Περιθώριο δημοσιονομικής ευελιξίας έως και 0,6% του ΑΕΠ σωρευτικά έως το 2028 για μέτρα που ενισχύουν την ενεργειακή ανθεκτικότητα των κρατών-μελών προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επιβεβαιώνοντας παράλληλα ότι έχει λάβει τα σχετικά αιτήματα από την Ελλάδα και την Ιταλία.
Η Επιτροπή επιβεβαίωσε την παραλαβή των επιστολών του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, με τις οποίες ζητούν μεγαλύτερο δημοσιονομικό περιθώριο προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από την ενεργειακή κρίση.
Με βάση την πρόταση της Επιτροπής, τα κράτη-μέλη μπορούν να αξιοποιήσουν την υφιστάμενη Εθνική Ρήτρα Διαφυγής (National Escape Clause), η οποία είχε ενεργοποιηθεί για τις αμυντικές δαπάνες, ώστε να συμπεριληφθούν προσωρινά και συγκεκριμένα μέτρα ενεργειακής ανθεκτικότητας.
Έως 0,3% του ΑΕΠ τον χρόνο
Η ευελιξία για τις ενεργειακές επενδύσεις μπορεί να φτάσει έως το 0,3% του ΑΕΠ ετησίως, ενώ το συνολικό όριο για την περίοδο 2026-2028 ανέρχεται σε 0,6% του ΑΕΠ.
Η δυνατότητα αφορά μέτρα που έχουν ληφθεί από τον Φεβρουάριο του 2026 και μειώνουν την εξάρτηση από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα, ενισχύοντας παράλληλα την ενεργειακή ασφάλεια και ανθεκτικότητα των κρατών-μελών.
Η ελληνική κυβέρνηση είχε υποβάλει ήδη από τις 6 Αυγούστου αίτημα για την επέκταση της ρήτρας διαφυγής στην ενεργειακή ανθεκτικότητα. Σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, οι νέες επενδύσεις που σχεδιάζονται στην Ελλάδα αναμένεται να ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ έως το 2028, ενώ οι σχετικές δαπάνες εξαιρούνται από το όριο αύξησης των καθαρών πρωτογενών δαπανών, εντός των ορίων που έχει θέσει η ΕΕ.
Το αίτημα Μητσοτάκη
Στην επιστολή του προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε μεγαλύτερο δημοσιονομικό περιθώριο ώστε τα κράτη-μέλη να μπορούν να στηρίξουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις απέναντι στις υψηλές τιμές ενέργειας.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η ενεργειακή κρίση διαρκεί περισσότερο από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί, ενώ οι επιθέσεις σε ενεργειακές εγκαταστάσεις στη Μέση Ανατολή αυξάνουν τον κίνδυνο νέων πιέσεων στις τιμές.
Η ελληνική πλευρά έχει ζητήσει επίσης να εξεταστεί η δυνατότητα να λαμβάνονται υπόψη τα πρόσθετα έσοδα από τον ΦΠΑ που προκύπτουν λόγω υψηλότερου πληθωρισμού και αυξημένων ενεργειακών τιμών, ώστε να δημιουργείται επιπλέον δημοσιονομικός χώρος για μέτρα στήριξης.
Αντίστοιχο αίτημα από την Ιταλία
Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και η Ιταλία. Η Τζόρτζια Μελόνι έχει ζητήσει πρόσθετη ευελιξία στους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από την άνοδο του ενεργειακού κόστους και του πληθωρισμού.
Σύμφωνα με το Reuters, η Ιταλία σχεδιάζει να διαθέσει περίπου 14 δισ. ευρώ σε διάστημα δύο ετών για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων. Η Ρώμη έχει ήδη κάνει χρήση της εθνικής ρήτρας διαφυγής και ζητά μεγαλύτερο περιθώριο για τις ενεργειακές δαπάνες.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει, πάντως, ότι η πρόσθετη ευελιξία είναι προσωρινή και περιορισμένη και ότι εξακολουθούν να ισχύουν οι δικλίδες για τη διασφάλιση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.