Πώς σχολιάζουν διεθνολόγοι και οικονομολόγοι τη λίστα των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας

Κρίσιμη για τις προθέσεις της Άγκυρας έναντι των ευρωπαϊκών κυρώσεων είναι η ερχόμενη Τρίτη οπότε και λήγει η Navtex που περιλαμβάνει τμήμα της ελληνική ΑΟΖ. Ημέρα κατά την οποία ο Ταγίπ Ερντογαν πρέπει να αποφασίσει αν θα αποσύρει το Ορούτς Ρέις από την περιοχή και θα κάνει ένα βήμα προς την έναρξη του διαλόγου. Έναν δρόμο που εκ νέου έδειξε στην Τουρκία ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

«Σε  περίπτωση που η Τουρκία δεν επιστρέψει στο δρόμο της λογικής, αν δεν επιστρέψει στη διαδικασία του διαλόγου, σε μία διαδικασία κατά την οποία ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας θα είναι κυρίαρχος, οι κυρώσεις θα είναι στην ημερήσια διάταξη. Αυτό είναι το οποίο συμφωνήσαμε», δήλωσε ο Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στη Deutsche Welle.

Οι κυρώσεις που παρουσιάστηκαν από τον Ζοζέπ Μπορέλ στην άτυπη Σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ , γενούν ελπίδες αλλά και προβληματισμό ταυτόχρονα, για τη συμμόρφωση της Τουρκίας, με τους ειδικούς να κρίνουν ως πιο σημαντικές τις οικονομικές κυρώσεις και το κλείσιμο της στρόφιγγας προς τις τουρκικές επιχειρήσεις. 

Όπως δήλωσε ο καθηγητής Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Παναγιώτης Λιαργκόβας, «οι κυρώσεις είναι στη σωστή κατεύθυνση και μπορούν να ασκήσουν επιρροή στην Τουρκία γιατί η τουρκική οικονομία είναι σε εξαιρετικά ευάλωτη θέση, έχοντας βιώσει μια υποτίμηση της τουρκικής λίρας 20% και σε περίπτωση που συμβούν, που λάβουν χώρα αυτές οι κυρώσεις, υπάρχει ο κίνδυνος να υποβαθμιστεί περαιτέρω από τους διεθνείς οίκους και να πάει στην αγκαλιά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου».

Αντίστοιχα, ο διεθνολόγος και βουλευτής της ΝΔ, Τάσος Χατζηβασιλείου επισημαίνει ότι η Ελλάδα πήρε από το συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ αυτό που πραγματικά ήθελε. «Οι κυρώσεις είναι κανονικές, δεν είναι χάδια. Και φαίνεται ότι για πρώτη φορά έχουμε μία ολοκληρωμένη λίστα προτεινόμενων. Για παράδειγμα η κύρωση απαγόρευση δανεισμού τουρκικών επιχειρήσεων από ευρωπαϊκές τράπεζες είναι ικανή να κάνουν τον Ερντογάν να ξανασκεφτεί τη στάση του. Η Τουρκία έχει ένα μήνα διορία να δείξει καλή θέληση, αλλιώς οι κυρώσεις αυτές θα λάβουν σάρκα και οστά», σημείωσε.

Αν ο Ταγίπ Ερτνογαν δεν συμμορφωθεί,  τον τελικό λόγο θα έχει η σύνοδος κορυφής της ΕΕ στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Πηγή: skai.gr