Πελώνη: Ίσως μόνο εμβολιασμένοι σε μαγαζιά το φθινόπωρο – Σε εστίαση/διασκέδαση το 46% των κρουσμάτων

Πελώνη: Ίσως μόνο εμβολιασμένοι σε μαγαζιά το φθινόπωρο – Σε εστίαση/διασκέδαση το 46% των κρουσμάτων

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να εισέρχονται μόνο εμβολιασμένοι στα καταστήματα η κυβερνητική εκπρόσωπος, αλλά παρέπεμψε για το φθινόπωρο και τα τότε επιδημιολογικά δεδομένα. Η Αριστοτελία Πελώνη χαρακτήρισε «καμπανάκι για όλους να τηρούν τα μέτρα», το λοκντάουν της Μυκόνου, για να κυλίσει με ασφάλεια η τουριστική σεζόν. «Το 46% των κρουσμάτων, επισήμανε, σχετίζεται με την εστίαση, τη διασκέδαση και τον τουρισμό» σημείωσε. 

Έλεγχοι θα γίνονται και θα ενταθούν περαιτέρω, όπου κρίνεται λαμβάνονται μέτρα, ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος. 

Από φθινόπωρο τυχόν «κόκκινο» σε ανεμβολίαστους

Ερωτηθείσα ειδικότερα να σχολιάσει δημοσίευμα αν από το Σεπτέμβριο η κυβέρνηση σχεδιάζει να εισέρχονται μόνο εμβολιασμένοι στα καταστήματα λιανικής στο πλαίσιο των διευκολύνσεων, η κ. Πελώνη σχολίασε ότι «είμαστε στον Ιούλιο, ελπίζω πως όλοι θα σπεύσουμε για να κτίσουμε το συντομότερο δυνατόν το τείχος ανοσίας αυτό έχει σημασία». 

«Ανακοινωθήκαν και τα πεδία της υποχρεωτικότητας, προσβλέπουμε ότι θα μπούμε στο φθινόπωρο με ένα καλό ποσοστό (εμβολιασμών). Τα του φθινοπώρου θα τα συζητήσουμε το φθινόπωρο». 

«Επείγει και ο εμβολιασμός των νέων μας που αποτελούν σήμερα τον κύριο όγκο των νέων κρουσμάτων που μπορούν να γίνουν επιταχυντές στη επιστροφή μας στην κανονικότητα» δήλωσε η κ. Πελώνη. 

Σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς, έχουν γίνει ήδη πάνω από 9.720.000 εμβολιασμοί, έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση πάνω από 5.430.000 συμπολίτες μας και έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους 4.590.000.  

Τα νέα δεδομένα, ωστόσο, σημείωσε η κ., Πελώνη σε συνδυασμό με τη σταδιακή επικράτηση του πολύ πιο μεταδοτικού στελέχους «Δέλτα»  καθιστούν ακόμη πιο επιτακτικό τον άμεσο εμβολιασμό των μεγαλύτερων, αλλά και των πιο ευπαθών συμπολιτών μας που κινδυνεύουν από σοβαρή λοίμωξη. «Επείγει, ωστόσο, και ο εμβολιασμός των νέων μας που αποτελούν σήμερα τον κύριο όγκο των νέων κρουσμάτων και μπορούν να γίνουν επιταχυντές της επιστροφής μας στην κανονικότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Είναι η ώρα που η ευαισθησία στους γονιούς,  στην παρέα, στη δουλειά μας, ακόμη και στην πορεία της χώρας μας, ταυτίζεται με την προστασία της υγεία μας και γίνεται πράξη με το προνόμιο του εμβολιασμού.

«Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων παρέμεινε στα 26 χρόνια, ενώ το 80% των νέων κρουσμάτων αφορούσε συμπολίτες μας  ηλικίας μικρότερης των 39 ετών. Χαρακτηριστικό, επίσης είναι το γεγονός ότι ένας στους δυο νοσηλευόμενους είναι κάτω των 54 ετών, ενώ στο τέλος Μαρτίου, επτά στους δέκα ήταν ηλικίας μεγαλύτερης των 55 ετών» σημείωσε.

 «Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα επιβάλλει αυξημένη επαγρύπνηση, καθώς την περασμένη εβδομάδα παρατηρήθηκε εκθετική αύξηση των νέων κρουσμάτων σε 64 από τις 74 περιφερειακές ενότητες» πρόσθεσε. 

Πεδία υποχρεωτικότητας

Ιδιαίτερη αύξηση κρουσμάτων παρουσιάστηκε στις περιφερειακές ενότητες Μυκόνου, Ρεθύμνου και Ηρακλείου καθώς και στους Δήμος Ίου, Θήρας και Πάρου. Για το λόγο αυτό, από το περασμένο Σάββατο, οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στην εστίαση και τις τουριστικές επιχειρήσεις των περιοχών αυτών υποχρεούνται να υποβάλλονται σε έλεγχο δύο φορές την εβδομάδα (μια φορά με self test και μια με rapid). Ανάλογη υποχρέωση έχουν και τα μη εμβολιασμένα μέλη των πληρωμάτων επιβατηγών πλοίων και κρουαζιερόπλοιων.

