Σήμερα συνεδριάζει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας - Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειος στην ατζέντα

Αυτή τη στιγμή η Άγκυρα θεωρεί πιο πιθανή την έγκριση των ΗΠΑ για τα F-16, ωστόσο ζητά εγγυήσεις για να πει το «ναι» στη Σουηδία.

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, όπου θα αξιολογηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στο Αιγαίο, την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα συζητηθούν τα F-16 που ζητά η Τουρκία και η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, που φαίνεται πιο κοντά μετα την υπόθεση Μενέντεζ. 

Αυτή τη στιγμή η Άγκυρα θεωρεί πιο πιθανή την έγκριση των ΗΠΑ για τα F-16, ωστόσο ζητά εγγυήσεις για να πει το «ναι» στη Σουηδία, όπως σχολιάζει από την Κωνσταντινούπολη ο Μανώλης Κωστίδης.

Εξελίξεις αναμένονται τις επόμενες 2-3 εβδομάδες, καθώς ξεκινά τις εργασίες του το τουρκικό κοινοβούλιο.

Έτοιμο το μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Τουρκίας Bayraktar TB3, το οποίο θα μπορεί να προσγειώνεται σε μικρούς διαδρόμους.

Ο γαμπρός του Ερντογάν δήλωσε: «Ανταγωνιζόμαστε τις ΗΠΑ και το Ισραήλ για την προσνήωση αεροσκαφών στα πλοία».

Ο Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ, μέλος του ΔΣ Μπαϊρακτάρ, δήλωσε: «Στον κόσμο υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός για την προσνήωση μη επανδρωμένων αεροσκαφ´ν στα πλοία. Mεταξύ του Ισραήλ, των ΗΠΑ και της Τουρκίας. Να δούμε ποιος θα το κατασκευάσει πρώτος. Το μη επανδρωμένο μαχητικό Kizilelma είναι το μέλλον των αερομαχιών του κόσμου. Διότι τώρα κατασκευάζονται τα τελευταία επανδρωμένα μαχητκά. Η επόμενη γενιά μαχητικών θα είναι μη επανδρωμένα. Κι αυτό δείχνει πως με το Kizilelma  το 2022 δείξαμε πως δεν ακολουθούμε τα γεγονότα αλλά τα εμείς καθορίζουμε τους όρους του παιχνιδιού».

Πλάνα Kizil Elma

Πλάνα TB3 

Συνεργασία Αθήνας - Άγκυρας για το μεταναστευτικό και με μηνύματα των αρμόδιων υπουργών στο WhatsApp.

Η Τουρκία απέλασε 42.875 παράνομους μετανάστες, ενώ 100.488 άτομα εγκατέλειψαν την Τουρκία, καθώς δεν ανανεώθηκαν οι άδειες παραμονής τους.

Πηγή: skai.gr