Πλεύρης στον ΣΚΑΪ: Σε ετοιμότητα το ΕΣΥ για το φθινόπωρο και τον χειμώνα- 5-10% μείωση κρουσμάτων

Ο υπουργός τόνισε ότι η νόσηση πλέον είναι πολύ πιο ήπια και οι νοσηλείες είναι σταθερές. Επίσης, υπάρχει μια ισορροπία σε εισιτήρια-εξιτήρια και στα κρούσματα παρατηρείται σταθεροποίηση με καθοδική τάση.

«Το φθινόπωρο και τον χειμώνα θα έχουμε μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας» και γι’ αυτό «έχουμε έτοιμα ολόκληρα μοντέλα για το πώς θα λειτουργήσουμε» για την αντιμετώπισή της, τόνισε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Όπως είπε ο κ. Πλεύρης από το Σεπτέμβριο θα έχουμε πολλές δομές, και ιδιωτικές, για να αντιμετωπιστεί η όποια πίεση. Σημείωσε, επίσης, ότι δεν είμαστε στην κατάσταση που ήμασταν πριν έναν χρόνο.

Σε ό,τι αφορά τις νοσηλείες μέσα στο καλοκαίρι, είπε ότι υπάρχει μια ισορροπία σε εισιτήρια-εξιτήρια και στα κρούσματα παρατηρείται σταθεροποίηση με καθοδική τάση. Μάλιστα, το 30-35% των περιπτώσεων πάει για άλλο λόγο στο νοσοκομείο και διαγιγνώσκονται με κορωνοϊό. Επομένως, δεν νοσηλεύονται λόγω κορωνοϊού, αλλά λόγω άλλης πάθησης και αναγκαστικά μεταφέρονται σε κλίνες covid μετά τη διάγνωση.

Ο υπουργός τόνισε ότι η νόσηση πλέον είναι πολύ πιο ήπια και οι νοσηλείες είναι σταθερές. «Η πίεση ήταν στην Αθήνα κατά βάση», προσέθεσε και ανέφερε ότι το πρόβλημα θα είναι αν πιεστούν οι δομές στη νησιωτική χώρα. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πίεση και ο Αύγουστος προβλέπεται καλύτερος.

Υπογράμμισε, δε, ότι υπάρχει μια μείωση 5-10% στα κρούσματα.

Σχετικά με την εβδομαδιαία ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ είπε ότι είναι προτιμότερη καθώς η πανδημία έχει πλέον άλλα χαρακτηριστικά.

Θάνατος 49χρονου έξω από νοσοκομείο στην Πάτρα

Για το περιστατικό του θανάτου ενός 49χρονου στην Πάτρα έξω από το νοσοκομείο, το οποίο δεν εφημέρευε, ο κ. Πλεύρης είπε ότι βάσει της προκαταρκτικής έρευνας διατάχθηκε ΕΔΕ.

Η άποψη ότι όταν ένα νοσοκομείο δεν εφημερεύει είναι «κλειστό» δεν ισχύει, είπε και τόνισε ότι «δεν υπάρχουν κλειστά νοσοκομεία στη χώρα».

Όπως εξήγησε, αν ένας άνθρωπος βρεθεί σε νοσοκομείο που δεν εφημερεύει η διάγνωση πρέπει να γίνει από γιατρό. «Άπαξ και ένα περιστατικό πάει σε κάποιο νοσοκομείο, είναι περιστατικό του νοσοκομείου και οφείλουν να το διαχειριστούν.»

Μάλιστα, πριν από τον 49χρονο, εφαρμόστηκε σωστά το πρωτόκολλο, όταν πήγε ένας ασθενής και η ίδια νοσηλεύτρια κάλεσε τον γιατρό για διάγνωση και τον έστειλαν στο νοσοκομείο που εφημέρευε.

Τον 49χρονο δεν τον είδε γιατρός και η εκτίμηση έγινε από τη νοσηλεύτρια, που σε εκείνη την περίπτωση δεν εφάρμοσε το πρωτόκολλο όπως προηγουμένως.

Σχετικά με το να τεθούν κάποιοι εργαζόμενοι σε αργία, ο κ. Πλεύρης είπε ότι αυτό θα το αποφασίσει το πειθαρχικό όργανο που κάνει τον έλεγχο.


Τέλος, για το νομοσχέδιο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή, ο υπουργός είπε ότι «δίνουμε τη δυνατότητα στις γυναίκες να κάνουν κρυοσυντήρηση και χωρίς ιατρικό λόγο». Επίσης, διαμορφώνεται μια μονάδα στο Αττικό Νοσοκομείο για υποβοηθούμενη αναπαραγωγή ατόμων με HIV.

Πηγή: skai.gr