Πρεμιέρα για «οκτώ» στη Βουλή - Οι θέσεις και η στάση τους επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης

Αίσθηση προκάλεσε η απουσία του μέχρι πριν λίγες μέρες και επί 11 χρόνια αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, από την πρεμιέρα της κορυφαίας κοινοβουλευτικής διαδικασίας

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Η αυλαία της εναρκτήριας συνεδρίασης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης άνοιξε, και μαζί της, από χθες το απόγευμα, εγκαινιάστηκε και μία νέα περίοδος στην κοινοβουλευτική ιστορία του τόπου. Μία περίοδος, τα χαρακτηριστικά της οποίας σκιαγραφήθηκαν κατά την πρώτη αυτή συνεδρίαση της νέας Βουλής, δίνοντας ένα "αχνό" δείγμα των προθέσεων όλων των πολιτικών αρχηγών των οκτώ κομμάτων της Βουλής, τοποθετούμενοι όλοι εναντίον όλων, αλλά κρατώντας τουλάχιστον τα προσχήματα της πρώτης επίσημης κοινοβουλευτικής συνεύρεσής τους.

Η χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής χαρακτηρίστηκε από πολλές "πρωτιές" καθώς ίσως για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρονικά, δεν ήταν μόνο ο πρωθυπουργός, το πρόσωπο που μονοπώλησε το ενδιαφέρον αλλά τα "φώτα" της δημοσιότητας και το ενδιαφέρον "διαχύθηκαν" προς όλες τις πτέρυγες της Βουλής και προς όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, για διαφορετικούς λόγους για τον καθένα.

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε έναν ξακάθαρο και ήπιο πανηγυρικό τόνο μετά και τη δεύτερη μεγάλη εκλογική νίκη της 25ης Ιουνίου, ενώ αίσθηση προκάλεσε η απουσία του μέχρι πριν λίγες μέρες και επί 11 χρόνια αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, από την πρεμιέρα της κορυφαίας κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Στη θέση του, το "βάπτισμα του πυρός" πήρε ο μεταβατικός πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελος , ο οποίος κράτησε ψηλά τη σημαία του αντιπολιτευτικού λόγου κατα της κυβέρνησης, αλλά με σαφώς ηπιότερους τόνους, απο αυτούς που είχαν επικρατήσει την τελευταία περίοδο της προηγούμενης κοινοβουλευτικής περιόδου και της προεκλογικής περιόδου.

Πρωτιά και για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος είχε την παρθενική του τοποθέτηση στη Βουλή ως κοινοβουλευτικός αρχηγός του κόμματός του. Μία τοποθέτηση σε έντονους αντιπολιτευτικούς τόνους χωρίς εξάρσεις και κορώνες, υποσχόμενος μία εποικοδομητική, ουσιαστική και χωρίς τοξικότητα αντιπολίτευση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε τους άξονες της κυβερνητικής πολιτικής για την τεραετία 2023-2027 για όλους τους τομείς, από την οικονομία και την ανάπτυξη μέχρι τα εθνικά θέματα, την κοινωνική πολιτική και τα έργα υποδομών με στόχο "Να γίνουμε οι αρχιτέκτονες του πεπρωμένου μας", όπως σχολίασε, κλείνοντας την 75λεπτη ομιλία του και έχοντας καταγράψει το πλάνο της επόμενης τετραετίας, που το χαρακτήρισε "πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό".

Ο πρωθυπουργός διαμήνυσε ότι επιδιώκει "μαζί με τους πολίτες να ξεκινήσουμε το αισιόδοξο ταξίδι προς την Ελλάδα του 2030", σημειώνοντας ότι "η νέα πραγματικότητα δηλώνει ότι οι παλιές διαχωριστικές γραμμές έχουν ξεθωριάσει, το νέο δίπολο είναι πρόοδος-οπισθοχώρηση".
"Δεν θα υποσχεθώ θαύματα, αλλά επιμονή και σκληρή δουλειά" ειπε σε μία αποστροφή του λόγου του ο πρωθυπουργός συμπληρώνοντας ότι πρόθεση του είναι "στο τέλος της τετραετίας να έχουμε οικοδομήσει μια Ελλάδα που οι ατομικές φιλοδοξίες θα συμβιβάζουν με τη συλλογική πρόοδο", ενώ φρόντισε να στείλει και τα μηνύματά του εντός Βουλής τονίζοντας ότι η νέα Βουλή "Είναι πολυκομματική, αλλά δεν πρέπει να είναι πολυτάραχη. Η δημοκρατική πολυφωνία δεν θα επιτρέψει καμία κακοφωνία".


