ΥΠΕΞ:Η άσκηση δικαιωμάτων κυριαρχίας της Ελλάδας δεν υπόκειται σε καμίας μορφής τουρκική αρνησικυρία

«Η πρωτοφανής αντίληψη της Τουρκίας ότι δύναται να απειλεί με τη χρήση βίας γειτονικές της χώρες όταν αυτές ασκούν τα νόμιμα δικαιώματά τους αντίκειται στον σύγχρονο πολιτικό πολιτισμό αλλά και σε θεμελιώδεις διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου», αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών απαντώντας στις σημερινές δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, ο οποίος απείλησε ότι η Τουρκία θα κάνει αυτό που πρέπει για να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της.  

Μάλιστα, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, αντιδρώντας στην απόφαση του Ελληνα Πρωθυπουργού για άμεση επέκταση των χωρικών της υδάτων στο Ιόνιο από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια, ο Αντιπρόεδρος της Τουρκίας απειλεί με πόλεμο δηλώνοντας χαρακτηριστικά «Αν η απόπειρα της Αθήνας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα δεν είναι αιτία πολέμου, τότε τι είναι;».

 

 

Το ελληνικό υπουργειο Εξωτερικών, στην ανακοίνωσή του,  κάλεσε την Τουρκία να αντιληφθεί ότι το Διεθνές Δίκαιο υπογραμμίζοντας ότι οι αξίες, επί των οποίων οικοδομήθηκε η σύγχρονη διεθνής τάξη, δεσμεύουν όλα τα κράτη του κόσμου. Δεν εφαρμόζονται επιλεκτικά και αποτελεί ευθύνη της διεθνούς κοινότητας να τις υπερασπιστεί αφού η παραβίασή τους σηματοδοτεί μέγιστους κινδύνους.

«Η Τουρκία δεσμεύεται από το Άρθρο 2 (4) του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, μεταξύ άλλων. Αν έχει διαφορετική αντίληψη, ας το δηλώσει ρητά. Σε κάθε περίπτωση, της υπενθυμίζουμε ότι η άσκηση δικαιωμάτων κυριαρχίας της Ελλάδας δεν υπόκειται σε καμίας μορφής τουρκική αρνησικυρία», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: skai.gr