Σταϊκούρας στον ΣΚΑΪ: Μέχρι την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για τις ρυθμίσεις χρεών προς το δημόσιο

 Ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος λέγοντας ότι «αυτό θα το δούμε την επόμενη τετραετία»

«Από χθες μέχρι και την επόμενη εβδομάδα υλοποιούνται πέντε πρωτοβουλίες της κυβέρνησης με συνολικό δημοσιονομικό κόστος άνω του 1 δισ. ευρώ», ανέφερε στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Καλημέρα» με τον Γιώργο Αυτιά ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σημειώνοντας ότι «οι πρωτοβουλίες αυτές καλύπτουν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας». 

«Μέσα στις φορολογικές δηλώσεις υπάρχουν οι προβλέψεις για τους αγρότες, οι οποίοι έχουν 50% έκπτωση φόρου εφ΄όρου ζωής υπό την προϋπόθεση ότι είναι σε συνεργατικά σχήματα. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα ενσωματωθεί στις φορολογικές δηλώσεις η πρόβλεψη για κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος σε επιχειρήσεις που στα 3/12 του 2022 αύξησαν τον αριθμό των εργαζομένων. Ουσιαστικά είναι ρήτρα εργασίας», πρόσθεσε. 

Ερωτηθείς για πιθανή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, ο κ. Σταϊκούρας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο λέγοντας ότι «αυτό θα το δούμε την επόμενη τετραετία».

Επίσης, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι« Σήμερα αυξάνει σημαντικά ο κατώτατος μισθός, ο οποίος μετακυλίεται και σε μία αύξηση διαφόρων επιδομάτων που έχουν δημοσιονομικό κόστος. Τη Δευτέρα ανοίγει το «Σπίτι μου», ουσιαστικά τα φθηνά σπίτια για νέους έως 39 ετών, προϋπολογισμού 500 εκ. ευρώ. Και μέχρι την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για την αναβίωση των 72 έως 120 δόσεις στο ελληνικό δημόσιο, ΕΦΚΑ και εφορίες, όπως και η νέα ένταξη πολιτών που δυσκολεύτηκαν την προηγούμενη διετία και έχουμε καινούρια ρύθμιση 36 έως 72 δόσεις». 

«Όσοι έχασαν τις 72 και τις 120 δόσεις, αυτές αναβιώνουμε. Και ταυτόχρονα, στους πολίτες, οι οποίοι τα κατάφεραν στη κρίση χρέους, τα κατάφεραν στην πανδημία και δυσκολεύονται από τον Νοέμβριο του 2021 λόγω της ακρίβειας, με κοινωνική δικαιοσύνη θα τους βοηθήσουμε με 36 - 72 δόσεις», πρόσθεσε. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πιστεύει στη λογική της μείωσης των φόρων

Για όσα δήλωσε ο κ. Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι έχουμε πολλές δηλώσεις και πράξεις στελεχών της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δεν πιστεύουν στη λογική των μειώσεων φόρων. Έχουν πει ότι είναι ιδεολογία τους οι μη μειώσεις φόρων. Άρα, το δίλημμα για τους πολίτες είναι ξεκάθαρο: Θα επιλέξουν μία κυβέρνηση, η οποία αποδεδειγμένα έχει συνέπεια λόγων και πράξεων, μειώνοντας φόρους και ασφαλιστικές εισφορές κυρίως για τη μεσαία τάξη και τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα ή θα επιλέξουν ένα κόμμα το οποίο αποδεδειγμένα την προηγούμενη τετραετία αλλά και σήμερα λέει ότι θα αυξήσει  φόρους». 

«Η κυβέρνηση μείωσε τον ΕΝΦΙΑ μόνιμα κατά 35%, καταργήθηκε η εισφορά αλληλεγγύης για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, μειώθηκε η φορολογία στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, οι επιχειρήσεις φορολογούνται με 22% , η προκαταβολή φόρου μειώθηκε στο 80%, στα φυσικά πρόσωπα στο 55% και μειώθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές. Αυτές είναι κομβικές παρεμβάσεις της σημερινής κυβέρνησης που αποδεικνύουν συνέπεια λόγων και έργων μέσα στην τετραετία, παρά τις κρίσεις. Αυτές είναι μόνιμες παρεμβάσεις», πρόσθεσε. 

Πιθανή αύξηση 3-3,5% στις συντάξεις το 2024 

«Οι αυξήσεις στους συνταξιούχους είναι μόνιμες και θα προστεθούν μόνιμες αυξήσεις, ανάλογα με την πορεία της ελληνικής οικονομίας και του πληθωρισμού. Με τα σημερινά δεδομένα εκτιμάται ότι στους ίδιους συνταξιούχους και περισσότερους θα υπάρχει μία επιπλέον αύξηση 3-3,5% το 2024. Όσο καλύτερα πηγαίνει η οικονομία, τόσο μεγαλύτερο μέρισμα θα επιστρέφει στους Έλληνες πολίτες, με κοινωνικά δίκαιο τρόπο. Θα αξιοποιηθούν οι διαθέσιμοι πόροι ανάλογα με τις ανάγκες», υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας. 

Από Δευτέρα οι αιτήσεις για το πρόγραμμα της φθηνής στέγης  

«Το «Σπίτι μου» ξεκινάει τη Δευτέρα, αφορά 10 χιλιάδες συμπατριώτες μας, νέους ανθρώπους, νέα ζευγάρια μέχρι 39 ετών. Πρόκειται για ακόμη μία πρωτοβουλία για τους νέους. Αν προσθέσουμε την αύξηση του κατώτατου μισθού, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και άλλη μία σειρά πρωτοβουλίες φορολογικών κινήτρων για start up επιχειρήσεις, προσπαθούμε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε τους νέους ανθρώπους να δημιουργήσουν, να χτίσουν οικογένειες και να προοδεύσουν. Είναι άτοκο για τρίτεκνους και πολύτεκνους, ακόμα και γι΄αυτούς που θα γίνουν τρίτεκνοι στην πορεία του δανείου», πρόσθεσε. 

«Ο πρωθυπουργός θα ξεδιπλώσει τι θα κάνουμε τα επόμενα 4 χρόνια»

Τέλος ανέφερε ότι σε λίγες ημέρες θα σχεδιάσει με τον πρωθυπουργό το πλάνο για την επόμενη τετραετία, την οποία θα παρουσιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η ανάπτυξη έφερε περισσότερα φορολογικά έσοδα άρα μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο, ήδη χρησιμοποιήθηκε ένα τμήμα του και κάθε φορά που δημιουργείται θα χρησιμοποιείται μονίμως επ' ωφελεία της κοινωνίας. Θα συζητήσουμε τις επόμενες μέρες με τον πρωθυπουργό και ανάλογα με τις προτεραιότητες του, θα δούμε πως θα σχεδιάσουμε τις επόμενες εβδομάδες, μήνες και τα επόμενα τέσσερα έτη. Να περιμένετε το επόμενο χρονικό διάστημα ο πρωθυπουργός θα ξεδιπλώσει τι θα κάνουμε τα επόμενα 4 χρόνια».

Πηγή: skai.gr