Qatargate: Στη φυλακή για ένα μήνα ακόμα η Εύα Καϊλή - Το σκεπτικό της προφυλάκισης

Τι αναφέρει το δελτίο Τύπου της βελγικής εισαγγελίας - Στο κάδρο των ερευνών μπαίνουν και νέα πρόσωπα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο -  Έπειτα από ένα μήνα θα επαναξιολογηθεί η τύχη της Εύας Καϊλή

Στις φυλακές Χάρεν θα παραμείνει για τουλάχιστον ένα μήνα ακόμα η Εύα Καϊλή όπως αποφάσισαν οι Βέλγοι δικαστές, μετά την πρωινή απολογία της σχετικά με το σκάνδαλο Qatargate. Έπειτα από ένα μήνα θα επαναξιολογηθεί από το δικαστικό συμβούλιο ποια θα είναι η τύχη της, όπως προβλέπει το βελγικό δικαιϊκό σύστημα.

Το παρασκήνιο της προφυλάκισης

Η ομοσπονδιακή εισαγγελία Βρυξελλών απέρριψε το αίτημα των δικηγόρων της να αφεθεί ελεύθερη η κυρία Καϊλή με βραχιολάκι και ζήτησε την προφυλάκισή της. Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΣΚΑΪ στις Βρυξέλλες, Έφη Κουτσοκώστα αυτό που εξέτασαν οι Βέλγοι δικαστές προκειμένου να λάβουν την απόφαση είναι αν η κυρία Καϊλή θεωρείται ύποπτη φυγής ή αν θεωρείται ύποπτη για αλλοίωση των στοιχείων της δικογραφίας. Επιπλέον, στο κάδρο των ερευνών που βρίσκονται σε πλήρη εξέταση μπαίνουν και νέα πρόσωπα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πρόκειται για πρόσωπα τα οποία δεν έχουν κληθεί ακόμα να καταθέσουν ενώπιον της δικαιοσύνης. Για το λόγο αυτό οι αρχές θεώρησαν πιθανότατα πιο ασφαλές η κυρία Καϊλή να παραμείνει στη φυλακή.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες ο εισαγγελέας ήταν εκείνος που εισηγήθηκε την παράταση της κράτησης της κυρίας Καϊλή και στη συνέχεια ο δικαστής έλαβε την τελική απόφαση.

Τι αναφέρει το δελτίο τύπο της εισαγγελίας

Το δελτίο τύπου της εισαγγελίας αναφέρει ότι η κυρία Καϊλή βρέθηκε σήμερα ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου στο πλαίσιο της μεγάλης έρευνας για την υπόθεση που αφορά οργανωμένο έγκλημα, διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος. Αναφέρει ακόμη πως για το καλό των ερευνών δεν θα δώσει περαιτέρω πληροφορίες σε αυτό το στάδιο.

Σύμφωνα επίσης, με την επίσημη ανακοίνωση του Βέλγου εισαγγελέα, εάν η Εύα Καϊλή ασκήσει έφεση κατά της συγκεκριμένης απόφασης εντός 24 ωρών, θα εμφανιστεί ξανά ενώπιον του δικαστηρίου (σ.σ. Τμήμα Εξέτασης Εφέσεων) εντός 15 ημερών. 

Η επίσημη ανακοίνωση από την εισαγγελία

Καϊλή

Καιλή

Στη φυλακή παραμένει επίσης ο σύντροφός της Φραντζέσκο Τζιόρτζι και ο πρώην ευρωβουλευτής, Πιερ Αντόνιο Πατσιέρι.

Το αίτημα των δικηγόρων της

Η απολογία της Εύας Καϊλή σήμερα το πρωί ενώπιον του Προδικαστικού Συμβουλίου διήρκησε περίπου 1,5 ώρα. Ο ελληνικής καταγωγής δικηγόρος της, Αντρέ Ριζόπουλος, είχε ζητήσει η κυρία Καϊλή να αφεθεί ελεύθερη με ηλεκτρονικό βραχιολάκι, προσθέτοντας ότι η ίδια συνεργάζεται ενεργά στις έρευνες των δικαστικών Αρχών και απορρίπτει κάθε κατηγορία για διαφθορά σε ό,τι την αφορά. Από την πλευρά του, ο έτερος δικηγόρος της κ. Καϊλή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, δήλωσε ότι η πελάτισσά του είναι αθώα. Ωστόσο, η εισαγγελία απέρριψε τα αιτήματα.

Στη φυλακή παραμένει επίσης ο σύντροφός της Φραντζέσκο Τζιόρτζι και ο Πιερ Αντόνιο Πατσιέρι.

Οι βελγικές αρχές όπως φαίνεται από την απόφασή τους δεν έλαβαν υπόψη πως η κόρη της Καϊλή και του Τζιόρτζι μένει χωρίς γονείς μετά την προφυλάκιση και των δύο καθώς η βελγική νομοθεσία δεν περιλαμβάνει μια τέτοια προϋπόθεση. Στις φυλακές Χάρεν ωστόσο υπάρχουν ειδικές υποδομές ώστε αν παραταθεί η κράτησή της να μπορεί να μπορεί να δεί την κόρη της ίσως και να μείνει εκεί.

Πηγή: skai.gr