Έχοντας σε πρώτο πλάνο το άδειο έδρανο του Αλέξη Τσίπρα, ο Σωκράτης Φάμελος, επέμεινε στη "γκρίζα" περιγραφή της ελληνικής πραγματικότητας και της κυβερνητικής πολιτικής, χωρίς ωστόσο να ανεβάσει κατακόρυφα τους τόνους. "Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών, τα προβλήματα παραμένουν τα ίδια" είπε και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι "υπόσχεται λύσεις σε προβλήματα που είτε δημιούργησε η ίδια η κυβέρνηση είτε δεν μπόρεσε να λύσει". Άσκησε κριτική εφ' όλης της ύλης αναφερόμενος εκτενώς στην ακρίβεια, τους μισθούς, στα προβλήματα και τις ελλείψεις στο ΕΣΥ και το ΕΚΑΒ, μέχρι τα εθνικά και τα εξοπλιστικά. Σε αντιδιαστολή δε, μοιράστηκε ορισμένες από τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι έχει απολύτως διαφορετική πολιτική πρόταση από τη ΝΔ, που βασίζεται στους εξής πυλώνες: Ισχυρή, σύγχρονη, καινοτόμο πολιτεία, που δεν θα αφήνει τους πολίτες μόνους.

Πυρά εφ' όλης της κυβερνητικής πολιτικής και των δεσμεύσεων επεφύλαξε και ο Νίκος Ανδρουλάκης αμφισβητώντας το κυβερνητικό αφήγημα επιτυχίας στην οικονομία και εστίασε ιδιαίτερα στο κοινωνικό κράτος, την υγεία, την παιδεία. "Ο Πρωθυπουργός παρουσίασε μία εξωραϊσμένη εικόνα της οικονομίας. Έδωσε υποσχέσεις που δεν θα υλοποιηθούν και απέκρυψε όσα έρχονται" είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και εκτίμησε ότι "Η κυβερνητική αναξιοπιστία όμως δεν σταματά εδώ. Εμφανίζετε ως κεντρικό πρόταγμα της νέας θητείας σας την αύξηση των μισθών. Αλλά επειδή όπως μόνος σας αποκαλύψατε σε συνέντευξη στο μεσοπρόθεσμο δεν μπορείτε να κάνετε κολπάκια, στείλατε στις Βρυξέλλες αύξηση 12,7% ενώ εδώ λέγατε προεκλογικά για 25%. Περιφρονώντας ευθέως την αγωνία των πολιτών για καλύτερους μισθούς" τόνισε. 

Για μια νέα οικονομική κρίση που βρίσκεται προ των πυλών έκανε λόγο στην ομιλία του ο Γ.Γ. Του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας τονίζοντας ότι το κόμμα του θα είναι ο πραγματικός αντίπαλος της κυβέρνησης. "Η παντοδυναμία ή όχι μιας οποιασδήποτε κυβέρνησης δεν κρίνεται από το αν έχει περισσότερους βουλευτές, αν υπάρχει ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά αν υπάρχει δυνατό οργανωμένο λαϊκό κίνημα", είπε για να προσθέσει πως όποιος μιλά για παντοδυναμία της ΝΔ και την αβαντάρει θα διαψευστεί πανηγυρικά.

Σκληρή κριτική προς όλα τα κόμματα που κυβέρησαν τη χώρα άσκησε ο πρόεδρος των Σπαρτιατών Βασίλης Στίγκας , επιχειρώντας εμφατικά να αποτινάξει από το κόμμα του την ταμπέλα της Χρυσής Αυγής, παρότι το βράδυ των εκλογών ευχαρήστησε τον Ηλία Κασιδιάρη για τη στήριξή του στο νεοεισερχόμενο κόμμα στη Βουλή. Υποστήριξε δε, ότι είναι κάθετα αντίθετος απέναντι στο ναζισμό και τον φασισμό , αναφέροντας ότι υποστηρίζοντας ότι οι Σπαρτιάτες δεν είναι συνεχιστές άλλου κόμματος.

Σφοδρή κριτική στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη άσκησε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος χαρακτηρίζοντας τη νέα κυβέρνηση, ως μια νέα κυβέρνηση Σημίτη.

Η υπογεννητικότητα και η παιδεία βρέθηκαν στο επίκεντρο της παρθενικής ομιλίας του προέδρου της Νίκης,  Δημήτρη Νατσιού, ο οποίος υποσχέθηκε ότι θα εργαστεί "για την ενότητά του υπό το πρίσμα των κοινών μας αρχών και αξιών. Η πατρίδα μας χρειάζεται παιδιά και παιδεία", σημείωσε και ανέφερε πως "ο αόρατος εχθρός που λέγεται υπογεννητικότητα είναι πολύ πιο ύπουλος από τους ορατούς εχθρούς του έθνους μας".

Αναφορές στο 2012 και το 2015 είχε η παρθενική -ως πρόεδρος κόμματος- ομιλία της Ζωής Κωνσταντοπούλου στη Βουλή, η οποία αφού άσκησε κριτική στην κυβέρνηση αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ "συστησε" το κόμμα της στους πολίτες αλλα και στους συναδέρφους τους τονίζοντας ότι μπήκανε στη Βουλή " για να δώσουμε ζωή στην βουλή. Για να φέρει πολίτες μεσα στην βουλή για να ακουστούν πολίτες μεσα στην βουλή... Είμαστε ένα κίνημα που οι 8 βουλευτές του θα συγκροτήσουν μια κοινοβουλευτική ομάδα πρότυπο όπως εμείς ονειρευόμαστε οραματιζόμαστε μια κοινοβουλευτική ομάδα τέτοια που αξίζουν οι πολίτες αυτής της χώρας". 

Πηγή: skai.gr