Προγραμματικές δηλώσεις: Ο Μητσοτάκης ανακοινώνει μέτρα και αυξήσεις στο Δημόσιο

Πολλές «πρωτιές» στη συζήτηση: Χωρίς Τσίπρα στη θέση του αρχηγού ο ΣΥΡΙΖΑ, καλείται να καλύψει το κενό ο Σωκράτης Φάμελλος - Πρώτη κοινοβουλευτική εμφάνιση του Νίκου Ανδρουλάκη - Με ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις των αρχηγών των νεοεισελθέντων κομμάτων

Τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να επιτευχθούν οι στόχοι της τετραετίας που ξεκινά παρουσιάζει το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, που ξεκινά στις 17:00. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ έχουν «κλειδώσει» οι αυξήσεις για τους δημοσίους υπαλλήλους, με τον εισαγωγικό μισθό να τοποθετείται κοντά στα 840 ευρώ.

Στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης βρίσκεται η εξίσωση κατώτατου μισθού σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Αυτό σημαίνει για τους δημοσίους υπαλληλους που δεν έχουν 14 μισθούς, όπως στον ιδιωτικό τομέα, ότι τα 780 ευρώ των νεοεισερχομένων υποχρεωτικής εκπαίδευσης στο Δημόσιο, θα γίνουν 846 ευρώ τον μήνα επί 12 μήνες, το οποίο ισούται με αύξηση 66 ευρώ το μήνα.

Αυτό θα σημάνει αυξήσεις στους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων έως και 8,5% το μήνα και 4-5% μεσοσταθμικά.

Η τελευταία αύξηση εισοδηματικής πολιτικής ήταν πριν από 15 χρόνια, το 2008. 

Τα νέα επιδόματα τέκνων 

Παράλληλα, έρχονται αυξήσεις και σε επιδόματα:

  • 70€ με ένα παιδί (από 50€) 
  • 120€ με δύο παιδιά (από 70€) 
  • 170 € με τρία παιδιά (από 120€)

Επίδομα θέσης ευθύνης 

Το επίδομα θέσης ευθύνης θα αυξηθεί κλιμακωτά έως και 30%, ενώ αναμένονται αυξήσεις και στα οδοιπορικά για εκτός έδρας μετακινήσεις.

Γεύση από οκτακομματική Βουλή

Η συζήτηση που ξεκινά το απόγευμα αποτελεί και μια πρώτη «γεύση» για το τι θα ακολουθήσει στην νέα, οκτακομματική Βουλή.

Τα βλέμματα όλων αδιαμφισβήτητα στρέφονται στις εξαγγελίες της κυβέρνησης, που θα αφορούν και μέτρα άμεσης εφαρμογής, προκειμένου να ελαφρυνθούν πολίτες και νοικοκυριά.

Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η επέκταση του market pass ως το τέλος του έτους, η έκτακτη οικονονική βοήθεια στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά και η κατάργηση του «πέναλτι» του 30% για τους εργαζόμενους συνταξιούχους.

Πέραν αυτών των μέτρων κυβερνητικές πηγές αφήνουν να εννοηθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει και κάποια περαιτέρω μέτρα τα οποία κρατούνται ως “επτασφράγιστο μυστικό” και χαρακτηρίζονται ως “έκπληξη”.

Σε κάθε περίπτωση, η οικονομία και η ανάπτυξη θα έχουν κεντρική θέση στην κυβερνητική ατζέντα, η οποία συμβαδίζει με τις δηλώσεις Μητσοτάκη στο Bloomberg για την πρόωρη αποπληρωμή δανείων του πρώτου μνημονίου, δύο χρόνια πριν το αρχικό χρονοδιάγραμμα.

Οι νέες «συνθήκες» στην αντιπολίτευση - Χωρίς Τσίπρα, αλλά με Ανδρουλάκη η μάχη των αρχηγών

Το ενδιαφέρον ωστόσο στρέφεται και στη συύνθεση της νέας Βουλής, καθώς εκτός την «σταθερά» Μητσοτάκη υπάρχουν πολλές πρωτιές. 

Στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν υπάρχει πια ο Αλέξης Τσίπρας στην θέση του προέδρου, ο οποίος θα παρακολουθεί την συζήτηση από τα εδρανα των απλών βουλευτών. Απέναντι στον πρωθυπουργό καλείται να σταθεί ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος εκπροσωπεί μια αποδυναμωμένη από άποψη ποσοστών και αριθμών αξιωματική αντιπολίτευση.

Επίσης, στις πρωτιές συμπεριλαμβάνεται και η «πρεμιέρα» του Νίκου Ανδρουλάκη στην Βουλή, ο οποίος θα έχει και το πρώτο κοινοβουλευτικό «μπρα ντε φερ» με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το ίδιο ενδιαφέρον συγκεντρώνει και η τοποθέτηση των αρχηγών των νεοεισερχόμενων κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης, οι οποίοι, εκτός από την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, τόσο ο πρόεδρος των Σπαρτιατών όσο και ο πρόεδρος της Νίκης, δεν έχουν καμία κοινοβουλευτική εμπειρία και σίγουρα τα βλέμματα στρέφονται και στη στάση που θα κρατήσουν κατά τη διαδικασία αλλά και τις απόψεις που θα ξεδιπλώσουν κατά τις τοποθετήσεις τους οι ίδιοι αλλά και οι βουλευτές τους θα συμμετάσχουν στη συζήτηση.​

Πηγή: skai.gr