Ριζικές αλλαγές σε ΕΦΚΑ-Χατζηδάκης: Διευθυντές από τον ιδιωτικό τομέα και μονάδα Εσωτερικών Υποθέσεων

Ριζικές είναι οι αλλαγές που έρχονται στον ΕΦΚΑ, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος παρουσίασε τις βασικές αρχές του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό του.

Συγκεκριμένα, ο ΕΦΚΑ ενισχύεται άμεσα με προσλήψεις 500 μόνιμων υπαλλήλων και 100 συμβασιούχων, επιχειρείται επιτάχυνση της πειθαρχικής διαδικασίας με ειδική μονάδα Εσωτερικών Υποθέσεων με επικεφαλής δικαστικό και καθιερώνεται πριμ παραγωγικότητας.

Όπως ανέφερε ο υπουργός στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ και την Σία Κοσιώνη, «ο ΕΦΚΑ είναι ο πιο προβληματικός οργανισμός του Δημοσίου. Μόνος του κατέχει το 48% των παραπόνων του ευρύτερου Δημόσιου τομέα.»

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι οι παρεμβάσεις έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ στην έκδοση των συντάξεων θα φτάσουμε ρυθμό ρεκόρ.

Όσον αφορά στις προσλήψεις, διευκρίνισε ότι θα προσληφθούν στον ΕΦΚΑ διευθυντές από τον ιδιωτικό τομέα, ενώ θα δίνεται η δυνατότητα και στους υπαλλήλους του Δημοσίου να διεκδικήσουν αυτές τις θέσεις αν το επιθυμούν. Τόνισε, δε, ότι ο ΕΦΚΑ «χρειάζεται ενέσεις αξιοκρατίας» και οι θέσεις θα είναι για δύο τριετίες το πολύ.

Σχετικά με τις πειθαρχικές διαδικασίες, είπε ότι όσοι δεν ανταποκρίνονται θα έχουν πειθαρχικές κυρώσεις. Συγκεκριμένα εκκρεμούν 11.127 καταγγελίες. 

Επίσης, στο πειθαρχικό συμβούλιο το υπουργείο προτείνει να μη συμμετέχουν συνδικαλιστές για να είναι πιο αμερόληπτο. «Κάνουμε και μια μονάδα εσωτερικών υποθέσεων που θα ερευνά τις καταγγελίες και επικεφαλής θα μπει ανώτατος δικαστικός.»

Στόχος είναι το νομοσχέδιο να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής εντός του Ιανουαρίου 2022.
 

Πηγή: skai.gr