Εκλογές 2023: Ο κίνδυνος της «χαλαρής» ψήφου στις κάλπες της 21ης Μαΐου

Μετά το δυστύχημα στα Τέμπη το τοπίο είναι «θόλο» και η πρώτη Κυριακή θα είναι ο «οδηγός» των εξελίξεων

Του Αντώνη Αντζολέτου

Στον «χορό» των μετεκλογικών συνεργασιών θα συνεχίσουν να κινούνται τα κόμματα και την εβδομάδα που έρχεται. Μετά το δυστύχημα στα Τέμπη το τοπίο είναι «θόλο» και η πρώτη Κυριακή θα είναι ο «οδηγός» των εξελίξεων. Από το κυβερνητικό στρατόπεδο διαμηνύουν πως δεν υπάρχει εναλλακτικός τρόπος διακυβέρνησης της χώρας πέρα από την αυτοδυναμία.

Είναι πεπεισμένοι πως μπορεί να επιτευχθεί η πλειοψηφία των 151 βουλευτών αναζητώντας ένα ποσοστό άνω του 33% στην απλή αναλογική. Προβάλουν τη σταθερότητα που παρέχουν οι μονοκομματικές κυβέρνησης, καθώς και την απαιτούμενη ταχύτητα στη λήψη των αποφάσεων ιδιαιτέρως σε περιόδους κρίσης.

Δυο νέες δημοσκοπήσεις πιστοποιούν την αλλαγή του σκηνικού που επήλθε μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα. Η METRON ANALYSIS προσδιορίζει το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας στην πρόθεση ψήφου στο 4,7%, ενώ η MRB δείχνει την ψαλίδα να αποτυπώνεται στο 3,3%.

Στην Κουμουνδούρου εμφανίζονται αισιόδοξοι από την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα μιλώντας για αλλαγή του κλίματος στην κοινωνία. Μόνο από το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός μίλησε για δεύτερες κάλπες, είναι δείγμα υποστηρίζουν πως στην Ηρώδου Αττικού έχουν συνειδητοποιήσει ότι το «τρένο» της αυτοδυναμίας έχει χαθεί.

Ο κίνδυνος της «χαλαρής ψήφου» δεν έχει φύγει και είναι ένα ενδεχόμενο που δεν μπορεί να αποκλειστεί. Η πιθανότητα, δηλαδή η απλή αναλογική να οδηγήσει κάποιους πολίτες να λειτουργήσουν σε περιβάλλον «ευρωεκλογών» και να απέχουν από τα παραβάν. Την ίδια ώρα η αντισυστημική ψήφος μετά τα Τέμπη δεν αποκλείεται να παροτρύνει επίσης την αποχή. Η Νέα Δημοκρατία, που έχει προτάξει και πιστεύει στην αυτοδυναμία των δεύτερων εκλογών τρέμει για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Μια ήττα μικρής κλίμακας του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ήταν η καταστροφή για το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα. Το ίδιο δεν ισχύει για τον Κυριάκο Μητσοτάκη που κυριαρχεί δημοσκοπικά από το 2016. Δηλαδή για περισσότερους από 85 μήνες. Κανείς, ωστόσο δεν μπορεί να προδικάσει πως μόνο οι ψηφοφόροι της «δεξιάς πολυκατοικίας» θα επιλέξουν τη διαμαρτυρία. Τα κόμματα κινούνται στην κατεύθυνση της κινητοποίησης των ψηφοφόρων με στόχο, μεταξύ άλλων, την προσέγγιση, έστω και την τελευταία στιγμή, όσων σκοπεύουν να γυρίσουν την πλάτη στο πολιτικό σύστημα.

Οι περιοδείες των πολιτικών αρχηγών έχουν ενταθεί και οι τόνοι πλέον έχουν ανέβει κατακόρυφα. Με δεδομένο πως η Βουλή θα κλείσει μετά το Πάσχα το debate, εάν δεν πραγματοποιηθεί στα στούντιο της δημόσιας τηλεόρασης, θα εξελίσσεται από τα «μπαλκόνια» των εκλογικών περιφερειών που θα επισκέπτονται οι πολιτικοί αρχηγοί. Η συνεχής επαφή με τον κόσμο είναι ένα μέσο για την αύξηση της συμμετοχής.

Η μάχη της επικοινωνίας και της εικόνας θα δοθεί για άλλη μια φορά μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα. Η υποδοχή του πολιτών στους αρχηγούς, τα συνθήματα και οι γεμάτες πλατείες θα μπουν στο παιχνίδι της κάλπης. 

Η κυβέρνηση την εβδομάδα που πέρασε βρήκε την ευκαιρία να αλλάξει την ατζέντα σε ένα πεδίο άκρως προνομιακό που αφορά τον φράχτη του Έβρου και το μεταναστευτικό. Ήταν ευκαιρία για τον Κυριάκο Μητσοτάκη να θυμίσει την άνοιξη του 2020, όσα δυσάρεστα συνέβησαν στην ακριτική περιοχή και την αποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού.

Η πρωτοβουλία του Μαξίμου να υπογράψει την επέκταση του φράχτη εκτιμάται ότι έδωσε επιπλέον πόντους στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να κρατήσει χαμηλούς τόνους και απλώς να διευκρινίσει πως η μη χρηματοδότησή του φράχτη από την Ευρωπαϊκή Ένωση ψηφίστηκε ακόμα και από βουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Δεν αντιτίθεται, διευκρινίζουν, απλώς δεν θεωρούν πως είναι ο ουσιαστικός τρόπος παρέμβασης για το μεταναστευτικό/προσφυγικό.
 

Πηγή: skai.gr