Πελώνη: Σήμερα, το αργότερο αύριο, η ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για εμβόλιο AstraZeneca

Σήμερα, το αργότερο αύριο, αναμένεται η ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για το εμβόλιο της AstraZeneca, όπως δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. 

Πρόσθεσε δε ότι η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων ήταν σαφής ότι τα οφέλη του εμβολίου είναι περισσότερα από τις τυχόν παρενέργειες. 

Επιπλέον, δήλωσε ότι η επιχείρηση «Ελευθερία» συνεχίζεται με υποδειγματικό τρόπο και ρυθμούς πιο γρήγορους από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. «Χθες η χώρα μας ξεπέρασε τα 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς. Ξεπέρασε κατά πολύ τον πήχη των 25 χιλιάδων ανά ημέρα που έθεταν κάποιοι και ήδη πραγματοποιούνται καθημερινά σχεδόν 60 χιλιάδες. Εκτιμάται ότι μέσα στον Απρίλιο θα γίνουν περίπου 1,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί και θα ακολουθήσουν ακόμη περισσότεροι -ανάλογα με τις ροές εμβολίων που θα φτάνουν στη χώρα μας- τον Μάιο και τον Ιούνιο», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά στα self tests, η κ. Πελώνη ανέφερε ότι «το πρώτο τεστ μπορούν γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί Λυκείου να το παραλάβουν δωρεάν μαζί με ενημερωτικό υλικό με το ΑΜΚΑ τους από σήμερα στα φαρμακεία της Αθήνας και Θεσσαλονίκης και από αύριο Παρασκευή στην υπόλοιπη χώρα» τονίζοντας ότι από την ερχόμενη Δευτέρα θα μπορούν να παραλάβουν και το 2ο τεστ». 

Λιβύη

Εκτενή αναφορά έκανε και στην επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λιβύη αναφέροντας ότι έθεσε στον ομόλογό του το ζήτημα της ακύρωσης του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου. 

Υπογράμμισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαιρέτισε τη διάθεση του ομολόγου του να συνεχίσουμε απευθείας και διμερώς τη συζήτηση -η οποία διεκόπη το 2010-  για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Ιδιαίτερα σημαντικό θεωρείται δε το γεγονός ότι η άλλη πλευρά πρότεινε τη σύσταση επιτροπών για τη συζήτηση αυτή, που εκ των πραγμάτων καθιστά  άνευ αντικειμένου το ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο. 

«Ο πρωθυπουργός μετέφερε μήνυμα στήριξης στις προσπάθειες της για ειρήνη και για πρόοδο, που μπορεί να επιτευχθεί με άμεση και πλήρη αποχώρηση ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων από το έδαφός της. Επισήμανε ακόμη ότι οι φίλοι της Λιβύης είναι δίπλα της και όχι μακριά της. Ότι είναι η γεωγραφία  που καθορίζει το πλαίσιο των διμερών σχέσεων, και όχι οι τεχνητές γραμμές που κάποιοι τραβούν σε χάρτες. Ότι για εμάς, πολύ σημαντικό είναι η ακύρωση παράνομων εγγράφων που παρουσιάστηκαν ως δήθεν διακρατικές συμφωνίες αλλά δεν έχουν καμία νομική ισχύ, όπως ρητά έχει αποφανθεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», κατέληξε η κ. Πελώνη. 

 

Πηγή: skai.gr