Του Σταύρου Ιωαννίδη

Σάρκα και οστά παίρνει το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα των τελευταίων 15 ετών που θα αυξήσει κατακόρυφα την επιχειρησιακή ικανότητα των ενόπλων δυνάμεων. Το νομοσχέδιο για το πακέτο συμβάσεων θα συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή εξωτερικών και Άμυνας που θα ξεκινήσει την Τρίτη το μεσημέρι και αναμένεται να ψηφιστεί με τη διαδικασία του επείγοντος στην Ολομέλεια την προσεχή Πέμπτη. 

Το πακέτο, ύψους 2,3 δισεκ. ευρώ περιλαμβάνει τρεις συμβάσεις: Την αγορά 18 μαχητικών, έξι καινούργιων και 12 μεταχειρισμένων, το πρόγραμμα τεχνικής υποστήριξης και παροχής ανταλλακτικών για τουλάχιστον μια πενταετία, καθώς και την προμήθεια νέων οπλικών συστημάτων για τα Rafale, αλλά και την πιστοποίηση των γαλλικών πύραυλων για τα Mirage 2000-5. 

Tα Rafale θα απογειώσουν την αποτρεπτική ισχύ της Πολεμικής Αεροπορίας, προσφέροντας υπεροχή στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Προς την κατεύθυνση αυτή, η Ελλάδα θέλει να τα εξοπλίσει με πυραύλους μεγάλης εμβέλειας (άνω των 100 χιλιομέτρων) αέρος – αέρος Meteor, ενώ ζητά επίσης από τη Γαλλία υποστήριξη για πυραύλους MIKA, και αντιπλοϊκούς πυραύλους Exocet και πυραύλους κρούσης SCALP τα οποία φέρουν και τα Mirage. 


Οι τελικές υπόγραφες Αθήνας – Παρισιού για τη συμφωνία αναμένονται στα τέλη του μήνα, με την επίσκεψη της γαλλίδας υπουργού Εξωτερικών Φλοράνς Παρλί στη χώρα μας. Τα πρώτα Rafale θα έρθουν στην Τανάγρα μέχρι τον Ιούνιο, και θα είναι ετοιμοπόλεμα τέλη του 2021. Ωστόσο, 2 Φεβρουαρίου το Παρίσι θα στείλει τέσσερα Rafale για ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις με τα ελληνικά Mirage. 

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις