Πού στοχεύουν Μητσοτάκης και Τσίπρας στην προεκλογική περίοδο που ξεκίνησε

Ο στόχος της ΝΔ είναι στις πρώτες κάλπες να εξασφαλίσει μια διαφορά «ασφαλείας» από τον ΣΥΡΙΖΑ που δεν θα αφήνει στο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα κανένα περιθώριο ελπίδας

Του Αντώνη Αντζολέτου

Με το βλέμμα στην «πολύφερνη νύφη», δηλαδή στο κέντρο, πραγματοποίησε την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

Ο πρωθυπουργός με τη χθεσινή συνεδρίαση ουσιαστικά κήρυξε την έναρξη της προεκλογικής περιόδου και έθεσε το κόμμα του σε συναγερμό τονίζοντας πως «η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη όλων των Ελλήνων που κοιτούν μπροστά και στοχεύουν ψηλά».

Τα 48 χρόνια από την ίδρυση της γαλάζιας παράταξης ήταν η καλύτερη αφορμή για να δοθεί το σήμα σε όλα τα στελέχη να επικοινωνήσουν το πρόγραμμα του κόμματος και να ξορκίσουν τη «χαλαρή ψήφο».

Δεν ήταν τυχαία η αναφορά του πρωθυπουργού πως «οι πολίτες πρέπει εγκαίρως να πληροφορηθούν για την παγίδα της απλής αναλογικής. Να αντιληφθούν ότι η πρώτη κάλπη τελικά θα έχει το βάρος της τελικής και ότι δε θα είναι μία χαλαρή ευκαιρία να σταλούν μηνύματα, αλλά το θεμέλιο των επιλογών τους για το αύριο. Εκείνη που θα δείξει τελικά τί κυβέρνηση επιθυμούν, ώστε με τη δεύτερη ψήφο να εδραιώσουν τη νίκη της, προσφέροντάς της τη δύναμη να κάνει πράξη το πρόγραμμά της».

Ο στόχος της κυβερνώσας παράταξης είναι ξεκάθαρος. Επιθυμούν στις πρώτες κάλπες η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ να δώσει μια «ασφάλεια» στη Νέα Δημοκρατία που δεν θα αφήνει στο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα κανένα περιθώριο ελπίδας πως μπορεί να διεκδικήσει την πρωτιά στον «δεύτερο γύρο».

Ο πήχυς για το πόσο πίσω στη δεύτερη θέση θα πρέπει να μείνει σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει οριστεί, αλλά είναι προφανές πως η διαφορά των 8 μονάδων, που κατά μέσα όρο καταγράφουν οι τελευταίες μετρήσεις, θεωρούνται πως είναι μια καλή διαφορά. Με 8,32% άλλωστε κέρδισε τις εκλογές του 2019.

Ουσιαστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε τη σημασία της απλής αναλογικής που θα λειτουργήσει ως το σκαλοπάτι για την αυτοδυναμία. Συνεπώς, όσο πιο κοντά στο 37% βρεθεί η Νέα Δημοκρατία την πρώτη Κυριακή των εκλογών τόσο πιο απλά θα είναι τα πράγματα. Και δεν έκρυψε την επιθυμία του να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή, αφού απευθυνόμενος στους βουλευτές του είπε: «Ισχυρό εθνικό σκάφος σημαίνει αυτοδύναμη Ελλάδα και σταθερό τιμόνι σημαίνει δυνατή Νέα Δημοκρατία στη διακυβέρνηση».

Στην Κουμουνδούρου, ο Αλέξης Τσίπρας έχει ανεβάσει τον πήχυ και πιστεύουν ότι την άνοιξη που θα γίνουν οι εκλογές θα είναι στην πρώτη θέση. Με αυτή τη βασική γραμμή κινούνται και προσαρμόζουν την τακτική τους. Στην περίπτωση ήττας αν ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει να είναι κοντά στη Νέα Δημοκρατία, εκτιμάται ότι όλα είναι πιθανά για τον δεύτερο γύρο.

Το κεντρικό αφήγημα στηρίζεται στο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο υπεύθυνος της διόγκωσης των πολλαπλών κρίσεων, ενώ θα γίνεται όλο και πιο σαφές από τον Αλέξη Τσίπρα το επόμενο διάστημα πως το προσκλητήριο που απευθύνει δεν έχει κομματικά όρια.

Ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει να βλέπει κοινωνικές ομάδες επιχειρώντας να αναδείξει όλα τα κακώς κείμενα της κυβέρνησης και να επικοινωνήσει το δικό του πρόγραμμα που εξήγγειλε στη ΔΕΘ. Χθες στη συνάντηση που είχε με συνταξιούχους ανέβασε τους τόνους υποστηρίζοντας πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης του εξαπάτησε αισχρά. Δεσμεύτηκε για την απόδοση των αναδρομικών και την επαναφορά της 13ης σύνταξης. 

Ποιο είναι το κοινό στοιχείο των δυο πολιτικών αρχηγών; Το υπερκομματικό κάλεσμα που κάνουν ενόψει των εκλογών. Γιατί εκτός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην κοινοβουλευτική του ομάδα και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απευθύνεται στους κεντρώους ψηφοφόρους, που, όπως υποστηρίζουν στην Κουμουνδούρου, δεν συγχωρούν στον πρωθυπουργό την παρέμβαση στους κανόνες του πολιτικού παιχνιδιού με την υπόθεση των παρακολουθήσεων. Για αυτό, άλλωστε θα επιμείνουν στο θέμα των επισυνδέσεων της ΕΥΠ.

Την ίδια ώρα με τους υψηλούς τόνους που χρησιμοποιούν αρκετά στελέχη για θέματα όπως η πανεπιστημιακή αστυνομία κοιτούν να προσελκύσουν και πιο αριστερά – ριζοσπαστικά κοινά που είχαν εμπιστευτεί τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015.

Πηγή: skai.gr