Η θέση της Αθήνας για τις επικείμενες διερευνητικές - Το παρασκήνιο των δηλώσεων Τσαβούσογλου

Θέση για τον 61ο γύρο των Διερευνητικών Επαφών που θα λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη, στις 25 Ιανουαρίου 2021, πήραν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών.

Όπως διευκρινίζεται από πηγές του ΥΠΕΞ αυστηρή ατζέντα στις διερευνητικές είναι ο καθορισμός θαλάσσιων ζωνών, υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Δεν είναι διαπραγμάτευση οι διερευνητικές είναι το πρελούδιο της διαπραγμάτευσης ώστε να γίνει κατανοητή η δυνατότητα σύναψης συνυποσχετικού που θα στείλει τη διαφορά στο Δικαστήριο της Χάγης τονίζεται.

Το απόγευμα της Δευτέρας η τουρκική πλευρά επικοινώνησε με την ελληνική πλευρά και πρότεινε όπως η διεξαγωγή του 61ου γύρου των Διερευνητικών Επαφών λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιανουαρίου 2021, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Η ελληνική πλευρά αποδέχθηκε την πρόσκληση, επισημαίνουν.

Για το θέμα υπήρχε γραμμή επικοινωνίας της διπλωματικής συμβούλου του πρωθυπουργού, Ελένης Σουρανή με τον εκπρόσωπο του τούρκου προέδρου Ιμπραήμ Καλίν αλλά και γραμμή επικοινωνίας των γενικών γραμματέων των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών. 


Οι διερευνητικές επαφές έχουν ξεκινήσει από το «μακρινό» 2002. Άνθρωποι που ήταν στις διερευνητικές το 2002 – 2003 ανέφεραν μάλιστα ότι οι χώρες είχαν φτάσει πολύ κοντά σε συμφωνία, για να καταρρεύσουν οι συνομιλίες το Μάρτιο του 2016. 

Διαπραγματευτής για την ελληνική πλευρά είναι ο πρέσβης Παύλος Αποστολίδης, ο οποίος εκπροσωπεί την Αθήνα από τα τέλη του 2010, ενώ από την απέναντι πλευρά διαπραγματευτής αναμένεται να είναι ο πολιτικός διευθυντής του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Τσαγατάι Ερτσιγές.

Το παρασκήνιο των δηλώσεων Τσαβούσογλου

Γιατί όμως η Άγκυρα επέλεξε να απευθύνει κάλεσμα για διερευνητικές δημοσίως αντί της υπηρεσιακής οδού;  Δυο φαίνεται ότι είναι οι βασικοί λόγοι σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλη Κωστίδη. Αφενός ώστε να «δεσμεύσουν» την Αθήνα αφετέρου η αυριανή συνάντηση του Τσαβούσογλου με τους πρέσβεις της ΕΕ μεταξύ αυτών και τον έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα. Η Τουρκία θέλει να δείξει ότι κάνει όλα τα βήματα για αποκλιμάκωση το 2021, ξεχνώντας τι συνέβη το 2020 με το Ορούτς Ρέις και τον Έβρο. Μετά τον Τσαβούσογλου τους πρέσβεις θα συναντηθεί και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όλα αυτά την ώρα που ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, προεξοφλούσε πως η χώρα του δεν θα υποστεί κυρώσεις για τη συνεχίζομενη παραβατική συμπεριφορά στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ παράλληλα υπάρχει έντονη κινητικότητα και στο Κυπριακό.  
 
Στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, θα μιλήσει εξάλλου αύριο Τρίτη  ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί, με αντικείμενο το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εξωτερικών περί καθορισμού του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου.

Πηγή: skai.gr