Επιπλέον, ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος, από το περασμένο Σάββατο μέχρι την επόμενη Δευτέρα 26/7, απαγορεύτηκε στη Μύκονο -λόγω της ανησυχητικής τοπικής έξαρσης της επιδημίας- η κυκλοφορία από τη 01:00 το βράδυ έως τις 06:00 το πρωί, καθώς και η μουσική  καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο. 

Παράλληλα, δημοσιεύτηκε η σχετική ΚΥΑ και ισχύουν από το περασμένο Σάββατο νέες ρυθμίσεις για τη λειτουργία των χώρων διασκέδασης που αποκαθιστούν ελευθερίες των εμβολιασμένων και θεσπίζουν μέτρα προστασίας για τους ανεμβολίαστους.

Ελληνοτουρκικά – Κύπρος

Η σημερινή επίσκεψη Ερντογάν στα Κατεχόμενα αποτελεί πλήγμα στην προοπτική επίλυσης του Κυπριακού και ανησυχεί και άλλες ευρωπαϊκές χώρες άλλα και την ηγεσία της ΕΕ, τόνισε εξάλλου η κυβερνητική εκπρόσωπος.

«Προφανώς οι όποιες αρνητικές εξελίξεις θα επιβαρύνουν και τις ευρωτουρκικής σχέσεις», προειδοποίησε η κ. Πελωνη σημειώνοντας ότι «η παρανόμια στην Κύπρο δεν μπορεί να αράξει νομιμότητα».
 

Νέες ρυθμίσεις φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών

Στο μεταξύ, η Κυβέρνηση, με  νέα ρύθμιση φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών παρέχει σημαντικές διευκολύνσεις στους οφειλέτες που επλήγησαν από την υγειονομική κρίση. Παρατείνει, διευρύνει και βελτιώνει το υφιστάμενο πλαίσιο διευθέτησης των οφειλών τους, ενώ παράλληλα προσφέρει ευκαιρία αναβίωσης παλαιότερων ρυθμίσεων.

Συγκεκριμένα, οι τρέχουσες ασφαλιστικές και φορολογικές οφειλές (Φ.Π.Α., φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κτλ.) που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας, θα μπορούν να ρυθμιστούν σε έως 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%, ή 36 άτοκες δόσεις, με καταβολή της 1ης δόσης τον Ιανουάριο του 2022.

Επιπλέον, οι οφειλέτες που απώλεσαν ρύθμιση τμηματικής καταβολής (π.χ. 120 δόσεων) από τον Μάρτιο του 2020 έως σήμερα, μπορούν να αναβιώνουν τη ρύθμιση με όλα τα ευεργετήματα καταβάλλοντας τη δόση του Αυγούστου και μεταφέροντας τις απολεσθείσες δόσεις στο τέλος της ρύθμισης.

 


Για το νομοσχέδιο αναβάθμισης του σχολείου 

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων «Αναβάθμιση του Σχολείου, Ενδυνάμωση των Εκπαιδευτικών και άλλες διατάξεις».

Στόχος του νομοσχεδίου είναι η απελευθέρωση του δυναμικού των εκπαιδευτικών, σε ένα πλαίσιο μεγαλύτερης ελευθερίας, διαρκούς υποστήριξης και αυξημένης λογοδοσίας με σκοπό τη δημιουργία ενός ακόμη καλύτερου σχολείου, που να εξασφαλίζει περισσότερα και καλύτερα εφόδια στα παιδιά. 

Το νομοσχέδιο αποτελείται από 3 αλληλένδετους πυλώνες:

Ο πρώτος αφορά στην ενίσχυση της αυτονομίας των σχολικών μονάδων.

Ο δεύτερος στη θέσπιση μηχανισμού αξιολόγησης του έργου των εκπαιδευτικών ως μέσου για την  ενδυνάμωσή τους. 

Και ο τρίτος στην ενίσχυση των δομών εκπαίδευσης για την αποτελεσματική παιδαγωγική υποστήριξη του σχολείου.

Επιπλέον, εισάγεται ένα οργανωμένο σύστημα εκκλησιαστικής εκπαίδευσης με στόχο την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού επιπέδου του κλήρου και τη συνέχιση εξορθολογισμού του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας.  

Προβλέπεται, επίσης, η διεξαγωγή όλων των εκλογικών διαδικασιών στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα αποκλειστικά μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, καθώς και η δυνατότητα συνεδρίασης των συλλογικών οργάνων των ιδρυμάτων με τηλεδιάσκεψη.
 

Πηγή: skai.gr