Κλείσιμο

Προβοκάτσιες και ασύμμετρες απειλές, το επόμενο «χαρτί» που παίζει η Τουρκία

Εκμεταλλευόμενοι οι Τούρκοι για μία ακόμη φορά τα σύνορα στον Έβρο, επιχείρησαν να στήσουν ένα ακόμη ύποπτο περιστατικό με ψευδή τουρκική ΝΟΤΑΜ για δήθεν παρουσία μεταναστών σε νησίδα

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Σε πολυμέτωπη προπαγάνδα και ασύμετρες απειλές προσφεύγει πλέον η Άγκυρα παρά το τείχος καταδίκης των συμπεριφορών της από τη Δύση, καθώς επιχειρεί να βρει νέες τρόπους για να βγει από τα εσωτερικά της αδιέξοδα, που μαστίζουν την τουρκική κοινωνία και κατακρημνίζουν την πάλαι ποτέ παντοδυναμία του Ταγίπ Ερντογάν.

Μετά το μπαράζ των τουρκικών απειλών και προκλήσεων των τελευταίων ημερών με τον Ταγίπ Ερντογάν να φτάνει στο σημείο να απειλεί και με εισβολή, τη σκυτάλη πήραν οι προβοκάτσιες. Εκμεταλλευόμενοι οι Τούρκοι για μία ακόμη φορά τα σύνορα στον Έβρο, επιχείρησαν να στήσουν ένα ακόμη ύποπτο περιστατικό με ψευδή τουρκική ΝΟΤΑΜ για δήθεν παρουσία μεταναστών σε νησίδα στον Έβρο.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός προστασίας του πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος- υπήρξε τουρκική ΝΟΤΑΜ στο Καπιτάν Αντρέεβο, με την οποία η Τουρκία εμφάνιζε ότι σε νησίδα με συντεταγμένες που ανήκουν στην ελληνική επικράτεια υπάρχουν παράτυποι μετανάστες, ζητώντας επιχείρηση έρευνας από τις ελληνικές αρχές. Η αστυνομία προέβη σε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης και διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει κανένας μετανάστης εκεί.

Κύκλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ανέφεραν ότι «πιθανώς να βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τους γνωστούς τακτικισμούς της Τουρκίας, οι οποίοι, ως συνήθως, εδράζονται πάνω στην απελπισία δυστυχισμένων ανθρώπων».

«Από την πρώτη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη άμεση και εκτεταμένη επιχείρηση της Αστυνομίας, διενεργούμενη στο πλαίσιο του σχεδίου 'Ακρίτας': Στις ασύμμετρες απειλές απαντάμε με την προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Στην προκλητικότητα απαντάμε με την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου. Στην εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου απαντάμε με τον σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή» κατέληγαν.

Κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν ότι η τουρκική ηγεσία όλο το επόμενο διάστημα και μέχρι τις τουρκικές εκλογές -όποτε αυτές γίνουν- θα ανεβοκατεβάζει την ένταση των προκλήσεων, ανασύροντας από τα συρτάρια της κάθε προβοκατόρικη και προπαγανδιστική μέθοδο που διαθέτει προκειμένου να εκβιάσει, πιθανώς, καταστάσεις στο εξωτερικό, αλλά πρωτίστως να σκιάσει τις τεράστιες παθογένειες του εσωτερικού και να αποπροσανατολίσει το τουρκικό κοινό.

Η Ελλάδα, ξεκαθάριζαν οι ίδιες πηγές εξακολουθεί ανυποχώρητη από τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τα εθνικά δίκαια, παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή και ψυχραιμία αυτά που γίνονται και την επίμονη προσπάθεια διαστρέβλωσης από πλευράς Τουρκίας, η οποία, ωστόσο, όπως εκτιμάται και από την Αθήνα αλλά και από τους εταίρους μας είναι αδιέξοδη.

Η ελληνική διπλωματία, σε κάθε περίπτωση συνεχίζει να αποδομεί τα ανυπόστατα και ανιστόρητα επιχειρήματα της Τουρκίας, προβάλλοντας σε αντιδιαστολή το ρόλο σταθερότητας και ειρήνης που διαδραματίζει η Ελλάδα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε αυτό το κλίμα ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ενώπιον του πρώην προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ και άλλων πρώην Ευρωπαίων αξιωματούχων, στον χαιρετισμό που απηύθυνε στο 2ο Metropolitan Summit του Economist, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, εξέθεσε εκ νέου την τουρκική προκλητικότητα διαμηνύοντας για μία ακόμη φορά ότι ο ελληνικός λαός δεν πτοείται από αυτή.

«Ζούμε τις τελευταίες μέρες μία τεράστια όξυνση απέναντι στην Ελλάδα και μία απίστευτη και απερίγραπτη ποιοτική αναβάθμιση που συνιστά ευθεία απειλή για την εδαφική ακεραιότητα για να μην πω για την ίδια την ύπαρξη της πατρίδας μας» τόνισε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας παράλληλα ότι «δεν είχαμε ακούσει ποτέ κανέναν να αμφισβητεί την ελληνικότητα των νησιών του Αιγαίου . Και θα μου επιτρέψετε να πω αυτό που είπα και στη βουλή , η πατρίδα μας ο λαός η κοινωνία μας δεν πτοείται από αυτές τις απειλές , τις απορρίπτουμε και καλούμε τους συμμάχους, τους φίλους και τα μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας να κατανοήσουν το μέγεθος της  πρόκλησης το οποίο αντιμετωπίζει η πατρίδα μας» είπε.

Απευθυνόμενος δε, στον κ. Ολάντ, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «οι δεσμοί μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας είναι δεσμοί αιώνων» και «δεν ξεχνάμε τη βοήθεια που μας προσφέρατε».

Ταυτόχρονα υπογράμμισε πως «η Ελλάδα βασίζεται στη γαλλική βοήθεια, η Ελλάδα βασίζεται στη στρατηγική σχέση και στη συμμαχία που έχει με τη Γαλλική Δημοκρατία. Και θέλω να πω ξεκάθαρα και προς κάθε αποδέκτη ότι η απάντησή μας στις προκλήσεις που δεχόμαστε είναι μία απάντηση μιας σύγχρονης ισχυρής Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας, μια απάντηση που απορρίπτει τους αναθεωρητισμούς από οπουδήποτε και αν προέρχονται, μία απάντηση η οποία περιφρονεί νεοοθωμανικές αντιλήψεις και πρακτικές και προσβλέπει σε ένα ευρωπαϊκό κοινό μέλλον με ομόνοια και αλληλεγγύη».

Πηγή: skai.gr