσεκτικά. Ο Άντονι εργάζεται με την Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο εδώ και δεκαετίες και ο πρόεδρος Μπάιντεν γνωρίζει καλά τον πρόεδρο Ερντογάν, με τον οποίο διαπραγματεύτηκε για το Κυπριακό τα δύο τελευταία του χρόνια στην Αντιπροεδρία των ΗΠΑ. Και όταν ήταν στην Κύπρο, στο πλευρό του ήταν ο νέος σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Τζέικ Σάλιβαν. Συνεπώς, γνωρίζουν καλά την Τουρκία, τον Ερντογάν και θα προσπαθήσουν να κάνουν ό,τι μπορούν για να διορθώσουν την κατάσταση στην Αν. Μεσόγειο». 

Καίριας σημασίας θα είναι και ο ρόλος του νέου προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Μπομπ Μενέντεζ, του ανθρώπου που πρωτοστάτησε για την επιβολή των αμερικανικών κυρώσεων στην Άγκυρα. 

Έντι Ζεμενίδης: «Πρώτα απ’ όλα ό,τι πολιτική θέλει να ακολουθήσει η προεδρία του Μπάιντεν και το υπουργείο Εξωτερικών, πρέπει να περάσει από τα χέρια του. Αυτά τα μηνύματα που ακούσαμε, τα σαφή μηνύματα από τον Μπλίνκεν είναι γιατί έπρεπε να παρουσιαστεί μπροστά στον Μενέντεζ. Σταμάτησαν οι μέρες. Δεν θα ξαναδούμε όπως είχαμε δει πριν 10, 20 χρόνια ότι πίσω από κλειστές πόρτες μιλάγανε για την Τουρκία και λέγανε δεν μπορούμε δημόσια να βάζουμε πίεση στην Τουρκία. Η πίεση που θα δεχθεί η Τουρκία τώρα από την Αμερική θα είναι ξεκάθαρη, θα είναι σαφής και θα είναι στα ανοιχτά»

Μάικ Μανάτος: «Ποτέ ξανά, εκτός ίσως του Τζο Μπάιντεν, δεν είχαμε έναν πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων που είναι ένας ξεκάθαρος υποστηρικτής της Ελλάδας, της Κύπρου της Ορθοδοξίας. Δεν υπάρχει κανένας καλύτερος από τον Μπομπ Μενέντεζ για την προώθηση των θεμάτων που μας αφορούν».

Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να συνομιλεί χθες τηλεφωνικά με τον Γερουσιαστή Μενέντεζ, μένει να φανεί πότε θα έρθει η ώρα για το πρώτο τηλεφώνημα και με τον Τζο Μπάιντεν.

Πηγή: skai.gr